Για την επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, το χειρισμό της κατάστασης από τους ειδικούς, αλλά και το εμβόλιο για τον κορωνοϊό μίλησε ο Ηλίας Μόσιαλος σε συνέντευξή του.
«Δεν μπορούμε ζούμε για χρόνια σ' αυτή την κατάσταση τόσο για λόγους οικονομικούς αλλά και συστήματος υγείας, αλλά θα πρέπει να βρούμε την κατάλληλη στιγμή» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Μόσιαλος στο iefimerida.gr, συμπληρώνοντας πως θα πρόκειται για μερική επιστροφή στην κανονικότητα, σε πρώτη φάση, γιατί η ολική επιστροφή θα γίνει με την ανακάλυψη του εμβολίου.
Οπως εκτιμά, η Ελλάδα θα αρχίσει να συζητά και να σχεδιάζει πολύ προσεκτικά την επιστροφή στην μερική κανονικότητα μέσα στον Απρίλιο. Τονίζει μάλιστα, ότι η χώρα μας το κάνει πολύ πιο νωρίς από άλλους.
Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο
Ως προς το εμβόλιο, ο κ. Μόσιαλος τονίζει ότι γίνονται αυτή τη στιγμή ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο πάνω από 40-42 προσπάθειες. «Αν είμαστε πολύ τυχεροί» μπορεί το Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν οι δοκιμές και πιθανώς σε 1 χρόνο από σήμερα να είναι διαθέσιμο. Αλλιώς ο ορίζοντας πάει στους 18 μήνες και ίσως και πιο μακριά.
Προ ημερών, ο ίδιος πρότεινε ταση να αγοράσουν οι κυβερνήσεις τις σχετικές πατέντες προκειμένου να μην είναι έρμαια των κεδροσκοπικών διαθέσεων των εταιρειών. Δεν ζητά κρατικοποίηση των πατεντών, αλλά αγορά τους.
Τι ισχύει για μάσκες και γάντια
Ο κ. Μόσιαλος προειδοποιεί ότι η χρήση γαντιών δεν είναι εντελώς ακίνδυνη καθώς μπορεί να ξεχαστούμε και να αγγίξουμε μια επιφάνεια με τα γάντια και πιστεύοντας ότι είμαστε ασφαλείς, να αγγίξουμε στη συνέχεια το πρόσωπό μας.
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, που ορίστηκε πρόσφατα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορωνοϊό, έπλεξε το εγκώμιο του Σωτήρη Τσιόδρα και της ομάδας λοιμωξιολόγων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, λέγοντας ότι «κάνουν εξαιρετική δουλειά και είναι από τους καλύτερους στον κόσμο», ενώ δίνει τα εύσημα και στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, για τον οποίο τονίζει ότι έδρασε έγκαιρα ερχόμενος σε συμφωνίες με τους Ελληνες και ξένους φαρμακοβιομήχανους για να υπάρχει επάρκεια στην φαρμακευτική αγωγή.
Με πληροφορίες από iefimerida.gr