Ποινικός Κώδικας: Τι αλλάζει για τις απειλές μέσω Διαδικτύου και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Ποινικός Κώδικας: Τι αλλάζει για τις απειλές μέσω Διαδικτύου και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ Facebook Twitter
Όλες οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα
6

Σειρά σημαντικών αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι αλλαγές αφορούν κυρίως θέματα τρομοκρατίας και ποινών για πολυισοβίτες ενώ παράλληλα γίνεται αυστηρότερη η αντιμετώπιση έκνομων συμπεριφορών στον αστικό ιστό, όπως η ρίψη μολότοφ και η εισβολή σε δημόσια κτίρια. Για τις τρομοκρατικές απειλές μέσω Διαδικτύου προβλέπεται φυλάκιση έως και τριών ετών ενώ βαριές είναι και οι ποινές και για όσους οδηγούν μεθυσμένοι. 

Ο κώδικας ποινικής δικονομίας επίσης θα αλλάξει, ενώ κρίσιμες θεωρούνται και οι διατάξεις που κατατάσσουν στα κακουργήματα την ενεργητική δωροδοκία - σε αντίθεση με τον Κώδικα που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο. Το αδίκημα της απιστίας για τραπεζικά στελέχη θα διώκεται μόνο κατόπιν μήνυσης. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες (π.χ για κρατικούς λειτουργούς) προβλέπεται η αυτεπάγγελτη δίωξη από εισαγγελέα.

Αναλυτικά:

Αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο και για όσους επιτίθενται σε δημοσίους υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Για εγκλήματα που συνδέονται με την τρομοκρατία, η εγχώρια νομοθεσία εναρμονίζεται, για πρώτη φορά, με την αντίστοιχη κοινοτική οδηγία και θεσπίζονται ποινές ακόμη και για ταξίδια στο εξωτερικό, όλων όσοι θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατία. Εκτός από τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων, τιμωρείται και η παροχή πληροφοριών για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων.

Για τους πολυισοβίτες, προβλέπεται ότι θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποφυλάκιση μόνο αφού εκτίσουν 22 έτη από την ποινή τους και όχι 17, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα.

Και πάλι κακούργημα η δωροδοκία

Τα αδικήματα της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλων, μετατρέπονται και πάλι σε κακούργημα μετά και τις αντιδράσεις από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ποινές για απειλές μέσω Διαδικτύου

Ποινή φυλάκισης έως τρία έτη θα επιβάλλεται «σε όποιον δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του Διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο δημόσια τάξη».

Με την ίδια ποινή φυλάκισης θα τιμωρείται και όποιος πραγματοποιεί ταξίδια «με σκοπό να τελέσει ή να συμβάλει στην τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, να συμμετάσχει στις δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας, με επίγνωση του γεγονότος ότι η εν λόγω συμμετοχή θα συμβάλλει στις εγκληματικές δραστηριότητες αυτές της ομάδας ή με σκοπό να προσφέρει ή να παρακολουθήσει εκπαίδευση για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων».

Για τις μολότοφ και τις εκρηκτικές ύλες

Όποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται, ή κατέχει εκρηκτικές ύλες, ή εκρηκτικές βόμβες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο, θα τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών.

Αν μάλιστα γίνει χρήση των μολότοφ σε δημόσιο χώρο, ο δράστης θα τιμωρείται με κάθειρξη έως και δέκα ετών, καθώς θα θεωρείται κακούργημα. Ωστόσο οι δράστες δεν θα τιμωρούνται αν παραδώσουν με τη θέλησή του στις αρχές τις εκρηκτικές ύλες ή εμπόδισουν άλλους να κάνουν χρήση αυτών.

Τρία χρόνια για εισβολές σε δημόσια κτίρια

Φυλάκιση έως τρία έτη προβλέπεται για όποιον παράνομα εισέρχεται και παραμένει σε δημόσια κτίρια (νοσοκομεία, πρεσβείες, δικαστήρια, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας ΔΕΗ, κ.τλ.) «και προκαλεί έτσι διακοπή η σοβαρή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας».

Κακούργημα η διακεκριμένη κλοπή

Κακούργημα με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης έως δέκα έτη άλλα και χρηματικό πρόστιμο, θεωρεταί η διακεκριμένη κλοπή (σ.σ όταν η αξία των κλοπιμαίων ξεπερνά τα 120.000 ευρώ). Επίσης, κακούργημα αποτελεί και η κλοπή ή διάρρηξη που έγινε από δυο η περισσότερα άτομα που είχαν συγκροτήσει συμμορία, ανεξάρτητα της αξίας των κλοπιμαίων.

Βαριές ποινές για τους οδηγούς υπό την επηρεία αλκοόλ

Μέχρι και ισόβια κάθειρξη προβλέπεται για όποιον οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και προκαλέσει απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Ελλάδα
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Επίσης, κακούργημα αποτελεί και η κλοπή ή διάρρηξη που έγινε από δυο η περισσότερα άτομα που είχαν συγκροτήσει συμμορία Πηγή: www.lifo.grΕντελώς παράλογη απόφαση. Οταν μια απλή διάρρηξη θα τιμωρείται ακριβώς όσο και μια ένοπλη ληστεία, θα είναι πολύ πιο συμφέρον και αποδοτικό για μια σπείρα κακοποιών να κάνει ένοπλες ληστείες, με όλο τον κίνδυνο της επιδείνωσης του αισθήματος ανασφάλειας των πολιτών λόγω των τραυματικών εμπειριών, αλλά και με όλο τον κίνδυνο να βρεθεί η κατάσταση εκτός ελέγχου και να υπάρξουν θύματα.Το πρώτο πράγμα που διδάσκεται ο φοιτητής στο ποινικό δίκαιο είναι η αρχή της αναλογικότητας των ποινών. Και στην προκειμένη περίπτωση δεν τηρείται.
Για τις μολοτωφ και τις εκρηκτικές ύλες:Αν ένας αναρχικός κατέχι ένα μπουκάλι μπύρας και λίγη βενζίνη, θα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 3 χρόνια (κατασκευάζει ή κατέχει λέει ο κατινούργιος μας ποινικός κώδικας).Για τους ψαράδες που ΚΑΙ κατασκευάζουν ΚΑΙ κατέχουν ΚΑΙ χρησιμοποιούν δυναμίτες κανονικότατα και απροκάλυπτα, είναι απλά Τετάρτη.Οταν κάποιος που δεν έχει κτήματα μπορεί να παραγγείλει 500 κιλά αμμωνιακού λιπάσματος ανενόχλητος, κανένας δεν υποπτεύεται τίποτα, κανένας δεν ξέρει τίποτα, κανένας δεν είδε τίποτα. Ολα είναι νόμιμα, όμορφα, αγγελικά πλασμένα.Να μη μιλήσω για τους κρετίνους με τις μπαλωθιές και τα εκρηκτικά σε κάθε Πάσχα, Πρωτοχρονιά, γάμο, βαστίσια, γενέθλια, πρωτάθλημα της ομαδάρας κλπ κλπ κλπ.Ολοι αυτοί οι εγκληματίες κρετίνοι είναι αόρατοι για τον ποινικό κώδικα. Μόνο ο αναρχικός με την (υποτιθέμενη) μολότωφ θα πάει φυλακή. Τέλεια.Υ.Γ. Ο καινούργιος ποινικός κώδικας αυξάνει απλά τις ποινές σε κάτι που - σωστά - ήταν και είναι αξιόποινο εδώ και δεκαετίες. Οπως μας δείχνει πεντακάθαρα το παρελθόν, οι νόμοι φτιάχνονται για να τιμωρήσουμε μόνο αυτούς που θέλουμε.Η εκλογική πελατεία των ψαράδων και λοιπών εγκληματιών θα μείνει όπως πάντα ανενόχλητη από τον νέο ποινικό κώδικα, όπως έμεινε και από τον παλιό.
Είναι αυτονόητο ότι η αυστηροποίηση της αντιμετώπισης των παραπάνω περιπτώσεων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.Αλλά γιατί η ιδιαίτερη - ευνοϊκότερη μεταχείριση της απιστίας τραπεζικών στελεχών;Ειδικά όταν κατά καιρούς ακούγονται διάφορα για απιστία κατά τη χορήγηση δανείων, μεταξύ άλλων και σε κομματικούς σχηματισμούς.
Το κατ'έγκληση διωκόμενο δεν είναι ευνοϊκή αντιμετώπιση. Σημαίνει μόνο ότι ο παθών μπορεί να ζητήσει τη δίωξη. Όχι ο οποιοσδήποτε.Αυτό γίνεται για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια στο μέλλον. Να μπορούν δηλαδή οι τράπεζες να κάνουν ουσιαστικές ρυθμίσεις χωρίς να φοβούνται διώξεις. Αλλιώς δεν κάνουν τίποτα και τα funds παίρνουν τα πάντα.
Γνωρίζω τι σημαίνει και το λόγο που προβάλλεται.Δεν παύει όμως να καθιστά λιγότερο πιθανή, πολύ λιγότερο, τη δικαστική διερεύνηση μιας πραγματικής περίπτωσης απιστίας. Που υπό μια ευρύτερη οπτική, η απιστία θα ήταν και κατά του δημοσίου αφού αυτό έχει ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες.Σε τελική ανάλυση διατηρούν ολόκληρα νομικά τμήματα για να προστατεύσουν τα όποια στελέχη τύχουν θύματα ενδεχομένως αδίκων διώξεων.
Το δημόσιο ως μέτοχος μπορεί πάντα να υποβάλει έγκληση.Η δουλειά των τραπεζών και των νομικών αυτών τμημάτων δεν είναι να κοιτάνε να διασφαλιστούν. Αυτό είναι δημοσιοϋπαλληλία. Δουλειά τους είναι να πουλάνε χρήμα έτσι ώστε αυτοί να βγάζουν λεφτά και η οικονομία να κινείται.Αυτό που μόλις περιγράψατε είναι η αποτυχία του συστήματος.