«Φταίνε οι γυναίκες»: Πολλοί στην Ιταλία πιστεύουν πως τα θύματα ευθύνονται για τις σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον τους

«Φταίνε οι γυναίκες»: Πολλοί στην Ιταλία πιστεύουν πως τα θύματα ευθύνονται για τις σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον τους Facebook Twitter
1

Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε στην Ιταλία η έκθεση που δημοσίευσε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Istat για τα στερεότυπα που συντηρούνται στη συνείδηση των πολιτών της χώρας γύρω από την κακομεταχείριση των γυναικών, θεωρώντας την ίδια τη συμπεριφορά και τον τρόπο ένδυσής τους, ως αιτίες για την πρόκληση σεξουαλικών επιθέσεων.

Από τα στοιχεία, τα οποία παρουσιάσθηκαν με αφορμή του εορτασμού της Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, προκύπτει πως σχεδόν ο ένας στους τέσσερις Ιταλούς (άνδρες και γυναίκες) εξακολουθεί να πιστεύει πως οι σεξουαλικές επιθέσεις κατά του ασθενούς φίλου οφείλονται κατά κύριο λόγο στον τρόπο που ντύνονται οι εκπρόσωποί του. Το 39,3% των ερωτηθέντων μάλιστα πιστεύει πως μία γυναίκα μπορεί να μην εξαναγκασθεί σε σεξουαλική πράξη εάν δεν το επιθυμεί και το εκφράσει. Κι άλλο ένα 15% θεωρεί πως εάν μία γυναίκα βρίσκεται υπό την επήρεια οινοπνεύματος, ή ναρκωτικών, είναι εξίσου προσωπικά υπεύθυνη για όποια σεξουαλική επίθεση υποστεί.

Συνεπώς, για μεγάλη μερίδα του ιταλικού πληθυσμού, η ίδια η γυναίκα ευθύνεται για όσα πάθη «προκαλεί» ενσυνείδητα στον ανδρικό πληθυσμό. Κι ακόμη χειρότερα: για το 10% του πληθυσμού, οι κατηγορίες για βιασμό συνήθως «είναι ψευδείς» (αυτό πιστεύει το 12,7% των ανδρών και το 7,9% των γυναικών). Για άλλο ένα 7,2% «απέναντι σε μία σεξουαλική πρόταση οι γυναίκες συχνά λένε 'όχι' αλλά εννοούν 'ναι'», ενώ για το 6,2% οι «σοβαρές»γυναίκες ουδέποτε διατρέχουν κίνδυνο να βιασθούν. Επιπλέον, μόλις το 1,9% θεωρεί πως συνιστά βία ο εξαναγκασμός σε συνεύρεση εκ μέρους του συζύγου ενάντια στην άρνηση της συντρόφου του.

Αλλά ακόμη και για τη σωματική βία, το 7,4% θεωρεί πως είναι αποδεκτό ένα αγόρι «να χαστουκίζει τη σύντροφό του εάν θεωρεί πως τη φλερτάρει άλλος άνδρας», ενώ το 6,2% θεωρεί φυσιολογικό σε ένα ζευγάρι να «ξεφεύγει που και που κανένα σκαμπίλι». Επίσης, το 17,7% θεωρεί αποδεκτό να παρακολουθεί και να ελέγχει ένας άνδρας τη δραστηριότητα της συντρόφου του στο κινητό, ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όσον αφορά τις περιοχές που δείχνουν μικρότερη ανοχή στα περιστατικά βίας κατά των γυναικών ξεχωρίζουν η Σαρδηνία (15,2%) και η Βαλ ντ' Αόστα (17,4%), ενώ στον αντίποδα βρίσκονται τα Αμπρούτσι (38,1%) και η Καμπανία (35%). Γενικά, ο Νότος (με ένα 67,8%) εμφανίζεται να επιμένει περισσότερο στα στερεότυπα για τη γυναίκα, έναντι του Βορρά (52,6%). Αυτά τα στερεότυπα έχουν να κάνουν περισσότερο με την εργασία και την οικογένεια--το 32% πιστεύει πως είναι πιο σημαντικό για τον άνδρα να είναι επιτυχημένος στη δουλειά του, ενώ για το 31,5% οι άνδρες είναι λιγότερο ικανοί να κάνουν οικιακές εργασίες και για το 27,9% είναι καθήκον του άνδρα να φροντίζει για τις οικονομικές ανάγκες της οικογένειας. Αντίθετα, μόλις για το 8,8% είναι αναγκαίο να φροντίζει ο άνδρας για τις αποφάσεις που αφορούν την οικογένεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ La Repubblica, Corriere della Sera, Il Messaggero, huffingtonpost.it

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέρκελ: Κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματά της - Δεν μετανιώνει για πρόσφυγες, ενέργεια και Ρωσία

Διεθνή / Η προφητεία της Μέρκελ για τον Πούτιν: Είναι πάντα έτοιμος να καταφέρει πλήγματα

Κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας - Πώς δικαιολογεί την απόφαση για εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας - Γιατί λέει ότι η Γερμανία και η Ευρώπη θα είναι πάντα τόποι στους οποίους οι άνθρωποι επιθυμούν να πάνε - Τι λέει για την selfie με τον Σύρο πρόσφυγα
LIFO NEWSROOM
Γιατί κατέρρευσε η Γερμανική κυβέρνηση;

LiFO politics / Γιατί κατέρρευσε η γερμανική κυβέρνηση;

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανόφωνων ΜΜΕ, Φέρρυ Μπατζόγλου, για τη γερμανική πολιτική κρίση και το αν αυτή σχετίζεται με την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ και το Ουκρανικό ζήτημα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Υπόθεση Πελικό: «Ας αποδοθεί δικαιοσύνη», ήταν τα πρώτα λόγια της Ζιζέλ μετά την αγόρευση της εισαγγελέως

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: «Ας αποδοθεί δικαιοσύνη», ήταν τα πρώτα λόγια της Ζιζέλ μετά την αγόρευση της εισαγγελέως

Η εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή της μέγιστης ποινής των 20 ετών κάθειρξης για τον βασικό κατηγορούμενο Ντομινίκ Πελικό - Τι είπε η Ζιζέλ κατά την έξοδό της από το δικαστήριο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Λίβανος: Το Ισραήλ αποφασίζει απόψε για την κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Διεθνή / Λίβανος: Το Ισραήλ αποφασίζει απόψε για την κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

H κυβέρνηση των ΗΠΑ διαβεβαίωσε πως η συμφωνία βρίσκεται «κοντά» - Η γαλλική προεδρία κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ να αδράξουν «το ταχύτερο αυτή την ευκαιρία»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Αυτα ειπε πριν εξι χρονια στο φεστιβαλ τραγουδιου του Σαν Ρεμο η ιταλιδα φεμινιστρια Luciana Littizzetto :"In Italy, a man kills a woman - a partner, daughter, lover, sister or "ex" - on average once every two or three days, and probably at home because the family isn't always and necessarily that magical place in which all is love. He kills her because he considers her his property, because he cannot  imagine that a woman might belong to herself, to be free to live as she wants and even fall in love with another man. And we women, because we are so ingenuous, often mistake all sorts of things for love.But love has damn all to do with violence and blows...A man who beats us up does not love us. Let us get that into our heads. Let us save it into our hard disks...A man who beats us up is shit. Always.And we must understand that straightaway, at the first slap, because then the second will come along, and then a third and a fourth. Love creates happiness and swells the heart. It does not break ribs and it does not leave bruises on the face."Δημοσιευμενο το 2015, στο βιβλίο του απεσταλμενου του Economist στην Ιταλια, John Hooper, ( 2015: 151 ).