ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Όχι στα λαχανικά Θηβών και Οινοφύτων: Σκοτώνουν!

 Όχι στα λαχανικά Θηβών και Οινοφύτων: Σκοτώνουν! Facebook Twitter
19

Από το GlykiaZoi

 

 

Επιδημιολογική μελέτη της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθηνάς Λινού στα Οινόφυτα, έφερε στην επιφάνεια ένα φοβερό μυστικό για το οποίο κανείς δε μιλάει εδώ και χρόνια.


Πατάτες, κρεμμύδια και καρότα που φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι μας, κρύβουν θανατηφόρα δηλητήρια, μολυσμένα με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα που συχνά είναι 1000% πιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
Περιοχές στον κάμπο των Θηβών και των Οινοφύτων που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κρεμμυδιών, καρότων και πατάτας σε όλη την Ελλάδα, έχουν δηλητηριαστεί από τα νερά του ποταμού Ασωπού που δέχονται τα απόβλητα δεκάδων βιομηχανιών της περιοχής.


Η επικινδυνότητα των προϊόντων της περιοχής Οινοφύτων προκύπτει και από μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας που παρουσιάστηκε στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «Ημέρες Αναλυτικής Χημείας» στη Μυτιλήνη.


Η μελετητική ομάδα (Χ. Κιρκίληης, Γ.Πασσιάς, Σ.Μηνιάδου – Μειμάρογλου, Ν.Θωμαϊδης και Γ.Ζαμπετάκης) αγόρασε και σύγκρινε τρόφιμα – βολβούς (καρότα, κρεμμύδια, πατάτες) από την Θήβα και τα Οινόφυτα με άλλα που έχουν παραχθεί σε περιοχές με μικρή ή καθόλου βιομηχανική δραστηριότητα.


Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αγόρασε 13 παρτίδες παραγωγής από καθένα από τα παραπάνω τρία τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν στη Θήβα, από 13 σούπερ μάρκετ της Αθήνας και το κάθε ένα από αυτά αναλύθηκε 3 φορές συγκρίθηκε με 2 δείγματα από «καθαρές» περιοχές κάθε ένα από τα οποία αναλύθηκε επίσης 3 φορές.
Η μελέτη φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία:


Καρότα που παράχθηκαν στη Θήβα και αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ της Αθήνας, βρέθηκαν να έχουν έως και 700% νικέλιο παραπάνω από καρότα που παράχθηκαν σε μη βιομηχανικές περιοχές. Επίσης, ενώ στα καρότα από άλλες περιοχές το χρώμιο ήταν κατά μέσο όρο 20 μg/kg, στα καρότα Θήβας έφτασε μέχρι 76 μg/kg. Ακόμα, εντοπίστηκε μόλυβδος μέχρι και 43 μg/kg, ενώ ο μέσος όρος στα καρότα από άλλες περιοχές είναι 35 μg/kg.
Διπλάσιο είναι το κάδμιο στα καρότα Θήβας από τα καρότα άλλων περιοχών.


Κρεμμύδια που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 688 μg/kg νικελίου, ενώ ο μέσος όρος στα κρεμμύδια άλλων περιοχών είναι μόλις 57 μg/kg, δηλαδή 640% παραπάνω.


Στα κρεμμύδια άλλων περιοχών το χρώμιο ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης. Παρόλα αυτά σε κρεμμύδια Θήβας βρέθηκε έως και 26 μg/kg.


Επίσης, ενώ στα κρεμμύδια άλλων περιοχών ο μόλυβδος είναι κατά μέσο όρο 24 μg/kg σε αυτά της Θήβας βρέθηκε έως και 72 μg/kg. Λίγο αυξημένες ήταν οι τιμές του καδμίου στα κρεμμύδια Θήβας σε σχέση με άλλες περιοχές.
Πατάτες που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 1.894 μg/kg νικελίου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 78 μg/kg, δηλαδή 926% πάνω!


Κι εδώ το χρώμιο σε άλλες περιοχές ήταν κάτω από τα ανιχνεύσιμα όρια, αλλά στη Θήβα έφτασε μέχρι και 170 μg/kg. Δηλαδή 350% παραπάνω.


Βρέθηκε ακόμη στις πατάτες Θήβας έως 36 μg/kg μολύβδου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 18 μg/kg. Σε λογικά επίπεδα εντοπίστηκε κάδμιο.


Με βάση αυτά τα αποτελέσματα προκύπτει ότι τα καρότα, κρεμμύδια και πατάτες Θήβας είναι κατά υπερβολικό βαθμό επιβαρημένα με πολύ επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και κυρίως με νικέλιο, χρώμιο και κάδμιο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η επιμόλυνση αυτή οφείλεται στη ρύπανση του Ασωπού και του υπόγειου υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής.
Το θέμα είναι πόσο επικίνδυνα είναι τα επίπεδα νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα αυτά για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αν λάβουμε υπόψη την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη νικελίου για παιδιά που είναι 300 μg την ημέρα, τότε από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι αρκούν λίγα γραμμάρια καρότου, κρεμμυδιού και πατάτας Θήβας για να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία ενός παιδιού!


ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΠΛΕΝΕΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΜΕ ΞΥΔΙ!

Αρχείο
19

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

13 σχόλια
To συνέδριο αυτό έγινε το 2010 και οι αναλύσεις ήταν κάθε άλλο παρά σοβαρές. Σε καμία από τις αναλύσεις δεν τηρήθηκαν οι προδιαγραφές χημικών αναλύσεων και πολλοί επιστήμονες στο συγκεκριμένο συνέδριο εξέφρασαν αντιρρήσεις ως προς την ευστάθεια των ευρυμάτων. Ως γνωστό ο κ. Ζαμπετάκης πολιτεύεται με τους Οικολόγους Πράσινους και προσπαθεί να κάνει πολιτική μέσω της επιστήμης. Σε εκείνο το συνέδριο έγινε παρουσίαση της εκπομπής των τοξικών μετάλλων από τους καταλύτες των αυτοκινήτων, που είναι πολύ πιο σημαντικά από τους δήθεν οικολόγους πράσινους.
ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΑΘΗΝΑ ΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣΣε συνέχεια του Δελτίου Τύπου του Δήμου Θηβαίων στις 30/4/2013 με τίτλο: «Τέλος πια στη συκοφαντική δυσφήμιση των αγροτικών μας προϊόντων», η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κα. Αθηνά Λινού που πραγματοποίησε την επιδημιολογική μελέτη στην περιοχή των Οινοφύτων, τα αποτελέσματα της οποίας χρησιμοποιήθηκαν διαστρεβλωμένα στο δημοσίευμα με τίτλο «Όχι στα λαχανικά Θηβών και Οινοφύτων: Σκοτώνουν!», απέστειλε στο Δήμο Θηβαίων την ακόλουθη δήλωση, με την παράκληση να δημοσιευθεί άμεσα:« Ουδεμία σχέση έχω με μελέτη που αφορά αγροτικά προϊόντα στις περιοχές Θηβών και Οινοφύτων που δημοσιεύθηκε με τον τίτλο «Όχι στα λαχανικά Θηβών και Οινοφύτων: Σκοτώνουν!» στο yahoo.gr στις 28 Απριλίου 2013 και αναδημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο.Γι’ αυτό το λόγο διαμαρτύρομαι έντονα για την αυθαίρετη χρήση του ονόματός μου από τους συντάκτες του κειμένου αυτού»Ο Δήμος Θηβαίων και οι παραγωγοί τις περιοχής απαντούν σε όσους σκόπιμα επιχειρούν να βάλουν ταφόπλακα στην αγροτική περιοχή του Δήμου Θηβαίων μιλώντας με ψεύδη, ανακρίβειες και συκοφαντίες ότι θα πρέπει να γνωρίζουν τις ποινικές κυρώσεις των λεγομένων τους, διότι αφενός τρομοκρατούν τους καταναλωτές, την ώρα που επίσημες έρευνες του ΕΦΕΤ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μιλούν για ΑΡΙΣΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ προϊόντα από τη Θήβα και αφετέρου προκαλούν τεράστια ζημιά στους παραγωγούς των προϊόντων αυτών και κατ’ επέκταση στα ελληνικά προϊόντα στα οποία προσβλέπουμε σαν χώρα για να βγούμε από την κρίση.
Το άρθρο είναι επιεικώς απαράδεκτο. Παραπληροφορείτε τον κόσμο με ανακρίβειες και υπερβολές. Ενω στην αρχή αναφέρετε οτι οι τιμές των βλαβερών ουσιών είναι εως και 1000 φορές περίσσότερο πουθενά αυτο δεν φαίνεται στα νούμερα που παρουσιάζει το υπόλοιπο άρθρο (στοιχειώδη μαθηματικά). Πουθενά δεν αναφέρονται τα επιτρεπτά όρια και οι ανάλογες μετρήσεις στα προιόντα απο πιστοποιημένα εργαστήρια. Οι συγκριτικές τιμές μεταξύ προιοντων της περιοχής των Οινοφύτων με άλλες περιοχές εφόσον δίπλα δεν αναφέρεται το επιτρεπόμενο όριο των ουσιών αυτών είναι άχρηστες. Κατ'αυτό τον τρόπο καταστρέφετε μια περιοχή τεράστιας έκτασης απο τα Οινόφυτα εώς τη Θηβα οριζοντάς τη ως μη καλλιεργήσιμη χωρίς τεκμηριωμένα αποδεικτικά στοιχεία. Το σωστό θα ήταν ο έλεγχος να γίνεται απο εξειδικευμένα συνεργεία στον ακριβή τόπο παραγωγής και αν υπάρχει πρόβλημα να μην επιτρέπεται η καλλιέργεια σε συγκεκριμένα χωράφια, όχι να παίρνει η μπάλα μια έκταση περίπου 1,5 εκατομμυρίου στρεμμάτων (1,500τ.χλμ), λέγοντας οτι ΣΚΟΤΏΝΟΥΝ τα λαχανικά στους αναγνώστες, δημιουργώντας πανικό και πρόβλημα στους αγρότες της περιοχής που μέσα στην οικονομική κρίση πασχίζουν να επιβιώσουν. Και όλα αυτά για την προσωπική προβολή κάποιων.
Ακριβώς! Το άρθρο όχι μόνο εμπλέκει όλα τα λαχανικά, ενώ η μελέτη αναφέρεται σε υπόγεια τμήματα, αλλά εμπλέκει όλον τον κάμπο των Θηβών. Ο Ασωπός διασχίζει τον κάμπο κατεβαίνοντας προς τα Οινόφυτα, όπου υπήρξε το θέμα. Πώς στο καλό ανέβηκαν τα λύματα προς τα πάνω; Ας ανοίξει κάποιος έναν χάρτη να δει τον ρου του Ασωπού!Αλλά εδώ, ενώ η μελέτη στοίχισε (;) 500.000€, δεν έκαναν τον κόπο να πάνε να συλλέξουν από τα χωράφια, ώστε να συνδέονται οι παρατηρήσεις τους με τον τόπο παραγωγής!Το μόνο που αποδεικνύει η μελέτη αυτή είναι ότι στα S/M των Αθηνών κυκλοφορούν καρότα και πατάτες με δύο διαφορετικά επίπεδα βαρέων μετάλλων...
Θα ήθελα να κάνω τις ακόλουθες παρατηρήσεις:Η μελέτη αυτή, του 2010, αφορά σε συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων σε ριζώματα και βολβούς. Η αναφορά σε "Λαχανικά" εν γένει είναι απαράδεκτη. Αν υπάρχει θέμα μολύνσεως, το πρόβλημα θα είναι κυρίως σε υπόγεια εδώδιμα τμήματα και όχι στα υπέργεια.Στην μελέτη αναφέρεται σαφώς ότι για αρκετά από τα μέταλλα που εντόπισαν και ειδικώς το νικέλιο και χρώμιο, ΔΕΝ έχουν ορισθεί επίπεδα ασφαλείας (γιατί άραγε;). Δεν μπορεί, συνεπώς, να γράφετε "Σκοτώνουν!"Πάμε πιο κάτω, στην μελέτη. Φοβούμαι ότι δεν πρόκειται για σοβαρή μελέτη. Από μία μελέτη που στοίχισε τόσα πολλά χρήματα (500.000 ευρώ μέσω του ΚΕΛΠΝΟ) θα περίμενα πολύ περισσότερα. (και πάλι θα ήθελα εξηγήσεις γιατί μία τέτοια μελέτη στοίχισε τουλάχιστον 10 φορές πάνω από αυτό που προσωπικώς θα θεωρούσα εύλογο!)Θα περίμενα η δειγματοληψία να είχε γίνει επί τόπου, ώστε να ταυτοποιηθούν οι περιοχές που έχουν πρόβλημα. Τι σημαίνει σε επιστημονική μελέτη, αγοράσαμε από τα σούπερ μάρκετ και μετά βγάζεις συμπέρασμα για "τον κάμπο των Θηβών και των Οινοφύτων"; Το μόνο επιστημονικό συμπέρασμα που επιτρέπεται να βγάλεις είναι ότι κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ κόνδυλοι και βολβοί με φορτίο βαρέων μετάλλων. Πώς ταυτοποιήσαν την περιοχή; Κατά δήλωση; Κάπως όπως τώρα όλες οι φράουλες είναι Αχαΐας και όχι Μανωλάδας;Μισό εκατομμύριο πήραν για την μελέτη, λίγα λεφτά για να πάνε 4-5 φορές στη Θήβα και τα Οινόφυτα, δεν τους περίσσευαν;Το επίπεδο της μελέτης αυτής, φοβάμαι, θα απορριπτόταν από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ακόμα και για πτυχιακή μελέτη...Τέλος, αν συνδέουν αυτά τα επίπεδα βαρέων μετάλλων με την μόλυνση του Ασωπού, οφείλουν να μας εξηγήσουν και τον μηχανισμό με τον οποίον βρέθηκαν αυτά τα μέταλλα στον κάμπο των Θηβών:Η μόλυνση έγινε στα Οινόφυτα, ως γνωστόν. Εκεί ο Ασωπός περνά σε ένα υψόμετρο της τάξης των 70μ. Στον κάμπο των Θηβών, περνά σε ένα υψόμετρο της τάξης των 220 μ. Πώς, λοιπόν, πήγαν τα λύματα προς τα πάνω; Εγκατέστησε κάποιος αντλία και τα έστελνε εκεί;
Με αυτά τα στοιχεία να πάνε στο υπουργείο Γεωργίας και να απαγορευθεί δια ροπάλου η πώληση λαχανικών από αυτές τις περιοχές. Τι φοβόμαστε δηλαδή; Τις αποζημειώσεις στους αγρότες που αχρηστεύονται τα χωράφια τοτυς; Τους βιομήχανους που αρνούνται να πάρουν τα περιβαλλοντικά μέτρα που πρέπει; Τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν με το ανάλογο πολιτικό κόστος; Προφανώς ναι. Στο κάτω κάτω οι επιπτώσεις των μολυσμένων λαχανικών είναι τόσο μακροπρόθεσμες που σκασίλα μας.
αφού είναι 1000% πάνω από τα επιτρεπτά όρια τότε ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΛΑΝΕ??? το κακό είναι ότι μερικά σουπερ μαρκετ έχουν μόνο Θήβας λόγω του ότι είναι πιο φτηνά και καμιά φορά πάνω στη βιασύνη τα αγοράζουμε..πονηρή στρατηγική προώθησής τους.
να κανω μια απλη ερωτηση; οταν εχει σκασει τοσα χρονια το προβλημα των υδατινων πορων της περιοχης με εξασθενες χρωμιο λογω των ρυπων των εργοστασιων που πεφτουν στον ασωπο και οι κατοικοι εχουν ποσα χρονια που απαγορευεται να πινουν το νερο,οι καταναλωτες πιστευαν οτι οι αγροτες ποτιζουν με εμφιαλωμενο;
Το λαχανικό θα είναι τίγκα στο δηλητήριο και 'γω θα το πλένω με ξύδι; Γιατί; Τουρσί θα το κάνω ή είναι η μαγική συνταγή για εξαφανίσει τα βαρέα μέταλλα;....Μόλις τώρα παρακολουθούσα στη ΝΕΤ ένα γαλλικό ντοκιμαντέρ για τα φυτοφάρμακα και αν δεν κάνω λάθος έλεγε πως τα προτεινόμενα επίπεδα φυτοφαρμάκων για τον άνθρωπο βασίζονται σε ελλειπή και πρόχειρες έρευνες (χρηματοδότες της έρευνας ήταν οι ίδιες οι εταιρίες φυτοφαρμάκων) και αν γινόταν ποτέ σοβαρή έρευνα τότε το όριο φυτοφαρμάκων για τον άνθρωπο θα ήταν πολυυύ παραπάνω (ή παρακάτω -λέμε τώρα-).Μόνο αν φυτεύουμε μόνοι μας μπορεί να φάμε ποτέ καθαρό λαχανικό, αλλιώς το παίρνω σαν δεδομένο ότι τρώω καρκίνο κάθε φορά.Θα θυμάμαι πάντα το άρωμα της τομάτας στα 7 μου! :')
Και γιατί δεν παίρνετε βιολογικής καλλιέργειας να ευχαριστηθείτε την ντομάτα σας, όπως όταν ήσασταν μικρός; (Προτιμήστε από βιολογική λαική και μικρό παραγωγό, τα βιολογικά που πωλούνται συσκευασμένα είναι από μεγάλες εταιρίες και αν και είναι χωρίς φυτοφάρμακα, είναι ποικιλίες ανθεκτικές, άρα και λιγότερο νόστιμες!) Το κόστος είναι ένας μύθος (2 ευρώ παίρνω την ντομάτα στην λαϊκή και προχθές στο σουπερ μάρκετ, τις είχαν 2,30!)
@konstantinap Σωστό αυτό που επισημαίνετε. Σε αυτό, όμως, να προσθέσω κατι που με εχει απασχολήσει πολλάκις,οτι τα βιολογικά , αν για παράδειγμα μιλάμε πάλι για της Βοιωτοίας , ποτίζονται και αυτά από τον Ασωπό. Δεν νομίζω να φέρνουν νερό απο αλλού για τις βιολογικές καλλιέργειες.
@HarshmallowΤό αν το λαχανικό που φυτεύεις μόνος/η σου είναι όσο καθαρό όσο το χώμα στο οποίο το φυτεύεις. Αν μένεις σε αστικό κέντρο, και δή κοντά σε μεγάλους δρόμους, υπάρχει πιθανότητα τα λαχανικά σου να είναι επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα.
Δεν είναι τόσο το επιφανειακό χώμα όσο το νερό που είναι επικίνδυνο.Στην περίπτωση της πεδιάδας της Θήβας είναι ο υδροφόρος ορίζοντας που αντλούν το νερό για το πότισμα των κηπευτικών.Τα κηπευτικά καταναλώνουν πολύ νερό ιδιαίτερα το καλοκαίρι.Αν το χώμα που ήδη έχεις ή έχεις αγοράσει δεν έχει τοξικές ουσίες και το νερό που χρησιμοποιείς είναι πόσιμο τότε η παραγωγή σου θα είναι υγιεινή και αν θες βιολογική.Οι ανεξέλεγκτοι σκουπιδότοποι, μεταλλεία, πρατήρια βενζίνης, εργοστάσια χρωμάτων, και τα υγρά καθαρισμού ρούχων παράγουν τις πιο συνηθισμένες τοξικές ουσίες στον υδροφόρο ορίζοντα.
Επίσης το νικέλιο (που ΔΕΝ είναι βαρύ μέταλλο) δεν είναι τοξικό ούτε καρκινογόνο ούτε καν απορροφήσιμο από τον οργανισμό σε καμία μορφή του, εκτός από το Ni(CO)4 το οποίο είναι δηλητήριο αν το εισπνεύσεις σε μορφή πούδρας (και σε αρκετά υψηλή συγκέντρωση). Τα 300μg δεν είναι το όριο, αλλά η μέση περιεκτικότητα του φαγητού μας οπουδήποτε στον κόσμο. Με το μόλυβδο και το χρώμιο (αν είναι εξασθενές) υπάρχει θέμα, αλλά οι ποσότητες που αναφέρει δε δικαιολογούν τον πανικόβλητο τίτλο. Αλλά θα μου πεις το "προκαλούν καούρες μια στο τόσο" δεν ακούγεται το ίδιο sexy. Ο τύπος παραπληροφορεί σε επικίνδυνο βαθμό.