Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρότεινε σήμερα τη μερική αθώωση του πρώην μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιου.
Τον Ιανουάριο του 2019, ο Αμβρόσιος είχε καταδικαστεί για δύο αδικήματα: υποκίνηση σε ρατσιστική βία ή μίσος και κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος. Oι κατηγορίες αφορούσαν ομοφοβικό κείμενο που είχε δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του τον Δεκέμβριο του 2015 με τον τίτλο «ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙ! Ας μιλήσουμε έξω από τα δόντια ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΥΣ».
Η συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής, Κλειώ Παπαπαντολέων μίλησε στο LiFO.gr εξηγώντας πως ο εισαγγελέας προτείνει μεν να παραμείνει η καταδικαστική απόφαση ως προς το αδίκημα του αντιρατσιστικού νόμου αλλά εισηγήθηκε να αναιρεθεί η αντίστοιχη απόφαση για το αδίκημα της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος, Το σκεπτικό του εισαγγελέα Παναγιώτη Μπρακουμάτσου βασίζεται στην τροποποίηση του ποινικού κώδικα.
«Εμείς διατηρούμε μία διαφορετική προσέγγιση για το αδίκημα», σχολιάζει η κα Παπαπαντολέων στο LiFO.gr επικαλούμενη την σχετική αιτιολογική έκθεση. Όπως άλλωστε σημείωσε νωρίτερα και στο δικαστήριο, δεν έχει κάθε ρατσιστικός λόγος ποινικό ενδιαφέρον, αλλά «αν δεν έχει αυτός τότε δεν έχει κανένας».
Σε ότι αφορά το σκέλος της προτροπής σε ρατσιστική βία, για την οποία ο εισαγγελέας προτείνει να παραμείνει η καταδικαστική απόφαση, η κα Παπαπαντολέων εκφράζει την ικανοποίησή της, λέγοντας πως αν τελικά γίνει δεκτή, θα πρόκειται για μία σημαντική απόφαση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Ο συνήγορος Κώστας Κοσμάτος επισήμανε δε, ότι προβλέπεται ρητά στην αιτιολογική έκθεση του νέου ποινικού κώδικα, πως το αδίκημα δεν καταργείται αλλά τυποποιείται στις διατάξεις περί διέγερσης.
Όπως μεταδίδει η «Εφημερίδα των Συντακτών», από την πλευρά της υπεράσπισης δεν έλειψαν οι ομοφοβικές προκλήσεις όταν ο συνήγορος Γεώργιος Παπαϊωάννου είπε, αναφερόμενος στα εννέα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που μήνυσαν τον κατηγορούμενο μητροπολίτη, «πως γίνεται αυτοί οι παθητικοί τύποι να ζητάνε ενεργητική νομιμοποίηση (σ.σ νομικός όρος που αναφέρεται στο δικαίωμα του παθόντος να παραβρίσκεται διάδικος σε μια δίκη)».
O Αμβρόσιος είχε παραιτηθεί από την θέση του, τον περασμένο Αύγουστο.
σχόλια