ΤΩΡΑ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Απειλή για την ελεύθερη έκφραση η Χ.Α.»

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Απειλή για την ελεύθερη έκφραση η Χ.Α.» Facebook Twitter
4

Η Χρυσή Αυγή είναι απειλή για την ελεύθερη έκφραση της θρησκευτικής πίστης των Ελλήνων πολιτών, όπως τονίζεται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες στην Ελλάδα. Στην έκθεση η οργάνωση χαρακτηρίζεται  "αντισημιτική" και "ξενοφοβική" πολιτική παράταξη.

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ,  ότι το Σύνταγμα και άλλοι νόμοι και πολιτικές προστατεύουν τη θρησκευτική ελευθερία με κάποιους περιορισμούς. Γενικά, η κυβέρνηση σέβεται τη θρησκευτική ελευθερία, , αν και επέβαλε περιορισμούς που επηρεάζουν μέλη μη Ελληνορθόδοξων θρησκευτικών ομάδων. Επισημαίνεται π.χ. ότι η κυβέρνηση χορήγησε νομικά προνόμια στην Ορθόδοξη Εκκλησία -ό,τι δεν παρέχει σε άλλες θρησκευτικές ομάδες- όπως η προνομιακή φορολογία και θεσμοθετημένη σύνδεση με την κυβέρνηση,

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία ασκεί σημαντική κοινωνική, πολιτική και οικονομική επιρροή, ενώ ορισμένοι μη Ορθόδοξοι πολίτες εξέφρασαν παράπονα ότι αντιμετωπίζονται με καχυποψία ή τούς είπαν ότι δεν είναι πραγματικοί Έλληνες όταν αποκάλυψαν θρησκευτικές τους πεποιθήσεις σε άλλους Έλληνες πολίτες. Μέλη μη ορθόδοξων θρησκευτικών ομάδων ανέφεραν περιστατικά κοινωνικών διακρίσεων, τονίζεται στην έκθεση, διατυπώνοντας επίσης τον ισχυρισμό ότι τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης "υποεκπροσωπούνται" στον δημόσιο τομέα.

Καταγράφεται επίσης και το γεγονός ότι το 2012 εφαρμόστηκε σε δύο περιπτώσεις η νομοθεσία περί βλασφημίας. Η πρώτη αφορούσε υπόθεση σύλληψης 27χρονου νεαρού που έφτιαξε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης με σατυρική μορφή, χρησιμοποιώντας το όνομα «Γέροντας Παστίτσιος» και η δεύτερη υπόθεση αφορούσε την αγωγή για βλασφημία που κατέθεσε η Μητρόπολη Πειραιά κατά του σκηνοθέτη και των ηθοποιών του θεατρικού έργου «Κόρπους Κρίστι». Και γι' αυτό το θέμα, σημειώνονται τα επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί της Χρυσής Αυγής για να σταματήσουν τις παραστάσεις και μάλιστα, όπως τονίζεται, μερικοί απ' αυτούς, που ενεπλάκησαν σε συμπλοκές με την αστυνομία, είναι βουλευτές.

Για τη Χ.Α. αναφέρει ότι προωθεί τον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό και συνδέεται με βίαιες επιθέσεις κατά ατόμων.  Οι συντάκτες σημειώνουν επίσης ότι ηγέτες και κυβέρνηση στην Ελλάδα καταδίκασαν δημόσια τις αντισημιτικές και ρατσιστικές επιθέσεις, αλλά παρατηρητές έχουν καλέσει τις (ελληνικές) αρχές να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση των ενεργειών βίας και μίσους από μέλη της Χρυσής Αυγής.

Ειδικά για τον Μιχαλολιάκο η έκθεση αναφέρει ότι "αρνήθηκε δημόσια και επανειλημμένα την ύπαρξη του Ολοκαυτώματος, στο παρελθόν, σε δημόσιες εκδηλώσεις χαιρέτισε ναζιστικά τους οπαδούς του' και ότι η εφημερίδα της Χρυσής Αυγής είναι κατά της διδασκαλίας της ιστορίας του Ολοκαυτώματος στα σχολεία. Για την ιδεολογία και τις πράξεις της Χρυσής Αυγής, γίνεται αναφορά και στην περίπτωση που μέλος του συγκεκριμένου κόμματος διάβασε εντός της Βουλής αποσπάσματα από «Τα πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών». Αναφορά γίνεται και για τις επιθέσεις εναντίον εβραϊκών νεκροταφείων στα Ιωάννινα και στη Δράμα.

Επίσης σημειώνεται ότι η Human Rights Watch, και άλλες οργανώσεις επικρίνουν την ελληνική αστυνομία ότι έχει καταβάλει "πολύ μικρή προσπάθεια" για τον περιορισμό των βίαιων ενεργειών της Χρυσής Αυγής. Τονίζεται δε ότι οι αστυνομικές αρχές διερευνούν τη συμμετοχή του εκπροσώπου του κόμματος σε ένοπλη ληστεία το 2007, καθώς και τη συμμετοχή δύο άλλων βουλευτών για φθορές και επιθέσεις κατά μεταναστών.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει και εκτιμήσεις για τον αριθμό των μουσουλμάνων που ζούν στην Αττική. Μεταξύ 500.000 και 700.000 μουσουλμάνοι από την Αλβανία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, το Ιράκ, τη Συρία και τη Βόρεια Αφρική κατοικούν στην περιοχή της Αττικής, η οποία περιλαμβάνει την Αθήνα.

Η συνολική έκθεση για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες σε διεθνές επίπεδο παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι.

4

ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: «Μαμά, δεν θα αργήσω» - Το τηλεφώνημα του 14χρονου στους γονείς του πριν πέσει από την ταράτσα

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: «Το παιδί μου δεν έχει σχέση με παρκούρ» λέει η μητέρα του 14χρονου που έπεσε από ταράτσα

«Ούτε παρκούρ έκανε ούτε δέχτηκε κάποια πρόκληση» λένε οι γονείς του εφήβου και υποστηρίζουν ότι ο 14χρονος έπεσε από πλεξιγκλάς που δεν ήταν σωστά κατασκευασμένο
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Μήπως θα μας επιτεθούν κιόλας με πρόφαση τη ΧΑ για να "σώσουν" και την Ελλάδα όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν; Ας ασχοληθούν με τα δικά τους οι Αμερικάνοι και ας αλλάξουν νόμους του στυλ "απαγορεύεται να τρως πορτοκάλια δημοσίως" που ισχύουν σε κάποιες πολιτείες τους και να μην ασχολούνται με το τι κάνουν τα άλλα κράτη. Το παίζουν που το παίζουν ήρωες στις χαζοχολλυγουντιανές παραγωγές τους, ας μην προσπαθούν να το παίξουν ήρωες και στον πραγματικό κόσμο. Οι Έλληνες γνωρίζουμε πολύ καλά ευτυχώς τι είναι καλό και τι κακό στην Ελλάδα και θα το αλλάξουμε, δε χρειαζόμαστε εξωτερική "βοήθεια".
Και ο Χίτλερ τα ίδια έλεγε. Και ο κάθε χασάπης δικτάτορας τα ίδια λέει. "Μην ανακατεύστε στα εσωτερικά μου" είναι η αγαπημένη επωδός όλων των δικτατόρων. Και οι τούρκοι το 1821 είχαν ένα εσωτερικό προβληματάκι με κάτι έλληνες τρομοκράτες και οι συνταγματάρχες το 1974 ένα εσωτερικό προβληματάκι με κάτι "ταραξίες".Ευτυχώς γιά όλους μας, η διεθνής κοινότητα επενέβη δυναμικά σε όλες αυτές τις περιπτώσεις.Στο κάτω κάτω, δεν υπάρχει κανένας λόγος να θίγεσαι. Το αμερικάνικο State Department έφτιαξε μιά έκθεση γιά να ενημερώσει τους αμερικανούς πολίτες γιά το γεγονός ότι στην Ελλάδα δρα (ανενόχλητο και χειροκροτούμενο από το 13%) ένα ναζιστικό κόμμα που προσπαθεί να φιμώσει κάθε αντίθετη γνώμη.Δεν μας απείλησαν οι αμερικάνοι, δεν μας έδωσαν οδηγίες συμπεριφοράς, δεν αναμίχθηκαν σε καμμία υπόθεση μας, δεν απευθύνθηκαν καν σε εμας.Μιά αμερικάνικη δημόσια υπηρεσία ενημέρωσε τους αμερικάνους πολίτες γιά το (τραγικό) ποιόν της ελληνικής κοινωνίας.Εσένα, ποιό είναι το πρόβλημα σου; Μήπως περίμενες να εγκρίνεις εσύ το πότε / πως θα ενημερώνει το αμερικάνικο δημόσιο τους πολίτες του;
Είμαι όντως χασάπης δικτάτορας, πως με κατάλαβες βρε; Συγκρίνεις την υποδούλωση ενός έθνους με την συμμετοχή ενός ακροδεξιού κόμματος στη Βουλή; Να σου θυμίσω ότι και η Φινλανδία και η Γερμανία και η Γαλλία έχουν ακροδεξιό κόμμα στη Βουλή τους και μάλιστα με σεβαστά ποσοστά αλλά κανείς δεν ασχολείται με εκείνους γιατί "δεν τους παίρνει" να ασχοληθούν. Δε δικαιολογώ φυσικά σε καμμία περίπτωση την είσοδο της ΧΑ στη Βουλή αλλά είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας. Άλλωστε δε νομίζω 20-30 βουλευτές να ανατρέψουν την κυβέρνηση και να κάνουν πραξικόπημα, ηρέμησε λίγο.Για ποια διεθνή κοινότητα μιλάς; Για εκείνη που επί χούντας βοήθησε τους Τούρκους να μπουν στην Κύπρο; Ας γελάσω με τους ανιστόρητους που πάνε να το παίξουν και ακαδημαϊκοί.Οι αμερικάνοι μπορεί να μην απείλησαν (αυτό έλειπε κιόλας) αλλά κάπως έτσι ξεκινά η προπαγάνδα και καταλήγουν σε πόλεμο με χώρες που δεν έχουν καν σχέση με εκείνους. Θυμήσου λίγο το Ιράκ, δεν πέρασαν πια και τόσα χρόνια.Και στην τελική εσένα ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημά σου μπορείς να μου εξηγήσεις; Μιλάς για δικτάτορες και φασισμό και προσπαθείς να με φιμώσεις; Δημοκρατία έχουμε κι αν θέλω θα πω τη γνώμη μου, κρυφοφασίστες όλοι.