ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Κορωνοϊός: Η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη της πανδημίας - Κρούσματα, θάνατοι και τεστ

Κορωνοϊός: Η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη της πανδημίας - Κρούσματα, θάνατοι και τεστ Facebook Twitter
6

Με 1.673 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού η Ελλάδα βρίσκεται στην 43η θέση παγκοσμίως σε απόλυτο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, έναντι της 40ής που βρισκόταν πριν μία εβδομάδα, σε σύνολο 181 κρατών (17η στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 12η στην ευρωζώνη).

Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως είναι οι ΗΠΑ (312.237), η Ισπανία 126.168, η Ιταλία 124.632, η Γερμανία 96.092, η Γαλλία 90.853 και η Κίνα 82.574.

Σε ότι αφορά τα κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκων, η Ελλάδα καταγράφει 161 ανά εκατομμύριο (από 102 ανά εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα), και βρίσκεται στην 75η θέση παγκοσμίως (έναντι της 66ης την προηγούμενη Κυριακή 22 Μαρτίου). Ο παγκόσμιος μέσος όρος κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι περίπου 154 και η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από αυτών. 

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ βρίσκεται στην 23η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην 18η θέση στην ευρωζώνη. Από τα 19 κράτη της ευρωζώνης, μόνο η Σλοβακία έχει λιγότερα από την Ελλάδα κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό. 

Σε ό,τι αφορά τους θανάτους, με 68 καταγεγραμμένα θύμα, η χώρας μας βρίσκεται στην 33η θέση παγκοσμίως σε απόλυτο αριθμό νεκρών, από την 28η θέση πριν μια εβδομάδα. Είναι επίσης 14η στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δέκατη στην ευρωζώνη σε απόλυτο αριθμό θανάτων λόγω Covid-19.

Σε αριθμό θανάτων, πρώτη στον κόσμο είναι η Ιταλία με 15.362 και ακολουθούν η Ισπανία (11.947), οι ΗΠΑ (8.454), η Γαλλία (7.560) και η Βρετανία (4.313). Τους περισσότερους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού έχουν το Σαν Μαρίνο (943), η Ισπανία (256) και η Ιταλία (254).

Ανά εκατομμύριο κατοίκων, η Ελλάδα μετρά περίπου 7 θανάτους (παρόμοια αναλογία και με την Κύπρο), και βρίσκεται στην 38η θέση διεθνώς. Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 8,4 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων. Σε επίπεδο ΕΕ, η χώρας μας είναι 17η και στην ευρωζώνη 14η.

Θνητότητα επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

 

Το ποσοστό των ασθενών που καταλήγουν με βάση τα καταγεγραμμένα κρούσματα, στην Ελλάδα είναι 4%, την ώρα που ο αντίστοιχος παγκόσμιος μέσος όρος είναι 5,4%. Το πραγματικό ποσοστό θνητότητας πάντως παραμένει άγνωστο. Ωστόσο αρκετοί επιδημιολόγοι εκτιμούν πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι τουλάχιστον δεκαπλάσιος, κάτι που θα έριχνε το πραγματικό ποσοστό θνητότητας κάτω από το 1% - κάποιοι εκτιμούν κοντά στο 0,6%.

Κορωνοϊός: Η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη της πανδημίας - Κρούσματα, θάνατοι και τεστ Facebook Twitter

Σε απόλυτο αριθμό ασθενών σε σοβαρή - κρίσιμη κατάσταση, η Ελλάδα είναι 26η παγκοσμίως, με 92 διασωληνωμένους ασθενείς. Σε επίπεδο ΕΕ είναι 13η και στην ευρωζώνη είναι δέκατη. Στον αντίποδα, η χώρας μας είναι στην 57η θέση διεθνώς, σε αριθμό ασθενών που έχουν αναρρώσει πλήρως με συνολικό 78 άτομα να έχουν λάβει εξιτήριο. 

Στην αναλογία τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκων, η Ελλάδα είναι στην 57η θέση διεθνώς και στην 23η στην ΕΕ. Σε ό,τι αφορά τον απόλυτο αριθμό των εργαστηριακών ελέγχων στον πληθυσμό, η Ελλάδα βρίσκεται στην 50η θέση παγκοσμίως και στην 18η θέση στην ΕΕ, με 22.437 τεστ. 

Τα περισσότερα τεστ στον κόσμο έχουν γίνει οι ΗΠΑ (1.633.000) και ακολουθούν η Γερμανία (918.460), η Ιταλία (657.224), η Ρωσία (639.606) και και η Νότια Κορέα (455.032). Αντίστοιχα, τα περισσότερα τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκων έχουν κάνει οι Νήσοι Φαρόε, η Ισλανδία, το Γιβραλτάρ και το Λουξεμβούργο.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα πάνω από 1.203.000 κρούσματα παγκοσμίως. Συνολικά έχουν καταγραφεί 64.784 θάνατοι και πάνω από 42.000 είναι σε σοβαρή ή και κρίσιμη κατάσταση. Στον αντίποδα, 247.001 έχουν αναρρώσει πλήρως. 

6

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

Ελλάδα / Σεισμός - Θέρμο: Πολλές πτώσεις βράχων από τη δόνηση, αναφέρει ο δήμαρχος

«Ευχόμαστε να είναι ο κύριος σεισμός, διότι έχει επίκεντρο στην λίμνη Τριχωνίδα κάτω από το Θέρμο, που είχε προκαλέσει τις μεγάλες ζημιές η σεισμική δόνηση τον Απρίλιο του 2007» τόνισε
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Αν έχει κάτι νόημα από αυτά τα στατιστικά είναι οι θάνατοι ανά εκατομμύριο (17η στην ΕΕ - καλο) και τα τεστ ανά εκατομμύριο (23η στην ΕΕ - κακο). Το μεν πρώτο είναι ένας δείκτης της διάχυσης του ιου στην κοινότητα, το δεύτερο της κατάστασης του ελληνικού κράτους ως θεσμός σε σχέση με τους φίλους Ευρωπαίους.
Το παλεύουμε αξιοπρεπώς μέχρι τώρα, με τα - συγκριτικά - φτωχά μας μέσα και με μια Οικονομία ΗΔΗ στα πολύ δύσκολα.Και με την "φίλη και σύμμαχο" Τουρκία να προσπαθεί να μας γονατίσει μόλις μας βρει "μπόσικους".Ας είμαστε προσεκτικοί και ενωμένοι , γιατί αλλιώς δύσκολα θα αντέξουμε. Αυτό να το ακούν οι πολιτικοί, γιατί ορισμένοι για να αλιεύσουν ψήφους, δεν διστάζουν να "παίζουν" και με θέματα εθνικής εμβέλειας, "πουλώντας" ιδεοληπτική δημοσιοϋπαλληλία, ακραία πατριδολαγνεία και τυπολατρική χριστιανολατρεία.
Αυτο το αρθρο ειναι απαραδεκτο . παρουσιαζει την ελλαδα λες και ειμαστε χαλια μαυρα . τα κρουσματα ανεβαινουν πολυ αργα σε σχεση με τις περισσοτερες χωρες στην Ευρωπη . τα μετρα λειτουργουν . Θα εκτιμουσα περισσοτερο αν ενθαρυνατε το κοσμο να κατσει σπιτι λιγο ακομα . παρα να γραψετε τους αριθμους απο το παγκοσμιο πινακα κρουσματων με λογια . αν δεν εχετε τι αλλο να κανετε...δειτε καμια σειρα...καλημερα
Για να είναι ξεκάθαρο το ποια πληροφορία έχει νόημα και ποια όχι:Για να φανεί αν μια χώρα κάνει ό,τι πρέπει σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. (WHO), η σημαντικότερη πληροφορία είναι ο αριθμός των τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκους που έχουν γίνει.Δηλ_1. Το ό,τι δεν δίνεται από το άρθρο ο συγκεκριμένος αριθμός, αλλά μόνο η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και την Ευρώπη, είναι ζήτημα: μοιάζει σαν κάποιος να θέλει να κρύψει τη διαφορά από τις πρώτες χώρες.Δηλ_2. Το «Τα περισσότερα τεστ στον κόσμο έχουν γίνει (sic) οι ΗΠΑ…» είναι παντελώς άχρηστη πληροφορία.Ελάχιστες είναι οι χώρες που διεξάγουν ΣΥΝΕΧΗ τεστ και γνωρίζουν επακριβώς ποιοι από τους θανάτους οφείλονται στον κορωνοϊό (Ν. Κορέα, Ταϊβάν, Γερμανία). Σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Βραζιλία ακόμη και οι θάνατοι που οφείλονται σε κορωνοϊό δεν καταγράφονται διότι δεν γίνονται τεστ σε νεκρούς που πεθαίνουν π.χ. στα σπίτια τους, συχνά λόγω του τεράστιου πλήθους των θανάτων.Δηλ. Ακόμη κι ο αριθμός των θανάτων που αναφέρεται μπορεί για κάποιες χώρες να είναι μικρότερος του πραγματικού.Από τη στιγμή που δεν διεξάγονται συχνά τεστ στο σύνολο του πληθυσμού, κάθε αναφορά σε «κρούσματα» κι όχι «επιβεβαιωμένα κρούσματα» είναι παραπλανητική για τις περισσότερες χώρες.Το ποσοστό των νεκρών από κορωνοϊό σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό μπορεί να είναι παραπλανητικό αν γίνεται σε σύγκριση μεταξύ χωρών με τεράστιες διαφορές μεταξύ τους σε ό,τι αφορά παράγοντες που επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα του ιού όπως π.χ. η πυκνότητα του πληθυσμού, το κλίμα, το ποσοστό των ηλικιωμένων ή των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Δηλ. Αν νοσήσει όλος ο πληθυσμός του πλανήτη, οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων θα είναι η Ιαπωνία κι η Ιταλία που έχουν και το μεγαλύτερο ποσοστό ηλικιωμένων σε σχέση με τον πληθυσμό τους.
Δέκα μείον πέντε μείον πέντεέξι διά δύο συν οκτώείκοσι φορές το δεκαπέντεέντεκα κι επτά δεκαοκτώ.Σύνολον δεκάξιμάλλον είν' εντάξει.Ωρα να πάω και να κοιμηθώ.(Λουκιανός, γκράν σουξέ αυτές τις μέρες) Λέτε παραπάνω :"Δηλ_1. Το ό,τι δεν δίνεται από το άρθρο ο συγκεκριμένος αριθμός, αλλά μόνο η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και την Ευρώπη, είναι ζήτημα: μοιάζει ΣΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ τη διαφορά από τις πρώτες χώρες." Πηγή: www.lifo.grΤόση ανάλυση για να αποδείξετε ότι το άρθρο είναι "στημένο" και παραπλανητικό...Κάντε υπομονή, σε ένα μήνα θα έχει δείξει.Η άποψή μου λακωνικά : Για την λιγοστή οικονομική κρατική αρωγή που δίνει το Κράτος μας στην Δημόσια Υγεία, ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΥΧΕΡΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ - ΜΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΟΝ ΤΣΙΟΡΔΑ - ΥΨΗΛΟΤΑΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ. Δουλεύουν με φιλότιμο και αυταπάρνηση - μαζί με το λοιπό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό - και ΕΙΝΑΙ ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΕΙΩΣΕΤΕ. Υπογραφή (και με το συμπάθειο) : ένας "από τους ανεγκέφαλους που μπορεί να έχει διαφορετική άποψη".(https://www.lifo.gr/articles/greece_articles/274670/xrimata-sto-esy-i-stin-ellada-2021-treis-koryfaioi-istorikoi-miloyn-sti-lifo#comment)
Όχι τα τεστ δεν είναι το σημαντικότερο μέτρο περιορισμού του ιού και ο ΠΟΥ δεν έχει πει ποτέ ότι αν μια χώρα απλά κάνει πολλά τεστ είναι εντάξει. Εξάλλου αυτή η οδηγία αφορά σε αρχικά στάδια εξάπλωσης του ιού και όχι σε μια Ευρώπη που βρίσκεται πλέον σε καραντίνα. Αυτά λέει μέχρι και ο Πολάκης (http://www.youtube.com/watch?v=MD5Qtg-KRw4&t=2m22s).Ή όπως είπε και ο διευθυντής των εργαστηρίων Παστέρ στην Αυγή: «Ο ΠΟΥ ζητάει όλο και περισσότερα τεστ, η μεγάλη όμως ερώτηση είναι “και να είχαμε απαντήσεις για τον καθένα ξεχωριστά, τι ακριβώς θα κάναμε;”. Πρέπει να είμαστε πρακτικοί και να διευκρινιστεί ο σκοπός μας. Το ιδανικό θα ήταν 10 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα να έχουν κάθε πρωί ένα τεστ για τον κορωνοϊό και μια αξονική θώρακος. Δεν είναι εφικτό. Αν αργότερα μεγαλώσει ο αριθμός των τεστ, πρέπει να δούμε πώς θα τα εκμεταλλευτούμε καλύτερα. Να θέσουμε στόχους.Τι ακριβώς θα κάνουμε τα περισσότερα τεστ; Θα δώσουμε περισσότερες θεραπείες; Θα τους απομονώσουμε περισσότερο; Δηλαδή, αφού είμαστε ήδη απομονωμένοι, πού θα τους βάλουμε, στο υπόγειο;»