SOS από τα ελληνικά ξενοδοχεία: Χρεοκοπία «βλέπει» τουλάχιστον ένας στους δυο ξενοδόχους

SOS από τα ελληνικά ξενοδοχεία: Χρεοκοπία «βλέπει» τουλάχιστον ένας στους δυο ξενοδόχους Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου. ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
1

Πιθανή την χρεοκοπία θεωρεί τουλάχιστον ένας στους δυο ξενοδόχους, με την συντριπτική πλειονότητα να αναμένει μείωση τζίρου άνω του 50%, μείωση απασχόλησης της τάξης του 40% και απώλεια περίπου 45.000 θέσεων εργασίας.

«Ο τουρισμός είναι αυτή την ώρα στο σημείο μηδέν. Τα ξενοδοχεία εκπέμπουν SOS. Θα απαιτηθεί ολική επαναφορά προκειμένου να κερδίσουν το μέλλον και να συνεχίσουν τη μεγάλη προσφορά τους στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τη συνοχή της κοινωνίας. Θα αργήσει πολύ το διάστημα που η τουριστική βιομηχανία θα ξανά πετύχει τα επίπεδα του 2019», σημειώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου για τα αποτελέσματα του τρίτου κύκλου έρευνας σχετικά με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Με βάση την έρευνα που έτρεξε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, το 65% εξ αυτών θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή την χρεοκοπία (46,6% πιθανή, 18,3% πολύ πιθανή). Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανέρχεται στα 51,8% (40,5% πιθανή, 11,3% πολύ πιθανή).

Ταυτόχρονα το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας διαβλέπει ποσοστιαία μείωση του τζίρου κατά Μ.Ο. 56,3%. Αντίστοιχα το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας αναμένει μείωση του τζίρου κατά Μ.Ο. 56,1%.

Με αναγωγή στον συνολικό ξενοδοχειακό πληθυσμό, η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 εκτιμάται σε 1,2 δισ. ευρώ για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και σε 3, 26 δισ. ευρώ για τα εποχικής. Η συνολική εκτιμώμενη απώλεια φτάνει στα 4,46 δισ. ευρώ.

Ακολούθως το 57,3% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμούν μείωση της απασχόλησης κατά 40%. Αντίστοιχα, το 65,4% εποχικής λειτουργίας βλέπει πτώση της απασχόλησης κατά 41,5%. Με αναγωγή στο συνολικό πληθυσμό των ξενοδοχείων υπολογίζεται πως κινδυνεύουν άμεσα 45.142 θέσεις εργασίας.

Επίσης το 71,1% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας δηλώνει ότι έχει ανάγκη για χρηματοδότηση, η οποία ανέρχεται κατά ΜΟ στο 31,1% του τζίρου τους. Αντίστοιχα 66,6% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας δηλώνουν ανάγκες χρηματοδότησης στο 31,4%. Με αναγωγή εκτιμάται πως οι ανάγκες χρηματοδότησης φτάνουν τα 498 εκατ. ευρώ για τα συνεχούς λειτουργίας και 1,29 δισ. ευρώ για τα εποχικής. Συνολικά η ανάγκη χρηματοδότησης διαμορφώνεται στα 1.79 δισ. ευρώ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Πρόσεξε τώρα φάση. Ο τουριστικός κλάδος δηλώνει (με περισσή παράτα και στόμφο) ΚΑΘΕ χρόνο γύρω στα 16-18 ΔΙΣεκατομμύρια τζίρο.Η κρίση (αυτή του 2008) ποτέ δεν τους άγγιξε, τα μνημόνια ποτέ δεν τους άγγιξαν.Εδω και 12 χρόνια δηλώνουν οι ίδιοι ένα συνολάκι 180 δις ευρώ.Να μη μιλήσουμε ότι δέρνουν και το ΣΔΟΕ αμα το δουν στο νησί τους, να μη μιλήσουμε ότι κάθε καλοκαίρι διαπιστώνει η εφορία μια παραβατικότηα της τάξης του 80%.Δηλαδή έχεις παντελονιάσει 180 δις - σύμφωνα με τα δικά σου λεγόμενα.Δηλαδή δεν έχεις πληρώσει ούτε μια δεκάρα φόρο - σύμφωνα με τα στοιχεία της εφορίας.Και τώρα κλαίγεσαι επειδή θα χάσεις τον τζίρο μισής χρονιάς (έστω μιάς).Ξέρεις πόσοι έλληνες θα ήταν ΤΡΙΣευτυχισμένοι αν στα προηγούμενα 12 χρόνια έβγαζαν όσα έβγαλαν οι ταβερνιάρηδες και οι ξαπλωστρατζήδες; Ξέρεις πόσοι έλληνες θα ήταν παραπάνω από πρόθυμοι να χάσουν ένα ετήσιο εισόδημα, αν τα τελευταία 12 χρόνια είχαν παντελονιάσει 180 δις;Αν τρέχουν οι ταβερνιάρηδες και οι ξενοδόχοι στο κράτος για να τους σώσει, κάτι έχει πάει ΠΟΛΥ στραβά σε όλην αυτήν την ιστορία.Οταν ξεμπερδέψουμε με τον κορωνοιό, ΜΗΠΩΣ ήρθε ο καιρός να ξαναβλέπαμε αυτό το θεματάκι γύρω από το ποιός είναι χρήσιμος στην κοινωνία;Αν ένας κλάδος έχει τσεπώσει τόσα δις εδώ και 12 χρόνια, χωρίς να τον έχει αγγίξει ΚΑΝΕΝΑ μνημόνιο και καταρρέει επειδή του έτυχε μια κακή χρονιά (λες και για τους άλλους που έχουν φάει 4 μνημόνια στον σβέρκο δεν είναι κακή η χρονιά), τότε μόνο για παράσιτα μπορούμε να μιλάμε. Για ΑΧΡΗΣΤΑ παράσιτα, που πίνουν το δικό μας αίμα.