O Λίβανος στρέφεται κατά της Ελλάδας, για ζητήματα χωρικών υδάτων και ΑΟΖ.
Όπως μεταδίδει το κυπριακό Sigmalive, ο Λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν κατηγορεί την Αθήνα για παραβιάσεις εντός της ΑΟΖ του Λιβάνου. Τον περασμένο Απρίλιο άλλωστε, ο Αούν είχε απευθυνθεί στον ΟΗΕ για παραβίαση θαλάσσιων ορίων, από ελληνόκτητο πλοίο (με σημαία Παναμά) που συνεργαζόταν με το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κυπριακού μέσου, ο Λιβανέζος πρόεδρος διαμαρτυρήθηκε και στον γενικό γραμματέα του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Ντέιβιντ Χέηλ, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στη Βηρυτό. «Σε περίπτωση που ελληνικό πλοίο εισέλθει στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη, θα αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου. Ζητήσαμε από τα Ηνωμένα Έθνη να ξεκινήσουν την απαραίτητη έρευνα», είπε ο Μισέλ Αούν, κατά τη συνάντηση του με τον Αμερικανό αξιωματούχο, όπως μεταδίδει το Sigmalive.
Σύμφωνα με αναφορές σε μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου, ελληνόκτητο πλοίο που εργάζεται για λογαριασμό του Ισραήλ, διενέργησε πολύωρες έρευνες στα χωρικά ύδατα της χώρας. Αφού έφυγε από την περιοχή, επέστρεψε στην ισραηλινή ανοικτή θάλασσα.
Η Τουρκία αναθεωρεί συμφωνίες οριοθέτησης
Εν τω μεταξύ, σήμερα, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τη συμφωνία συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα και τον τομέα της ασφάλειας που υπέγραψαν τον Νοέμβριο η Άγκυρα και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA) της Λιβύης. Η συμφωνία αυτή μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας από την Τουρκία στην κυβέρνηση του Φάγιεζ αλ Σάρατζ, ενώ χθες αποκαλύφθηκε η ροή εκατοντάδων εκατομμυρίων από την Τρίπολη στην Άγκυρα.
Άλλωστε η Τουρκία έχει ήδη στείλει στρατιωτικά εφόδια στη Λιβύη, κατά παράβαση του εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με μια έκθεση εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Πρόσφατα, η Τουρκία είχε γνωστοποιήσει ότι θέλει να αναθεωρήσει συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με τον Λίβανο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, μετά τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης. Μάλιστα ο διευθυντής υπηρεσίας Αεροναυτιλίας και Χαρτογράφησης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτζιγιές, διεμήνυε πριν από λίγες ημέρες ότι «η συμφωνία με τη Λιβύη και οι προτάσεις στοn Λίβανο, στο Ισραήλ και την Αίγυπτο ίσως να κάνει τις κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν τελικά τις συμφωνίες τους με την ελληνοκυπριακή διοίκηση». Ο δε υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν δήλωνε έτοιμος να διαπραγματευτεί με όλες αυτές τις χώρες.
Το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Όπως έγινε γνωστό, ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησε με τον ομόλογό του στο Ισραήλ για την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με πληροφορίες από Sigmalive
σχόλια