Τσιόδρας: Πότε θα αρθούν τα μέτρα για τους ηλικιωμένους - Οι παράμετροι για τους τελευταίους που θα βγουν έξω

Τσιόδρας: Πότε θα αρθούν τα μέτρα για τους ηλικιωμένους - Οι παράμετροι για τους τελευταίους που θα βγουν έξω Facebook Twitter
2

Στις προϋποθέσεις μιας μελλοντικής άρσης των μέτρων για τους ηλικιωμένους και τις λοιπές ευπαθείς ομάδες, αναφέρθηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας

Οι ηλικιωμένοι θα είναι η τελευταία μερίδα του πληθυσμού στην οποία θα «ανοίξουν οι πόρτες επικοινωνίας» με τους υπόλοιπους, γεγονός που ισχύει και για τις υπόλοιπες ομάδες υψηλού κινδύνου (σ.σ διαβητικούς, ανθρώπους με άλλα υποκείμενα νοσήματα κ.λπ), τόνισε ο κ. Τσιόδρας. 

Ο καθηγητής αναφέρθηκε σε επιστολή που έλαβε από ηλικιωμένο, στην οποία έγραφε προς τον επιστήμονα: «Κάποια στιγμή πρέπει να βγούμε έξω, δεν μπορούμε να είμαστε συνέχεια μέσα, θέλουμε να βγούμε μια βόλτα στην εξοχή». Ο κ. Τσιόδρας απάντησε στις κάμερες πως αυτή η στιγμή φυσικά θα έρθει, αλλά όσο υπάρχει μικρό επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό, και παραμένει ενεργός και κυκλοφορεί, κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο. «Δεν είμαστε σε αυτή την φάση [...] Σύντομα θα αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους, δεν θα είναι πολύ σύντομα όμως. Λίγο αργότερα».

Αναλύοντας τις προϋποθέσεις για μια τέτοια απόφαση, είπε πως αυτό θα έρθει αφού συγκεντρωθούν σαφή στοιχεία για περισσότερη ανοσία στον πληθυσμό και «όταν θα υπάρχει ενδεχομένως ένα καλό εμβόλιο» ή μηδενική κίνηση του ιού στην χώρα. Για το σενάριο της μηδενικής κίνησης του ιού, επισήμανε πως τότε ο κίνδυνος έκθεσης περιορίζεται μόνο σε κρούσματα από το εξωτερικό - όπως συνέβη στην Κίνα και στη Σιγκαπούρη. «Ενώ ζούσαν μια περίοδο που ήταν ήσυχοι, είχαν μαζικές εισαγωγές από το εξωτερικό και ξαναπαίρνουν κάποια μέτρα».

Θα το ξεπεράσουμε - Παράδειγμα η Ελλάδα

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως χρειάζεται επαγρύπνηση και όχι φόβος. «Θα το ξεπεράσουμε, θα το νικήσουμε», διαβεβαίωσε προσθέτοντας την εκτίμησή του πως, ως χώρα, η Ελλάδα δίνει το παράδειγμα σε όλο τον κόσμο για το πώς μπορεί να νικηθεί ένας τέτοιος ιός. Η επιστήμη συγκρατεί την πορεία αυτού του ιού όταν εφαρμόζεται σωστά, είπε, προσθέτοντας πως η επιστήμη «έκανε πραγματικότητα μια τέτοια ιστορία στην μικρή πατρίδα μας».

Με την ίδια επιστημονική προσέγγιση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της άρσης των περιορισμών για τις ευπαθείς ομάδες. «Θα είναι οι τελευταίες. Κάποιοι λένε πως θα είναι και στο τέλος του χρόνου. Θα δούμε. Δεν θέλω να πω πότε. Δεν είμαστε προφήτες. Θα δούμε τα δεδομένα και μετά αποφασίζουμε. Μπορεί να δούμε μια τεράστια μείωση της ιικής μετάδοσης το καλοκαίρι σε όλο τον κόσμο. Θα υπάρχει το νότιο ημισφαίριο και θα χρειάζεται άλλου είδους προσοχή. Θα παρακολουθούμε τα δεδομένα και θα σας πούμε. Αυτή την στιγμή δεν έιναι η ώρα για αυτό».

Δράση σε περιορισμένο διάστημα του χρόνου;

 

Ο κ . Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε μια νεότερη επιστημονική ανάλυση 4 διαφορετικών κορωνοϊων σε μια χρονική περίοδο 8 ετών, διαπιστώθηκαν πως αυτη  ανιχνεύονταν ένα περιορισμένο διάστημα του χρόνου, κυρίως από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο και Μάιο, με κορύφωση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. 

Η πολύ παρόμοια εποχική κατανομή μεταξύ των τεσσάρων γνωστών κορωνοϊών ήταν χαρακτηριστική. Μόνο οι μήνες κορύφωσης διέφεραν μεταξύ τους καθώς κάποιοι ιοί κορυφώνονταν τον Ιανουάριο και άλλοι τον Φεβρουάριο. Δηλαδή συμπεριφέρονταν σαν εποχικοί ιοί. «Μελέτες με αξιόπιστα αντισώματα θα βοηθήσουν να καταλάβουμε με υψηλότερη ακρίβεια τι συμβαίνει με αυτόν τον ιό και την κυκλοφορία του στον γενικό πληθυσμό».

«Κρυφή διείσδυση»

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, στην Ολλανδία, το 3% όσων ελέγχθηκαν είχαν περάσει την νόσο. Στην Φινλανδία, επιστημονική ομάδα μελέτησε περιοχή 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων και εξέτασε 440 τυχαία δείγματα για 3 εβδομάδες. Όπως προέκυψε, το ποσοστό θετικότητας κυμαινόταν από 0,7 έως 3,4%. Παρόμοιες μελέτες καταδεικνύουν την κρυφή διείσδυση του ιού σε μια κοινωνία και την σημαντική έλλειψη ανοσίας από ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και την ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης τους επόμενους μήνες». 

Στην Κίνα και στην Σιγκαπούρη, μετά την εισαγωγή κρουσμάτων σχετιζομένων με ταξίδι - σε καταλύματα μεταναστών στην δεύτερη χώρα - «αντιμετωπίζουν επιστροφή της νόσου συνδυασμένη δυστυχώς και με ξενοφοβία», σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Κορυφαίοι επιστήμονες ωστόσο τονίζουν πως τα μέτρα υγιεινής και η διατήρηση της απόστασης μεταξύ μας μπορούν να είναι οι κύριοι βοηθοί μας έως ότου να βρεθεί ένα επιτυχημένο εμβόλιο.

Μεγάλη θνησιμότητα

Με τα τελευταία δεδομένα, της ανάλυσης αυτής της εβδομάδας, που στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ κοντά στον πραγματικό χρόνο σε σχέση με άλλες χώρες, η θνησιμότητα από όλες τις αιτίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο παραμένει πολύ υψηλή σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες - ιδιαίτερα στην Ισπανία. 

Όπως πρόσθεσε, στην Ελλάδα παραμένει στα αναμενόμενα επίπεδα για αυτή την περίοδο του έτους, που επιβεβαιώνει τα δεδομένα για τη πορεία της Ελλάδας σε αυτή την πανδημία και την αποτελεσματικότητα των μέτρων. «Πρέπει λίγο ακόμα να αντέξουμε», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας. «Αποδεικνύεται πως η προσπάθεια άξιζε τον κόπο».

Θεωρίες συνωμοσίας τα περί εργαστηρίου

Σχετικά με την θέση της επιτροπής για τις κατηγορίες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι ο ΠΟΥ απέκρυψε στοιχεία σχετικά με την πανδημία και ο ιός μπορεί να δημιουργήθηκε σε εργαστήριο, ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε πως η παγκόσμια κοινότητα εκτιμά πως δεν πρόκειται για έναν ιό που προέκυψε από κάποιο εργαστηριακό πείραμα. «Είναι ένας ιός που προέκυψε από την φύση, ο πιο στενά συγγενικά ιός είναι στις νυχτερίδες. Το ερώτημα είναι πώς από τις νυχτερίδες πέρασε στον άνθρωπο. Μια από τις επικρατέστερες θεωρίες προτείνει ως ενδιάμεσο κρίκο τους μυρμηγκοφάγους που βρίσκονται σε εκείνες τις περιοχές. Δεν συμμεριζόμαστε μια θεωρία συνωμοσίας, ούτε ο ΠΟΥ συμμερίστηκε την θεωρία και με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα δεν στηρίζεται μια τέτοια θεωρία».

Ελλάδα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοινώθηκε η ανακαίνιση της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών

Ελλάδα / Ανακοινώθηκε η ανακαίνιση της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών

To έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) προβλέπει την αποκατάσταση των όψεων της εστίας και την ανακαίνιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και των δωματίων, με ενσωμάτωση χώρων υγιεινής και πρόσβαση σε ΑΜΕΑ στους ορόφους των κοιτώνων.
LIFO NEWSROOM
Το κλειστό το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, οι άρρωστοι φαρμακοποιοί και ο υπουργός «κλειδαράς»

Ελλάδα / Το κλειστό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Αλεξάνδρας, οι άρρωστοι φαρμακοποιοί και ο υπουργός «κλειδαράς»

Αναγκαστήκαμε να φέρουμε κλειδαρά, συγκεντρώσαμε τις συνταγές των ασθενών και όσο περιμέναμε, προσφέραμε καφέδες στους πολίτες, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Δύο ερωτήματα:1. Πότε θα υπάρξει ικανοποιητική ανοσία στον πληθυσμό, αν παίρνονται διαρκώς μέτρα που ελαχιστοποιούν τα κρούσματα; 2. Αφού όλοι θα κυκλοφορούν ελεύθεροι πλην ευπαθών ομάδων, μιλάμε πλέον για κανονική στέρηση ελευθερίας συγκεκριμένης μερίδας του πληθυσμού οι οποίοι θα κινδυνεύουν όχι από τους άλλους, αλλά από τους εαυτούς τους. Γιατί δε γίνεται το ίδιο με τους καπνιστές και τους υπέρβαρους;
Η πρωτεϊνοσύνθεση του ιού αυτού είναι με διαφορά πολύ πιο προηγμένη από οτιδήποτε θα μπορούσε να κατασκευαστεί από τον άνθρωπο σήμερα. Οπότε η θεωρία του εργαστηρίου δεν υφίσταται.