Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Ελλάδα προέβη το Ιράν, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο Νίκος Δένδιας, χωρίς να υπεισέλθει σε κάποια λεπτομέρεια.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του καναλιού OPEN, η Τεχεράνη διαμαρτυρήθηκε χθες για την στάση του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, σχετικά με τη δολοφονία του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί. Κληθείς να σχολιάσει σήμερα τις σχετικές πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως υπήρξε διάβημα διαμαρτυρίας, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το περιεχόμενό του.
Μάλιστα ισχυρίστηκε πως δεν είχε διαβάσει ακόμα το κείμενο της διαμαρτυρίας. Όπως είπε επί λέξει: «Δεν έχω δει το κείμενο και θα έχω νομίζω σε λίγη ώρα τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, ο οποίος ζήτησε να μου μιλήσει [...] καταλαβαίνουμε εμείς γιατί το Ιράν θέλει σε αυτή τη συγκυρία να μας θέσει τα θέματα με τον τρόπο που αυτό τα βλέπει, θα δούμε τι έχει να μου πει. Με χαρά πάντως θα τον ακούσω».
To LiFO.gr επικοινώνησε με το υπουργείο Εξωτερικών, από το οποίο έλαβε την απάντηση πως δεν θα ακολουθήσει κάποια σχετική ανακοίνωση για το προαναφερθέν διάβημα, παραπέμποντάς μας στις πρωινές δηλώσεις του υπουργού. Η πρεσβεία του Ιράν δεν ήταν διαθέσιμη για κάποιο άμεσο σχόλιο.
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη για την επιχείρηση των ΗΠΑ στο Ιράκ και την δολοφονία Σουλεϊμανί
Κατά την συζήτηση που είχε στο Atlantic Council την περασμένη Τρίτη ο πρωθυπουργός, είχε εκφράσει την στήριξη της Αθήνας στις ΗΠΑ. Στον Κυριάκο Μητσοτάκη τέθηκε η εξής ερώτηση: «Είστε εδώ σε μία ταραχώδη στιγμή, μετά την επίθεση με drone που σκότωσε τον Σουλεϊμανί, έξω από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Το γεγονός αυτό κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο εδώ, τι θα ακολουθήσει, ποιες θα είναι οι κινήσεις του Ιράν, ποια είναι η στρατηγική των ΗΠΑ. Μπορείτε να μας δώσετε την οπτική της Αθήνας, η Ελλάδα είχε ιστορικά πολύ ισχυρούς δεσμούς κατά μήκος της Μέσης Ανατολής. Πώς βλέπετε όσα εκτυλίσσονται στο Ιράκ, στο Ιράν, τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα; Τι φέρνετε εσείς στην Ουάσιγκτον, στον πρόεδρο Τραμπ;»
Παίρνοντας τον λόγο, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δηλώσει: «Πρώτον είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ. Στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας σε δύσκολες περιόδους. Καταλαβαίνω πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ και στηρίζουμε αυτήν την απόφαση. Την ίδια στιγμή, πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση ότι υπάρχουν ευρείες ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση και νομίζω ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες, τώρα που οι ΗΠΑ έδωσαν ένα σαφές μήνυμα σε σχέση με τις κόκκινες γραμμές που είναι διατεθειμένες να χαράξουν, προκειμένου να κινηθούν προς μια πρωτοβουλία που θα αποκλιμάκωνε την ένταση. Και ελπίζω αυτό το μήνυμα να το έλαβαν όλοι. Ναι, είχαμε και ακόμα έχουμε πολύ στενούς δεσμούς με τον Αραβικό κόσμο και θεωρούμε τους εαυτούς τίμιους παίχτες στην περιοχή, αλλά δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας και πού ανήκουμε γεωπολιτικά».
Το βίντεο με την απάντηση του κ. Μητσοτάκη
Αναλυτικά το απόσπασμα των δηλώσεων Δένδια, όπως αναρτήθηκε και στο υπ. Εξωτερικών:
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Επειδή είπατε για το Ιράν κ. Υπουργέ, χτες ο Χρήστος Τσιγουρής εδώ στο δελτίο μας, είπε ότι υπήρξε διάβημα από την Πρεσβεία του Ισραήλ για τη στάση του Έλληνα Πρωθυπουργού σε σχέση με τη δολοφονία του Σουλεϊμανί. Το επιβεβαιώνετε αυτό;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Από την πλευρά του Ιράν, λέτε.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Από την πλευρά του Ιράν, ναι.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μάλιστα, υπήρξε διαμαρτυρία από την πλευρά του Ιράν, δεν έχω δει το κείμενο και θα έχω νομίζω σε λίγη ώρα τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, ο οποίος ζήτησε να μου μιλήσει. Τον ξέρω τον κ. Zarif, έχουμε συναντηθεί στη Νέα Υόρκη, είναι ένας ιδιαιτέρως ευφυής άνθρωπος, καταλαβαίνει ποια είναι η ευρύτερη ελληνική τοποθέτηση, καταλαβαίνουμε εμείς γιατί το Ιράν θέλει σε αυτή τη συγκυρία να μας θέσει τα θέματα με τον τρόπο που αυτό τα βλέπει, θα δούμε τι έχει να μου πει. Με χαρά πάντως θα τον ακούσω.
Φ. ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ: Μάλιστα. Συνεπώς επιβεβαιώνετε ότι υπήρξε διάβημα και μια αντίδραση, να δούμε τι θα σας πει και τι θα πείτε μέσα στην ημέρα.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς κα Μαυραγάνη συνομιλούμε με όλους. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που έχει στεγανά, να είμαστε συνεννοημένοι. Η περιοχή μας, ο ρόλος μας, η ιστορία μας, η παράδοσή μας επιβάλλει να μιλάμε με όλους και τοποθετούμαστε σε κάθε θέμα, ανάλογα με το Δίκαιο, το οποίο πάντα υπολογίζουμε και με τα εθνικά μας συμφέροντα.
σχόλια