«Το να έχει λόγο η Ελλάδα για την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης είναι εκτός συζήτησης» τόνισε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Τυνήσιο ομόλογό του, στη Τύνιδα.
Μετά την αιφνίδια επίσκεψή του στη χώρα, ο Ερντογάν υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο στην συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, παρά το γεγονός ότι αυτή ακριβώς η συμφωνία «διαγράφει» από τον χάρτη ελληνικά νησί.
«Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο εδώ κι αυτό πρέπει να το γνωρίζουν. H εποχή δεν είναι ίδια όπως ήταν στο παρελθόν. Στο παρελθόν μπορεί να υπέγραψαν κάμποσες συμφωνίες, αλλά τώρα η Τουρκία δεν είναι η ίδια και πρέπει να το γνωρίζουν», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ που να συνορεύουν με τη Λιβύη.
Greece has no say in Turkey's deal with Libya, says Erdoğanhttps://t.co/9Z2Pd0poL8 pic.twitter.com/yu7ArOLeo2
— Yeni Şafak English (@yenisafakEN) December 25, 2019
Ακόμη ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι πιστεύει πως η Τυνησία θα μπορούσε να έχει "πολύτιμη και εποικοδομητική συμβολή" για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη.
Ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της επίτευξης κατάπαυσης του πυρός στην Λιβύη το συντομότερο δυνατόν, καθώς όπως είπε, η κρίση στη Λιβύη επηρεάζει όχι μόνο την ίδια τη χώρα αλλά και τις γειτονικές της, όπως την Τυνησία.
«Εμφύλιος» στη Λιβύη για το μνημόνιο με την Άγκυρα
Εν τω μεταξύ, διχασμένη παραμένει η Λιβύη ως προς τη συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA).
Όπως δήλωσε σήμερα ο Αρέφ Άλι Νάγιεντ, ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης που εδρεύει στο Τομπρούκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Sputnik, η συμφωνία αυτή θα πρέπει να μελετηθεί από τους εμπειρογνώμονες του λιβυκού Κοινοβουλίου. «Τέτοιες συμφωνίες είναι περίπλοκα έγγραφα που πρέπει να αποτελούν αντικείμενο μελέτης από τα αρμόδια και έμπειρα πρόσωπα (...), από ειδικούς και είναι αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες. Δεν έχει καμία δουλειά ο Σάρατζ να συνάπτει τέτοιες συμφωνίες», είπε ο Νάγιεντ, επισημαίνοντας ότι οι συμφωνίες Λιβύης-Τουρκίας «φαίνεται να θεωρούν ότι δεν υπάρχει Κρήτη, ότι δεν υπάρχει Κύπρος και αυτό είναι μια τεράστια γεωγραφική καταστροφή».
Ο Νάγιεντ πρόσθεσε ότι δεν θέλει να εκφράσει καμία κρίση για τις λεπτομέρειες των συμφωνιών, δεδομένου ότι θα έπρεπε να μελετηθούν από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές και τους ειδικούς του υπουργείου Εξωτερικών. Πρόσφατα είχε δηλώσει ότι οι συμφωνίες αυτές είναι αντίθετες με το λιβυκό και το διεθνές δίκαιο, επειδή δεν επικυρώθηκαν από το Κοινοβούλιο του Τομπρούκ.
«Σε χρονοδίνη ο Ερντογάν, συμπεριφέρεται σαν Σουλτάνος»
Ο προσωπικός απεσταλμένος του Αμπντάλα Θάνι επέκρινε τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπρ Ερντογάν, λέγοντας ότι ενεργεί σαν σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η πολιτική του προκαλεί εντάσεις στην περιοχή της Μεσογείου. «Δυστυχώς, ο Ερντογάν μοιάζει να βρίσκεται σε χρονοδίνη. Πιστεύει ότι είναι ο σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ και ενεργεί σαν Οθωμανός σουλτάνος προσπαθώντας να ανακτήσει τις οθωμανικές κτήσεις της περιόδου πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια της Μεσογείου και της περιοχής και προκαλεί σημαντικές εντάσεις με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κύπρου και άλλων χωρών της Μεσογείου», συνέχισε.
σχόλια