Το υπουργείο υγείας εξέδωσε νέα λίστα με τους διορισμούς διοικητών και αναπληρωτών διοικητών, μετά τις αντιδράσεις που είχαν προκαλέσει αρκετά από τα 111 ονόματα.
Μετά τον σάλο που είχε ξεσπάσει τους περασμένους μήνες για διορισμούς παλιών πολιτευτών και ατόμων με μηδενική σχετική εμπειρία, το υπουργείο έκανε δεκτές τις παραιτήσεις έξι ατόμων και ανακάλεσε την εντολή διορισμού για άλλους επτά. Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το 77% των διοικητών είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων και διδακτορικών. Το ποσοστό υπερβαίνει το 80% για τους διοικητές των μεγάλων νοσοκομείων.
Σύμφωνα με το άρθρο 35 του νόμου 4633/2019, όλοι οι διοικητές θα υπογράψουν συμβόλαιο αποδοτικότητας, βάσει του οποίου θα αξιολογούνται τακτικά για το έργο τους, «με συγκεκριμένους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους» και θα κρίνονται για την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα τους.
Δάσκαλοι και συνταξιούχοι
Στα μέσα Νοεμβρίου, την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης είχε προκαλέσει ο διορισμός ενός 80χρονου πρώην γυμνασιάρχη στη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Κωνσταντίνος Πατέρας παραιτήθηκε από τη θέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για «όργιο ρουσφετιών», ζητώντας την αποπομπή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια. Ο πρώην γυμνασιάρχης έχει πολιτευτεί με τη ΝΔ, τους ΑΝΕΛ αλλά και το ΛΑΟΣ κατά το παρελθόν και ήταν πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Δεν ξέρουμε ποια περίπτωση είναι πιο εξοργιστική. Αυτή του βουλευτή Καστοριάς που ομολογεί σε συνέντευξη πως ο νεοδιορισθείς διοικητής είναι ρουσφέτι του; Ο 80χρονος διοικητής του νοσοκομείου Καρδίτσας που μας ενημερώνει πως προτιμά τον μισθό του διοικητή από τη σύνταξή του και πως του είχε τάξει τη θέση ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης; 'Η οι Πρόεδροι ΝΟΔΕ Πρέβεζας και Άρτας που διορίστηκαν διοικητές σε Άρτα και Πρέβεζα και αναγκάζονται να πληρώνουν και οδοιπορικά οι άνθρωποι;», σημείωνε σκωπτικά ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία για τοποθέτηση «αποτυχημένων πολιτευτών που αναζητούν μια αργομισθία στο Δημόσιο».
Ονόματα που παραμένουν στη λίστα
Σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος» στην αρχική λίστα των διοικητών νοσοκομείων, ήταν ένας έμπορος λαδιού και ένας γυμναστής - προπονητής που φαίνεται πως παραμένουν και στη νέα λίστα.
Όπως μετέδιδε το «Έθνος», διοικητής του Ασκληπιείου της Βούλας είχε τοποθετηθεί Ανδρέας Πλεµµένος, που διαθέτει πτυχίο που δεν σχετίζεται µε την Υγεία και έχει ασχοληθεί με την εµπορία ελαιολάδου και άλλων αγροτικών προϊόντων. Ο ίδιος υπήρξε μέλος στο ∆Σ του ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσµος Βιοµηχανιών Τυποποίησης Ελαιόλαδου) και µέλος στο ∆Σ της ∆ιεπαγγελµατικής Ελαιόλαδου Ε∆ΟΕΕ. Ο κύριος Πλεμμένος παρέμεινε και στη δεύτερη λίστα.
Στο νοσοκομείο Κιλκίς είχε διοριστεί ένας γυµναστής - προπονητής, ο Γιάννης Ανδρίτσος, πτυχιούχος του Tµήµατος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισµού, που στο παρελθόν έχει υπάρξει και προπονητής της οµάδας ποδοσφαίρου του Εδεσσαϊκού. Και ο Γιάννης Ανδρίτσος παραμένει στη θέση του στο Κιλκίς
Στο ογκολογικό νοσοκοµείο «Οι Αγιοι Ανάργυροι» αναλαµβάνει ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός και πρώην δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, ο Θ. Τσουρούλας ενώ αναπληρωτής διοικητής του ογκολογικού νοσοκοµείου «Μεταξά» στον Πειραιά ορίστηκε ο δημοσιογράφος με ιστοσελίδα για την περιοχή, Σαράντος Ευσταθόπουλος. Ένας δάσκαλος, ο Ηλίας Πλιόγκας, είχε αναλάβει το νοσοκοµείο Ηµαθίας.
Οι μισθοί
Οι µισθοί για τα στελέχη του ΕΣΥ έχουν µειωθεί τα τελευταία χρόνια και πλέον υπολογίζονται µε βάση τις κλίνες που διαθέτει ένα νοσηλευτικό ίδρυµα. Για τα νοσοκομεία με περισσότερες από 400 κλίνες, οι διοικητές υπολογίζεται πως αμείβονται με 2.800 - 2.900 ευρώ «καθαρά», ενώ οι υποδιοικητές με 1.900 ευρώ. Στα µικρότερα νοσοκοµεία οι αµοιβές είναι αντίστοιχα χαµηλότερες.
Για να δείτε αναλυτικά τη λίστα πατήστε εδώ.
σχόλια