ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
29.2.2020 | 08:58

Ποιές ταινίες;

Θυμάται κανείς ποιά ταινία ήταν με τη Βλαχοπούλου που κοίταζαν το φλυτζάνι του καφέ στη δουλειά της και το μπέρδεψαν με ενός συναδέλφου και του είπαν οτι ήταν έγκυος; Και μια άλλη ταινία ελληνική παλιά πάλι, που ήταν κάτι παντρεμένοι και όλο τσακώνονταν, αυτόν τον έβαζε να κοιμηθεί στονκαναπέ ή τον έδιωχνε απο το σπίτι και μετά ήταν απόκριες και φόραγαν στολές και τα βρήκαν;Επίσης σε πολλές ελληνικές ταινίες δείχνουν οτι έχουν 'υπηρέτρια'. Αυτό υπήρχε όντως στην Ελλάδα, ή μόνο στις ταινίες;
6
 
 
 
 
σχόλια
Υπήρχε και υπάρχει. Οπουδήποτε μένουν εργαζόμενοι κάτω από τη στέγη του εργοδότη γίνονται τα χειρότερα. Αρχίζω να αναρωτιέμαι σε τι ποσοστό πέφτει τελικά ο κόσμος σε καλά χέρια υπό τέτοιες συνθήκες. Αφήστε τα να πάνε στο διάολο όταν εργάζεται κανείς κεκλεισμένων των θηρών τι γίνεται. Π.χ. στη Σαουδική Αραβία όταν παίρνουν Φιλιππινέζες για δουλειά με το καλημέρα τους παίρνουν το διαβατήριο και οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα να φύγουν από την χώρα χωρίς την άδεια του εργοδότη. Κανονικό σκλαβοπάζαρο. Να μην ξεχνάμε και τα δικά μας με τα περιβόητα πακέτα διαμονή/διατροφή/ασφάλιση.
Δεν θυμάμαι για τα δύο πρώτα ερωτήματα (το Μια Τρελλή Τρελλή Οικογένεια ίσως το δεύτερο; ), το Google θα σου λύσει τις απορίες. Ξέρω όμως να σου απαντήσω για το τρίτο ερώτημα. Υπηρέτριες υπήρχαν στα μεσοαστικά και μεγαλοαστικά σπίτια Αθηνών και συμπρωτευούσης, και μάλιστα ήταν κοπελίτσες από την επαρχία που ήταν συνήθως ή ορφανές ή κατατρεγμένες ή πάμφτωχες, και που η δούλεψή τους σε "σπίτι" σήμαινε ότι αποκτούσαν έναν κάποιο προστάτη (αρσενικό προστάτη) από το ρίσκο να τις εκπορνεύσουν άλλοι (εξ ου και οι κύριοι φρόντιζαν να τις καλοπαντρέψουν όσο το δυνατόν) καθώς επίσης και σήμαινε ότι γλύτωναν βαριές αγροτικές δουλειές που συχνά κακοποιούσαν το σώμα. Γι'αυτό και χαίρονταν όταν έβρισκαν τέτοια θέση. (Μια τέτοια αναφορά υπάρχει στα Ψάθινα Καπέλα της Λυμπεράκη). Μάλιστα τις αποκαλούσαν με τον όρο "δουλικά", αλλά και "λαδικά" επειδή μετέφεραν το λάδι για τις ανάγκες του σπιτικού. Ελπίζω ως προς αυτό σε κάλυψα.
Ξέχασα να αναφέρω ότι σαφώς δεν ήταν πάντοτε προστασία και καλή συμπεριφορά που αντιμετώπιζαν. Υπήρχε κι αρκετή εκμετάλλευση. Ιδιαίτερα επειδή στην ουσία ήταν συχνά κοριτσόπουλα, ηλικιακά. Ακόμα και δημοτικού.Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαβόητη "Σπυριδούλα" που η κυρά της (ο Μανιτού να την αποκαλέσει άνθρωπο!) την "σιδέρωνε" όταν έκανε κάτι λάθος, και το εννοώ κυριολεκτικά, την έκαιγε με το σίδερο σιδερώματος. Η υπόθεση είχε πάρει διαστάσεις. Την είχε συναντήσει χρόνια μετά δικός μου άνθρωπος ενώ ταξίδευε κι ένα σαλεμένο βλέμμα το είχε.
Έχει γίνει και επεισόδιο στο Ου Φονεύσεις η υπόθεση της Σπυριδούλας("Υπηρέτρια" λέγεται), με μερικές παραλλαγές βέβαια(είναι και λίγο ποτ πουρί με την υπόθεση Χρυσαφίδη). Βλέπουμε μάλιστα τις περισσότερες μορφές κακοποίησης στο συγκεκριμένο επεισόδιο.
Scroll to top icon