Γρίπη: Γιατί το εμβόλιο δεν ήταν αποτελεσματικό φέτος - Στους 38 οι νεκροί

Γρίπη: Γιατί το εμβόλιο δεν ήταν αποτελεσματικό φέτος - Στους 38 οι νεκροί Facebook Twitter
1

Υπερδιπλασιάστηκαν σε μια εβδομάδα τα θύματα της εποχικής γρίπης, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ.

Λόγω μειωμένης θωράκισης από το αντιγριπικό εμβόλιο και ταχύτητας με την οποία κινήθηκε η γρίπη στον παιδικό πληθυσμό, τα θύματα από 17 την περασμένη Πέμπτη έφτασαν χθες τα 38.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 η λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, Έλενα Μαλτέζου, «φέτος το εμβόλιο δεν ήταν πολύ καλό. Δεν έχει πιάσει τα στελέχη που κυκλοφορούν. Αυτό μπορεί να συμβεί σε κάποιες περιόδους γρίπης γιατί δεν είναι ένα σταθερό νόσημα, δεν ξέρεις ποιος ιός θα κυκλοφορήσει». 

«Προφανώς έγινε κάποια μικρή αλλαγή στους ιούς που μπορεί να δώσει αυτό το αποτέλεσμα» συμπλήρωσε η κυρία Μαλτέζου.

Η πλειονότητα των θυμάτων ήταν ηλικιωμένοι καθώς από τα 38 θύματα, τα 30 ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με την λοιμοξιωλόγο του ΕΟΔΥ «θα έχουμε άλλον 1,5 μήνα με τη γρίπη ίσως και παραπάνω μέχρι τέλη Μαρτίου» με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται έναντι των ιών της γρίπης.

Όπως εξηγεί η κα Μαλτέζου «υπάρχει μεγάλη επίπτωση στα παιδιά, αλλά από τον συγκεκριμένο πληθυσμό ξεκινά συνήθως η νόσος, όπως και οι περισσότεροι ιοί, και μεταδίδεται και στα άλλα μέλη της οικογένειας».

Παρόλα αυτά, η κυρία Μαλτέζου σημείωσε ότι «το αντιγριπικό εμβόλιο παρόλο που είμαστε στην κορύφωση της γρίπης ακόμα και τώρα όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου αξίζει να το κάνουν γιατί προφυλάσσει από τους μισούς θανάτους».

Σημειώνεται πως το γεγονός ότι εφέτος κυκλοφορούν εξίσου τα δύο στελέχη του τύπου Α της γρίπης, εκ των οποίων το ένα, Α(Η1Ν1) προσβάλλει περισσότερο παιδιά και νεότερους ανθρώπους, και το άλλο, Α(Η3Ν2), «χτυπά» τους ηλικιωμένους, περιπλέκει την κατάσταση. Μάλιστα, οι ειδικοί έκαναν λόγο για «κοκτέιλ» ιών γρίπης από τον περασμένο Δεκέμβριο που μελετούσαν τη συμπεριφορά και την κυκλοφορία των ιών της γρίπης – τότε κυκλοφορούσε και ο τύπος Β, ο οποίος στη χώρα μας πια δεν εντοπίζεται, τα κυρίαρχα στελέχη είναι Α(Η1Ν1) και Α(Η3Ν2).

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ