Τα Ριάλια Ριάλια στο Bollywood!

Τα Ριάλια Ριάλια στο Bollywood! Facebook Twitter
12

Ο αγαπητός Άλκης από τη Βοστώνη ανακάλυψε ένα απίθανο Μικροπράγμα και σαν σωστός ντετέκτιβ το ερεύνησε...

Γεια σου Άρη,

Παρακολουθώ συχνά τη στήλη σου, και τώρα έπεσα τυχαία πάνω σε ένα
"μικροπράγμα" που μπορεί να σου αρέσει. Εγώ δεν είχα ιδέα, αλλά οι
αρκετά παλιότεροι μπορεί να θυμούνται.

Πριν λίγες μέρες είχα πάει σε ένα πάρτυ αμερικανών φίλων (μένω
Βοστώνη) οι οποίοι έπαιζαν μουσική από ένα διαδικτυακό σταθμό με
ινδική θεματολογία. Σε μια φάση ακούω να παίζει αυτό:

 





το οποίο είναι από την ταινία του 1975 "Sholay".



Ακούγεται γνώριμο; Πρόκειται για τα γνωστά "Ριάλια" του Μιχάλη
Βιολάρη, μάλλον το πιο γνωστό κυπριακό τραγούδι. Αρχικά περίμενα ότι
μάλλον η ιδιαίτερή μου πατρίδα η Κύπρος το πήρε από την Ινδία.
Γκουγκλάροντας το όνομα του τραγουδιού όμως ανακάλυψα ότι το αντίθετο
έχει συμβεί, πέφτοντας σε αυτή την τυχαία ινδική σελίδα, η οποία
μάλιστα το έχει για 6ο από τα Top 10 χορευτικά που βγήκαν από το
Bollywood!!



Ο συνθέτης R.D. Burman άκουσε το τραγούδι ίσως όχι από τον Βιολάρη,
αλλά από τον Ντέμη Ρούσσο:





Τελικά βρήκα και αυτό το blog, που έχει μια εκτενή ανάλυση. 

Εκεί βλέπουμε πως υπάρχουν πολλές διασκευές

πχ. αυτή η "σέξι" ποπ διασκευή

ή αυτή η ωραιότατη, των Kronos Quartet με τη συνοδεία κινέζικου οργάνου: 



ΥΓ. Και βέβαια το ορίτζιναλ:

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

9 σχόλια
Σε μια από τις επίσης επικές διασκευες του bollywood ανήκει και το κομμάτι video killed the radio star για μια ταινία ονόματι Disco Boy!! http://www.liveleak.com/view?i=e1c_1181561852
Αγαπητε μου Αρη, Ξεπερνω την ινδο-ελληνικη μουσικη γραμματεια και σου στελνω ενα λινκ φαινομενικα ασχετο με το θεμα, αλλα που εφερε πολλα μα παρα πολλα ριαλια στον αντιγραφεα. http://solomantzaros.wordpress.com/2010/06/11/%CE%B8%CE%B5%CE%BF%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%AD%CE%BB%CE%B7%CF%82/
Γεντι κουλέ υπάρχει και στο Ηράκλειο και σήμερα είναι γήπεδο ποδοσφαίρου.Για τα τραγούδια ένα θέμα είναι τι έχουμε εξάγει σε άλλες χώρες ενώ απο Ινδία και Τουρκία για παράδειγμα έχουμε εισάγει τα άπειρα, έχουμε δώσει ελάχιστα.Το ισοζύγιο μας εκεί είναι χειρότερο ακόμα και απο της οικονομιας.
υπάρχει ολόκληρο βιβλίο της Ελένης Αμπατζή και του Μανουήλ Τασούλα από τις εκδόσεις Ατραπός. Λέγεται "Ινδοπρεπών Αποκάλυψις" και καταλογογραφεί όλα τα ινδικά τραγούδια που αποτέλεσαν την βάση για πασίγνωστα λαϊκά μας της δεκαετίας του'60. Επίσης έχουν κυκλοφορήσει δύο συλλογές CD "Το Τραγούδι Της Ναργκίς" και "Η Επιστροφή Της Μαντουμπάλα" από την εταιρεία Καθρέφτης
Έχει συμβεί και το ανάποδο:[Duniya Men Hum Aaye Hain — 1957](http://bit.ly/13mWgKX)[Δε με πόνεσε κανείς (Καρδιά μου καημένη) — 1984](http://bit.ly/13KHZHg)(Στο YouTube το εξελληνισμένο τραγούδι περιγράφεται ως δήθεν «παραδοσιακό».)
. . . Αχ, το πόσο λατρεύω κάτι τέτοια πραγματάκια δεν υπάρχει! Τα συγχαρητήριά μου στον Άλκη από την Βοστώνη που το έψαξε μέχρι τέλους!α, και ένα πραγματικά τεράστιο ευχαριστώ στον Άρη για τα «Μικροπράγματα»!! Από τα χρόνια του μπλογκ μέχρι και σήμερα η στήλη σου εξακολουθεί να είναι από τις καλυτερότερες και πιο αγαπημένες μου γωνίες σε όλο το ίντερνετ...(άσχετα όλα αυτά αλλά διάολε έπρεπε να τα πω!)
Κοίτα να δεις διαδρομή που έκανε τούτο το τραγούδι!Και μιλάμε οτι η ταινία Sholay είναι All Time Blockbuster στην Ινδία με πρωταγωνιστή τον Amitabh Bachchan a living legend of Indian Cinema.Δεν ήξερα πως το είχε πει ο Roussos ,και όπως και ο φίλος Κύπριος δεν θα περίμενα πως το Ινδικό είναι διασκευή του Κυπριακού, το αντίθετο,έχοντας κατά νου βέβαια τα δικά μας ινδοπρεπή,τεράστιες λαϊκές επιτυχίες στις δεκαετίες 50- 60 που ήταν καθαρές ατιγραφές ινδικών σουξέ.Good to know.