ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 81 νέα κρούσματα, 1 νεκρός και 90 διασωληνωμένοι - Τσιόδρας: «Κανείς δεν είναι άτρωτος»

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 81 νέα κρούσματα, 1 νεκρός και 90 διασωληνωμένοι - Τσιόδρας: «Κανείς δεν είναι άτρωτος» Facebook Twitter
EUROKINISSI
2

Σε μία ημέρα καταγράφηκαν 81 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα μας, ενώ 20 ακόμα έχουν εντοπιστεί σε πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου, με πάνω από 380 επιβαίνοντες. Συνολικά στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 1.415 περιπτώσεις. 

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος και τα θύματα αγγίζουν πια τα 50. Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα 90 ασθενείς με COVID-19 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η μέση ηλικία τους είναι 66 ετών και το 57% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα. Από τα άτομα στην ΜΕΘ, 14 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι 76 άνδρες. Έξι ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Η μέση ηλικία των θανόντων στην Ελλάδα ήταν τα 72 έτη και, από αυτούς, 38 ήταν άνδρες και 12 γυναίκες. Το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένοι. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 17.350 εργαστηριακά τεστ. Περίπου το 70% αυτών που νοσηλεύονται είναι μεταξύ 20 και 65 ετών. Το 20% - 25% νοσηλεύεται σε απλούς θαλάμους, οι υπόλοιποι έχουν είτε πάρει εξιτήριο, είτε περνούν την ήπια μορφή της νόσου.  

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την ταχύτατη διασπορά του ιού, όπου βρίσκει πρόσφορο έδαφος. «Κανείς δεν είναι άτρωτος, δεν έχουμε ακόμη ανοσία. Αρκεί να μην κολλήσουμε όλοι μαζί», ώστε να αντέξει το σύστημα υγείας, σχολίασε.

Τα υπολείμματα της νόσου στον οργανισμό

Διευκρίνισε ότι η πορεία των ασθενών είναι διαφορετική, όπως και το τι αφήνει ως υπόλειμμα ο κορωνοϊός στον ανθρώπινο οργανισμό. «Είναι διαφορετικό αν είσαι πολύ σοβαρά άρρωστος, στην μονάδα διασωληνωμένος για 15 - 20 ημέρες και γυρίσεις πίσω, με το να περάσεις πολύ ήπια την νόσο, σαν μία ελαφριά πνευμονία που κατά κανόνα δεν αφήνει κανένα υπόλειμμα». «Σίγουρα χρειάζεται παρακολούθηση [...] αλλά το σημαντικό είναι να ζήσουν και να παρακολουθήσουμε μακροχρόνια» τα βαρύτερα περιστατικά ίσως και για ένα με δύο χρόνια. 

Για πιθανό δεύτερο κύμα της COVID-19

Οι άνθρωποι που θα έχουν αντισώματα θα μπορούν να δουλεύουν στην «πρώτη γραμμή» και σιγά - σιγά ενδεχομένως να υλοποιούνται τέτοιες στρατηγικές, σε περίπτωση που ο ιός υποχωρήσει και επανέλθει, πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας, επισημαίνοντας πως όλα δείχνουν ότι ο ιός καταλείπει ανοσία για σημαντικό χρονικό διάστημα. «Μερικοί μιλάνε ακόμα και για δύο με τρία χρόνια».

Στρατηγικές οι οποίες θα αφορούν ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα το επόμενο φθινόπωρο - χειμώνα θα περιλαμβάνουν πολιτική εμβολιασμού για την γρίπη, ώστε να μην κυκλοφορούν δύο επιθετικοί ιοί ταυτόχρονα και οι ομάδες υψηλού κινδύνου να μην εκτίθεται σε δύο ιούς. «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει βέβαια. Φέτος κυκλοφόρησαν τρεις τύποι ιού μαζί και ακολούθησε ο κορωνοϊός. Του χρόνου υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό». 

«Διχογνωμία για τις μάσκες»

Αναφορικά με την χρήση ή μη χειρουργικών μασκών από το ευρύ κοινό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας τόνισε πως υπάρχει διεθνής διχογνωμία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης νοσημάτων συστήνουν την χρήση τους μόνο από άτομα με συμπτώματα, όλους όσοι τους φροντίζουν και φυσικά από τους επαγγελματίες υγείας. Ωστόσο κάποιοι εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή του κινεζικού Κέντρου ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων, πιστεύουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμη η χρήση από τους πολίτες για αυτή την πανδημία. 

Ο κ. Τσιόδρας ωστόσο υπογράμμισε πως η γνώμη αρκετών ειδικών είναι ότι η στρατηγική αυτή είναι λάθος (σ.σ της μαζικής χρήσης μασκών), ειδικά όταν υπάρχει μεγάλη έλλειψη και σε μεγάλο βαθμό γίνεται λάθος χρήση από το γενικό κοινό. «Σίγουρα το μέγιστο όφελος από τις μάσκες είναι στα νοσοκομεία, στο προσωπικό μας, στους ασθενείς και σε αυτούς που τους περιποιούνται. Εκεί χρειάζονται περισσότερο. Αν όλοι μας τηρούσαμε τις σωστές αποστάσεις, δεν έχει νόημα η χρήση τους». Ο ΠΟΥ διαβεβαιώνει ότι η κύρια χρήση των μασκών είναι για την χρήση των επαγγελματιών υγείας. 

Για την καταγραφή των θανάτων στην Ελλάδα

«Αν είχαμε περισσότερους θανάτους, θα είχε ήδη καταγραφεί η αύξηση τους [...] σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Τα δεδομένα αφορούν στο σύνολο της χώρας», ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας, διαβεβαιώνοντας πως το σύστημα δεν έχει καταγράψει περισσότερους θανάτους ή θνησιμότητα μεγαλύτερη της αναμενόμενης. 

Σχετικά με την επιτήρηση επιβεβαιωμένου κρούσματος που παραμένει στο σπίτι και τις εξετάσεις, ο κ. Τσιόδρας επέμεινε πως στα νοσοκομεία πρέπει να αναζητούν βοήθεια τα άτομα αυξημένου κινδύνου - ηλικιωμένοι, με προβλήματα υγείας ή  οι ασθενείς των οποίων η κατάσταση επιδεινώνεται. «Γίνονται τεράστιες προσπάθειες να ενισχυθεί και η πρωτοβάθμια φροντίδα, για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτή την πίεση από το κοινό, που θα αυξάνεται όσο περνά ο καιρός». 

Ελλάδα
2

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
«Κανείς δεν είναι άτρωτος, δεν έχουμε ακόμη ανοσία.»Το ότι εκατοντάδες χιλιάδες (να μην πω εκατομμύρια ακομα) έχουν(με) περάσει τον ιό με λίγα έως καθόλου συμπτώματα;Συμπαθέστατος. Αλλά κάτι δεν στέκει...
Τί εννοείς ''κάτι δε στέκει'';Η επιστήμη είναι σαφής. Το 85% περνά τον ιό με λίγα συμπτώματα. Το υπόλοιπο 15% με σοβαρά ή πολύ σοβαρά, σε βαθμό που να διακινδυνεύει τη ζωή του. Το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού λοιπόν κινδυνεύει να πεθάνει αν δεν ληφθούν μέτρα - το οποίο δεν είναι και πολύ ευκαταφρόνητο νούμερο.Διαφωνείς;