Εισαγγελέας: «Η Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση» - Εισηγήθηκε απαλλαγή Μιχαλολιάκου

Εισαγγελέας: «Η Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση» - Εισηγήθηκε απαλλαγή Μιχαλολιάκου Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
10

Η εισαγγελέας της δίκης της Χρυσής Αυγής εισηγήθηκε την απαλλαγή του Νίκου Μιχαλολιάκου και των λοιπών πολιτικών στελεχών της ΧΑ από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος.

Την απαλλαγή του αρχηγού, των βουλευτών και των επικεφαλής των Τοπικών Οργανώσεων Νίκαιας και Περάματος της Χρυσής Αυγής από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης καθώς και όλων των υπολοίπων κατηγορουμένων για ένταξη εισηγήθηκε η εισαγγελέας Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Με βασικό σκεπτικό πως δεν προκύπτει δράση οργάνωσης, η εισαγγελέας κ. Οικονόμου αποδόμησε όλο το παραπεμπτικό βούλευμα, λέγοντας πως όλες οι πράξεις που αποδίδονται στη Χρυσή Αυγή είναι «μεμονωμένα περιστατικά που ουδεμία σχέση προέκυψε να έχουν με το κόμμα και την ηγεσία του».

Κατά την εισαγγελέα, κανένας μάρτυρας, ούτε οι προστατευόμενοι, ούτε αυτόπτες, ούτε δημοσιογράφοι, ούτε βουλευτές και καθηγητές που πέρασαν από το δικαστήριο, δεν εισέφεραν ουσιαστικά στοιχεία που να στοιχειοθετούν δομημένο και συγκροτημένο σχήμα το οποίο κατευθύνει από πάνω προς τα κάτω εντολές για εξόντωση πολιτικών αντιπάλων του και ομάδων συγκεκριμένων προσώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Οικονόμου ανέφερε ότι ακόμη κι αν δεχόταν ως ενέργειες της οργάνωσης μεμονωμένα περιστατικά ρατσιστικής ή άλλης βίας είναι πλημμεληματικού βαθμού και σε κάθε περίπτωση δεν ανήκουν σε αυτά που ορίζονται από το νόμο ως δράση εγκληματικής οργάνωσης. Ανάμεσα σε αυτά που επικαλέστηκε προς επίρρωση της άποψης της, ήταν και η επίθεση με εμπλοκή του Γιάννη Λαγού στο στέκι Συνεργείο.

Η εισαγγελέας δέχθηκε πως η Χρυσή Αυγή δεν έχει άλλο καταστατικό πλην αυτού που κατέθεσε το 2012 στον Άρειο Πάγο, αμφισβητώντας εκείνο που είχε παραδώσει στις δικαστικές αρχές ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαράς στο οποίο γίνεται αναφορά στην απόλυτη αρχή του αρχηγού.

Αναφερόμενη στους ναζιστικούς χαιρετισμούς, σε εθνικοσοσιαλιστικές αναφορές αλλά και στις οξύτατες εκφράσεις στελεχών της Χρυσής Αυγής κατά αλλοδαπών, η εισαγγελέας τόνισε πως αντικείμενο του ποινικού δικαστηρίου δεν είναι η ιδεολογία αλλά οι πράξεις καθώς αυτές ελέγχονται ποινικά.

Μιλώντας για τη δολοφονία Φύσσα, η εισαγγελέας υιοθέτησε πλήρως μια δήλωση του κατηγορούμενου Ηλία Κασιδιάρη ότι η δολοφονία του μουσικού «ήταν δολοφονία για την Χρυσή Αυγή». Όπως είπε η εισαγγελέας, «πράγματι μετά τη δολοφονία άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την Χρυσή Αυγή που κατέληξε στον αποκλεισμό της από την Βουλή».

Κατά την εισαγγελική εκτίμηση ούτε στοχοποιημένος ήταν ο μουσικός ούτε ποτέ δόθηκε άνωθεν εντολή για την επίθεση, όπως και σε άλλες περιπτώσεις δεν προέκυψαν στοιχεία για εντολή ή και έγκριση της ηγεσίας του κόμματος για βίαιες ενέργειες.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως προέκυψε ότι η δολοφονία του εργάτη από το Πακιστάν Σαχζάτ Λουκμάν δεν είχε απολύτως καμία σχέση με το κόμμα ενώ τόνισε πως και σε αυτή αλλά και σε άλλες υποθέσεις τα θύματα δεν είχαν στοχοποιηθεί από τη Χρυσή Αυγή.

Για τους προστατευόμενους μάρτυρες η κ. Οικονόμου είπε πως δεν εισέφεραν τίποτε ουσιαστικό και ότι κατέθεσαν ανακρίβειες αλλά και εξωφρενικά πράγματα, όπως η «σφαγή αμνοεριφίων» για εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και άλλα γεγονότα «που δεν αντέχουν στην κοινή λογική».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Η ποινικολόγος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Ειρήνη Μουρτζούκου ως «προβληματική προσωπικότητα», σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει και για ορισμένα άτομα που έχουν μιλήσει δημόσια για την υπόθεση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Αυτό είναι το κλίμα που καλλιεργούν τα ΜΜΕ.Από την αρχή ήταν γνωστό ότι η κατηγορία δεν στοιχειοθετείται και ότι η απαγγελία μιας τέτοιας κατηγορίας από την εισαγγελία (σ.σ. οι εισαγγελείς διορίζονται, οι δικαστές είναι με κλήρωση για όσους δεν γνωρίζουν) ήταν ένας τρόπος να χτυπηθεί πολιτικά η ΧΑ.Και αν με ρωτήσει κάποιος, ΝΑΙ και ΒΕΒΑΙΑ έπρεπε να χτυπηθεί πολιτικά η ΧΑ.Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στοιχειοθετείται και η κατηγορία.Σε περίπτωση λοιπόν αθωωτικής απόφασης άντε να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα μετά από τόσα χρόνια που οι δημοσιογράφοι καλλιεργούν πολύ συγκεκριμένο κλίμα: ότι υπάρχει μόνο μία απόφαση που θα γίνει δεκτή από τους αλληλέγγυους.Ας μαζευτεί ο όχλος να ψέλνει "αίσχος και ντροπή". Ας καταδικάσουμε για άλλη μια φορά τους θεσμούς σε μια θυμική σούπα που έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα και τη λογική.Και όλα αυτά σε ένα σαφές συγκείμενο. Όσοι είναι τόσο φανατικοί υπέρ μιας με οποιοδήποτε κόστος καταδίκη της ΧΑ είναι μόνιμα κατά της καταδίκης οποιουδήποτε έχει συλληφθεί για μολότοφ, καλάσνικοφ κτλ.Για πολλοστή φορά ένα θέατρο του παραλόγου μαζί με θέατρο (ιδεολογικών) σκιών.
Και ο λόγος που λέω πως ήταν αναμενόμενο είναι επειδή υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα από το νομοθετικό μας σύστημα στο να τιμωρηθούν πολιτικά κόμματα που κηρύττουν το μίσος ή ευαγγελίζονται την βίαιη κατάλυση του πολιτεύματος.
Ας μαντέψουμε όλοι προς όφελος ποιου κόμματος υπάρχει αυτή η χρόνια ανεκτικότητα. Από το 1974 και εντεύθεν.Να από τον ιστότοπό του τι θα κάνει αν εμπλακούμε σήμερα σε πόλεμο:"Σε περίπτωση ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας, είτε σε ΑΜΥΝΤΙΚΟ είτε σε επιθετικό πόλεμο, το Κόμμα πρέπει να ηγηθεί της αυτοτελούς οργάνωσης της εργατικής - λαϊκής πάλης με όλες τις μορφές, ώστε να οδηγήσει σε ολοκληρωτική ήττα της αστικής τάξης, ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΞΕΝΗΣ ΩΣ ΕΙΣΒΟΛΕΑ [...]"Υπάρχει ένα κόμμα που σαφώς λέει ότι μας κάνουν επίθεση αυτό θα βρει την ευκαιρία να κάνει ταξικό πόλεμο...http://www.kke.gr/taytothta/Όταν για χρόνια αποσιωπάς αυτό με τι ιδεολογικά και μετά νομικά όπλα να πολεμήσεις την ΧΑ;
Ολα προκύπτουν απο τούς νόμους και το Σύνταγμα. Η Εισαγγελέας ακολούθησε κατα γράμμα το νόμο αφού μελέτησε διεξοδικά την υπόθεση και αποφάνθηκε ακριβώς βάσει αυτών. Ολα τα άλλα είναι απλώς αερολογίες.