ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
13.11.2019 | 13:23

Επαγγελματικά

Είμαι κοπέλα, 31 ετών και εργάζομαι σε μία εταιρία πάνω στον κλάδο μου. Είναι μία φαινομενικά καλή δουλειά. Σε αυτή τη δουλειά βρίσκομα σχεδόν δύο χρόνια μετά από πολλά χρόνια ανεγίας. Κάποτε πριν κάποια χρόνια, όταν θα ήμουν περίπου 27 χρονών, μου είχε πει ένας γνωστός μου, συνομήλικος και παλιός συμμαθητής από το λύκειο - ο οποίος εργάζεται από τα 18-19 μέχρι και σήμερα σε μία οικογενειακή επιχείρηση πάνω στον ίδιο κλάδο - ότι θεωρεί κατανοητό το να μην έχω βρει κάποια σταθερή και καλή δουλειά εφόσον είμαι "υποτίθεται" στο ψάξιμο και απόκτησης εμπειριών, ότι έχω χρόνο κλπ το οποίο και καλά δικαιολογείται. Αλλά τόνισε βέβαια ότι τουλάχιστον στα 30 πιστεύει ότι ο άνθρωπος θα πρέπει να έχει βρει αν όχι την μόνιμη αλλά την καλή και σταθερή δουλειά ώστε να πεις ότι είσαι εργαζόμενος άνθρωπος με μισθό, υπευθυνότητες, δικό σου σπίτι, αμάξι κλπ. Από τότε, όλα αυτά τα χρόνια σκεφτόμουν αυτά τα λόγια. Μπορώ να πω ότι συμφωνώ αν και στις περισσότερες περιπτώσεις δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Ευχόμουν λοιπόν να βρω κάτι στα 30 πάνω στο αντικείμενο μου, να είναι μία καλή δουλειά με έναν μισθό, ένσημα κλπ ώστε να πω επιτέλους Εργάζομαι. Την τωρινή μου δουλειά την βρήκα μερικούς μήνες πριν τα 30. Αμέσως σκέφτηκα τα λόγια του. Λες να στάθηκα τυχερή; Ακόμα δεν ξέρω. Προς το παρόν καλά πηγαίνει. Τι γίνεται όμως όταν σου κάνουν προτάσεις ή υπάρχει η πιθανότητα να εργαστείς σε κάποια άλλη εταιρία επίσης καλή ή καλύτερη πάνω στο αντικείμενο σου; Θέλεις να φύγεις αλλά το ρισκάρεις; Αυτό που σκέφτομαι τώρα είναι πέρα από τα λόγια του παλιού μου συμμαθητή που είχε πει τότε, είναι ότι το να φύγω από την τωρινή μου δουλειά για μία καλύτερη ενώ είμαι στην συγκεκριμένη εταιρία λιγότερο από δύο χρόνια, αυτό θα έπρεπε να το κάνω στα 25 και όχι τώρα στα 30. Κι αν τελικά δεν αρέσει η καινούρια δουλειά ή αποδειχθεί χειρότερη; Αν κάνεις το λάθος και παραμείνεις στην τωρινή; Τι κάνεις τότε; Έστω αν ήμουν στην τωρινή δουλειά 5 χρόνια (αυτός είναι και ο σκοπός μου άλλωστε, να μείνω τουλάχιστον 5 χρόνια, να έχω μία σταθερότητα στα επαγγελματικά μου και να μην γίνει πάλι μία περιστασιακή) θα μπορούσα ας πούμε να φύγω πιο εύκολα, έτσι δεν είναι; Θα ήθελα να διαβάσω τις απόψεις σας πάνω στο θέμα.
8
 
 
 
 
σχόλια
Διαφωνώ με τον φίλο σας. Η αντίληψη για στρωμένη ζωή και πλήρη οικονομική ανεξαρτησία στα 30 ανήκει στον ευσεβή πόθο των προηγούμενων γενεών επειδή έχουν αλλάξει οι συνθήκες, και νομίζω πως το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, δεν συναντάται μόνο στην Ελλάδα. Σε χώρες με υψηλή ανεργία είναι αυτονόητη η αδυναμία εύρεσης σταθερής εργασίας με καλό μισθό, ενώ στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, δουλειές υπάρχουν μεν και οι μισθοί είναι ικανοποιητικοί, μα το κόστος διαβίωσης είναι τέτοιο που σπρώχνει αρκετούς ανύπαντρους τριαντάχρονους να ζουν με συγκατοίκους αντί σε ιδιόκτητο διαμέρισμα. (Συν τοις άλλοις, πλέον όλο και λιγότεροι νέοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μια βάση, ένα σπίτι, πριν τη συνταξιοδότησή τους και αντ' αυτού προτιμούν να συλλέγουν εμπειρίες μένοντας και δουλεύοντας προσωρινά σε διάφορες χώρες.)Εσείς σταθήκατε τυχερή και προφανώς είστε καλή σε αυτό που κάνετε. Εφόσον λαμβάνετε προτάσεις δουλειάς, πολύ πιθανό να σημαίνει πως οι δυνητικοί εργοδότες σας δεν ενδιαφέρονται για την ηλικία σας αλλά για την ποιότητα δουλειάς σας και την πείρα σας. Κάθε επιλογή ενέχει ένα ρίσκο, αν το σκεφτείτε: αν επιλέξετε να παραμείνετε για μια πενταετία στην ίδια θέση, εξασφαλίζετε μεν καλή πείρα μα ρισκάρετε να νιώσετε στασιμότητα και μείωση ενδιαφέροντος προς τη δουλειά σας εντός εκείνου του χρονικού διαστήματος, ενώ αν επιλέξετε να αλλάξετε δουλειά, η αλλαγή είναι μεν δύσκολη, μα σκεφτείτε και τα οφέλη από ένα νέο περιβάλλον και, ενδεχομένως, σ' ένα νέο ή παρεμφερή ρόλο. Εξαρτάται πλέον από την ιδιοσυγκρασία σας (π.χ. κατά πόσο σας αρέσει η σταθερότητα ή μήπως σας εξιτάρουν οι συχνές αλλαγές) και τα μακροχρόνια σχέδιά σας (πενταετή προηγούμενη επαγγελματική πείρα ζητούν πράγματι σε ανώτερες θέσεις). Μην ακούτε κανέναν, και δη κάποιον που έχει τη δυνατότητα να εργάζεται σε οικογενειακή επιχείρηση. Έχετε διαφορετική προσωπική ιστορία, διαφορετικό βιογραφικό και ξεχωριστές ανάγκες. :-)
Αγχωθηκα βρε κοπέλα μου...φαντάζομαι εσύ τι περνάς σκεπτόμενη κάτι που σου είπε κάποιος.Στο τέλος,δεν θα μπορείς να αποδώσεις ούτε στην τωρινή σου δουλειά ούτε σε καμμία επόμενη.
Ποτέ να μην αφήσεις κανέναν να σου πει ότι είσαι καμμένο χαρτί, επειδή δεν πέτυχες αυτά που ήθελε εκείνος μέχρι την ηλικία που είχε στο μυαλό του. Δεν περνούν όλοι τα ίδια βάσανα. Πολλοί μιλάνε εκ του ασφαλούς, αλλιώς δεν θα μιλούσαν καθόλου.
Ναι κι αυτός τι σπουδαίο έχει καταφέρει και μπόρεσε να σου δημιουργήσει τέτοιες τύψεις;Θύμησες του αν σου ξαναπεί τίποτα πως έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λένε, ειδικά οι ήδη βολεμενοι το παίζουν κάποιοι. Επίσης δεν έρχονται όλα με το πάτημα ενός κουμπιού , χρειάζονται η εμπειρία και ο αγώνας για να πετύχεις κάποια σημαντικά πράγματα στη ζωή σου. Τι να το κάνεις να είσαι μόνιμη απλά θα είσαι; Ανοίγοντας κάποιες σημαντικές πόρτες που χρειάζεται να ανοίξεις, μπορείς αργοτερα να διεκδικήσεις το άνοιγμα μια καλύτερης πόρτας και γιατί όχι να μονιμοποιηθεις. Δεν μπορείς να ζεις βάσει σχεδιαγραμματων μονίμως ,ούτε να αποκτάς αυτά που θες πάντα χωρίς κόπο. Ούτε υπάρχει ημερομηνία λήξης στο θέμα της διεκδίκησης επιθυμιών. Με αυτό το σκεπτικό να παραιτηθείς από τη ζωή επειδή δεν ικανοποιείς τα ζητούμενα κάποιων. Θα τους έκανες τέτοια χάρη γιατί;το αξίζουν; Κομπλεξας είναι και βολεμενος. Οι εποχές των παχιων αγελάδων τελείωσαν πες του.
Στο εξωτερικό αυτό το κόλλημα δεν το έχουν. Θες να δουλέψεις, θα δουλέψεις. Δεν τους νοιάζει η ηλικία. Εδώ όλα λες και πάμε για προξενιό και γάμο. Κάπου έλεος δηλαδή με αυτή τη χαζή νοοτροπία . Μετά μην κλαίνε για το brain drain . Καλά έκαναν και τους παράτησαν αγκαλιά με τα κομπλεξ τους. Όταν είσαι μικρός δεν σε θέλουν γιατί είσαι άπειρος.Οταν είσαι μεγαλύτερος αλλά ακόμη νέος τι; Τι τους φταίει; Άμα έχουν μάθει να μοιράζουν επαγγελματικές χυλοπιτες, ας τις φάνε μόνοι τους.Άντε μη μου τη δώσει και σηκωθώ να φύγω κι εγώ.Υ.Γ: Δεν είμαι η εξομολογουμενη.
Ο συμμαθητής κλισεδολογία της δεκαετίας του '80...λες κι αν είσαι η Αθηνά Ωνάση ή ο Ζούγκεμπεργκ και δεν έχεις το "πακετάκι" στη συγκεκριμένη ηλικία είσαι φάουλ. Οι καιροί άλλαξαν. Οι δουλειές δεν θα είναι ξανά όπως ήταν. Η προσαρμοστικότητα είναι μορφή εξυπνάδας (survival of the fittest) πες του. Μάλλον να βλογήσει τα γένια του ήθελε...
Scroll to top icon