Spiegel: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αγνόησε για πολύ καιρό τη δυστυχία των προσφύγων στα ελληνικά νησιά

Spiegel: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αγνόησε για πολύ καιρό τη δυστυχία των προσφύγων στα ελληνικά νησιά Facebook Twitter
3

Εκτενή ανάλυση για τις εξελίξεις στο προσφυγικό και ειδικά τις αυξημένες ροές προς τα ελληνική νησιά φιλοξενεί το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.  

«Η ΕΕ αγνόησε για πολύ καιρό τη δυστυχία των προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Και τώρα η κατάσταση μπορεί να γρίσει σε βάρος της, επειδή ο αριθμός των προσφύγων συνεχίζει να αυξάνεται», γράφει το άρθρο. 

Όπως αναφέρει το Spiegel «για πάνω από τρία χρόνια οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας καταγγέλλουν αδιάλειπτα τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα προσφυγικά κέντρα των ελληνικών νησιών. Μάταια. Οι Ευρωπαίοι αγνόησαν την καταστροφή που λαμβάνει χώρα στα νοτιοανατολικά άκρα της Μεσογείου, μια καταστροφή για την οποία είναι και αυτοί συνυπεύθυνοι. Πίστεψαν ότι θα μπορέσουν να επωφεληθούν από την κρίση, κάποιοι μάλιστα θεώρησαν ότι οι εικόνες από τα υπερπλήρη προσφυγικά κέντρα θα αποτρέψουν τους πρόσφυγες να κάνουν το ταξίδι αυτό. Αυτή η στρατηγική απέτυχε».

To Spiegel αναφέρεται στις νέες προσφυγικές αφίξεις των τελευταίων εβδομάδων αλλά και στα έκτακτα μέτρα της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη για μεταφορά 1500 προσφύγων από τη Μόρια της Λέσβου σε προσφυγικά κέντρα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αναφορικά με την προσφυγική συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία που υπεγράφη το 2016 το Spiegel παρατηρεί ότι μολονότι αρχικά φάνηκε να λειτουργεί, με τον αριθμό των προσφυγικών αφίξεων το 2016 να μειώνεται, «η ΕΕ έμεινε πίσω από τις υποσχέσεις της σε όλα σχεδόν τα υπόλοιπα θέματα που αφορούσε η συμφωνία. Ούτε κατάφερε να διαμοιράσει τους πρόσφυγες ανά την Ευρώπη, όπως είχε υποσχεθεί στην Τουρκία. Ούτε όμως κατάφερε να επαναπροωθήσει πρόσφυγες στην Τουρκία, κάτι που συνέβαλε αποφασιστικά στο να φτάσουν τα προσφυγικά κέντρα των νησιών σε οριακό σημείο».

Όπως σημειώνει τέλος το Spiegel «αν η ΕΕ θέλει να διασώσει τη συμφωνία με την Τουρκία θα πρέπει να κινηθεί άμεσα. Θα πρέπει να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στα ελληνικά νησιά και θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες για παροχή ασύλου. Οι ελληνικές αρχές είναι υπερβολικά επιβαρυμένες με την εξέταση των αιτήσεων ασύλου που φτάνουν σε αυτές. Η ΕΕ θα πρέπει όχι μόνο να συνεπικουρεί τις διαδικασίες αλλά να τις κατευθύνει. Το ίδιο σημαντικό είναι οι Ευρωπαίοι να εντατικοποιήσουν την ουσιαστική βοήθεια προς την Τουρκία (...) Δεν απομένει πολύς χρόνος στην Ευρώπη. Αν η αντεπίθεση του καθεστώτος Άσαντ και της Ρωσίας στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας προχωρήσει, αυτό ενδέχεται να προκαλέσει άλλη μια μαζική φυγή προς την Τουρκία. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την κατάσταση γρήγορα εκτός ελέγχου».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle 

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Η Ειρήνη Μουρτζούκου θέλησε να παρουσιάσει ότι το μωρό είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, όμως, όπως αναφέρει ο τεχνικός σύμβουλος της μητέρας, το πρώτο επεισόδιο που παρουσίασε δεν έχει κάποια σχέση με σοβαρό θέμα υγείας
LIFO NEWSROOM
Να «μπλοκάρουν» τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα μπορούν θύματα εγκλημάτων και οι συγγενείς τους

Ελλάδα / Να «μπλοκάρουν» τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα μπορούν θύματα εγκλημάτων και οι συγγενείς τους

Με νέα διάταξη, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα δίνει τη δυνατότητα στις οικογένειες θυμάτων εγκλήματος να ενημερώνονται για την επικείμενη αποφυλάκιση του ενόχου και να υποβάλλουν ένσταση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Την κατάσταση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού τη δημιουργεί εκτός όλων των άλλων και η ίδια η Ε.Ε.* με τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα αφού σχεδόν φαίνεται πως επιδιώκει τις ροές. Τόσο με το εξαιρετικά χαλαρό καθεστώς των αιτήσεων ασύλου και τον τρόπο που αυτές δίνονται, όσο και με τις παροχές που προσφέρει, είναι σχεδόν σαν να καλεί δια της πλαγίας οδού φθηνό εργατικό δυναμικό ή έναν τρόπο εμπλουτίσει (;) και να ομογενοποιήσει δια της φυλετικής ποικιλομορφίας τις χώρες τις Ευρώπης μετατρέποντας τες περισσότερο σε "περιοχές" όπου οι κάτοικοι της θα βρίσκονται σε διαρκή κινητικότητα παρά σε κράτη-έθνη. (Εξάλλου, επιτίθεται επίσημα σε όποιον προσπαθεί με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο να τις μειώσει, βλέπε Σαλβίνι)Ιστορικά αυτή η στρατηγική είναι ένας τρόπος ασφαλούς διακυβέρνησης των μεγάλων "Αυτοκρατοριών", η Ε.Ε. θα έκανε το παν να αποφύγει μια διάσπαση όπως αυτό που συνέβη με το Brexit που θα κόστιζε στη Γερμανία την Οικονομική και Πολιτική της κυριαρχία στην Ευρώπη. Όσο για την Τουρκία, μην ξεχνάμε πως πρόκειται για έναν πανίσχυρο παίκτη στη Μεσόγειο, με πληθυσμό 82 εκ. που μαζί με τους 3.5 εκ πρόσφυγες από τη Συρία το ποσοστό μεταναστών στον πληθυσμό της είναι μόλις 6%. Είναι μία ασφαλής χώρα για οποιονδήποτε θα μπορούσε να ζητάει άσυλο από τις γύρω περιοχές, και πολύ κοντά στα θρησκευτικά και κοινωνικά ήθη των ανθρώπων αυτών.
Τι; Οι Γερμανοί φίλοι μας δεν είχαν ούτε μια καλή κουβέντα να πουν για την μεγαλοφυή και εξαιρετικά ανθρωπιστική απόφαση της νέας κυβέρνησής μας να αποκλείσει τη δυνατότητα εξέτασης μιας αίτησης ασύλου σε δεύτερο βαθμό;