Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απέρριψε αίτημα του Σωματείου των LGBT Αστυνομικών «Police Action-Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» για στήριξή τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο LGBT Αστυνομικών που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του EuroPride 2020.
Το συνέδριο αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 200 LGBT άτομα, που εργάζονται σε σώματα της αστυνομίας 18 χωρών της Ευρώπης, τα οποία θα συμμετάσχουν στην παρέλαση του EuroPride με τις στολές τους (το Σάββατο 27 Ιουνίου). «Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, σας γνωρίζουμε ότι το αίτημα σας δεν δύναται να ικανοποιηθεί» , ήταν η απάντηση του Υπουργείου, χωρίς να δίνεται περαιτέρω αιτιολόγηση για την απόφαση αυτή, παρόλο που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχουν απαντήσει θετικά στο αίτημα και δίνουν την αιγίδα τους, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σωματείου, Μιχάλη Λώλη.
Tο Σωματείο ζητούσε τη στήριξη της προσπάθειάς για την ομαλή, ασφαλή και επιτυχή διεξαγωγή των εργασιών του συνεδρίου, θέτοντάς το υπό την αιγίδα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «τιμώντας τους παριστάμενους Ευρωπαίους αστυνομικούς με την παρουσία σας, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα και την έναρξη των εργασιών».
Πριν την απορριπτική απάντηση, ο πρόεδρος του Σωματείου, Μιχάλης Λώλης, δήλωνε στο Vice: «Έχουμε καλέσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι οποίοι και οι τρεις μας έχουν απαντήσει ότι θα δώσουν την αιγίδα τους. Επίσης, έχουμε έρθει σε επαφή με όλες τις LGBT οργανώσεις, με σημαίνοντα πρόσωπα και καθηγητές πανεπιστημίων. Οι ελληνικές LGBT οργανώσεις έχουν αποδεχτεί την πρόσκληση και θα συμμετέχουν με ομιλητές» .
Μένει να φανεί, αν το υπουργείο θα δώσει την ίδια απάντηση και στο αντίστοιχο αίτημα που αναμένεται να στείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση LGBT Αστυνομικών για τη στήριξη του συγκεκριμένου θεσμού.
To Σωματείο με επωνυμία «Δράση Αστυνομικών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» είναι εγκεκριμένο από το Ειρηνοδικείο. Θεμελιώδεις Αρχές και Σκοποί του Σωματείου είναι:
1. Η προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κατάργηση των Διακρίσεων, η διασφάλιση της τήρησης της αρχής της Ίσης Μεταχείρισης και η καταπολέμηση του Ρατσισμού.
2. Η προώθηση και υποστήριξη της Ισονομίας, Ισότητας και της Ίσης μεταχείρισης των Αστυνομικών, ανεξάρτητα από το φύλο, την φυλή, την εθνική – εθνοτική καταγωγή, το θρήσκευμα, την κατάσταση υγείας, την ηλικία, την οικογενειακή ή κοινωνική κατάσταση, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, τα χαρακτηριστικά φύλου, καθώς και η κατάργηση όλων των Διακρίσεων με βάση τους ανωτέρω λόγους ίσης μεταχείρισης, σύμφωνα με τις αρχές που προκύπτουν από το Ελληνικό Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
3. Η κατάργηση των Προκαταλήψεων σχετικά με την ιδιότητα της/του Αστυνομικού από τους Πολίτες και αντίστροφα.
4. Η ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ Αστυνομικών και ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, μεσοφυλικών και διεμφυλικών ατόμων.
5. Η διασύνδεση των σχετικών εγχώριων δράσεων με αντίστοιχες του εξωτερικού καθώς και με άλλες μη κυβερνητικές εγχώριες οργανώσεις με δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
6. Η συμμετοχή του Σωματείου ως μέλος πανευρωπαϊκών ή και διεθνών οργανώσεων με συναφείς σκοπούς.
Οι Σκοποί του Σωματείου θα πραγματοποιούνται με έκδοση εντύπου ή ηλεκτρονικού υλικού, ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, δημόσιες εκδηλώσεις και συζητήσεις, σύσταση συμβουλευτικών ή επιστημονικών επιτροπών με σκοπό την διεξαγωγή ερευνών στο πλαίσιο των σκοπών του Σωματείου, διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων, συνεδρίων και ανθρωπιστικών δράσεων.
Το Σωματείο περιλαμβάνει δύο ειδικότερα Τμήματα με συγκεκριμένες δράσεις:
Α. Τμήμα Δικαιωμάτων ΛΟΑΤΚΙ Αστυνομικών με την επωνυμία "LGBT POLICE ACTION"
Β. Τμήμα Δικαιωμάτων Γυναικών Αστυνομικών.
«Οι ιδέες, οι απόψεις, οι επιδιώξεις, οι προσπάθειες, η αφοσίωση στη σκληρή δουλειά όταν γίνονται Σκοπός οφείλουν και πρέπει να παίρνουν Σάρκα και Οστά, ώστε να έχουν αποτέλεσμα με διάρκεια και βάθος χρόνου.
Με επιμονή και υπομονή, κυρίως όμως με Σεβασμό και Αξιοπρέπεια. Με όχημα τη γνώση και την τεκμηρίωση των επιχειρημάτων των απόψεων, την ίδια την Επιστήμη του Ανθρώπου, αλλά και τα βιώματα των δρώντων ως υποκείμενα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
»Μια σύγχρονη Αστυνομία και κάθε επαγγελματίας Αστυνομικός, παίζουν σημαίνοντα ρόλο στη τήρηση και θα πρέπει να είναι συμπαραστάτες και όχι να στέκονται τροχοπέδη στη περαιτέρω διεκδίκηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έχουν άλλωστε τη καταστατική υποχρέωση, βάση των Οργανικών Νόμων και Διαταγών και κυρίως του Κώδικα Δεοντολογίας Αστυνομικών, της κείμενης Νομοθεσίας, του Συντάγματος και του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου.
Μεταξύ άλλων οι Αστυνομικοί οφείλουν να προασπίζουν τα Δικαιώματα του Ανθρώπου άοκνα και με σθένος απέναντι στο Ρατσισμό και τις Διακρίσεις, να τα προστατεύουν από τα Εγκλήματα και τη Ρητορική Μίσους ήτοι την Ρατσιστική Βία. Πρώτα με το παράδειγμα τους ως Έλληνες πολίτες, ως πολίτες του Κόσμου και κυρίως ως Άνθρωποι. Ενάντια στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που οφείλουν να παραβλέπουν κατά την ενάσκηση των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων τους. «Οικοδομώντας από κοινού ένα όραμα ισότητας, συμπερίληψης και προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελληνική Αστυνομία. Όλοι διαφορετικοί, όλοι Ίσοι».
σχόλια