ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
23.6.2020 | 17:30

Τι πιστεύεται;

Πιστεύεται οτι θα ξανά έχουμε έξαρση κρουσμάτων και μεταγενέστερα lockdown ;;Γνωστός μου γιατρός σε μεγάλο νοσοκομείο, μου είπε οτι σίγουρα θα είναι δύσκολος ο χειμώνας και πως θα ξανα πάρουν μέτρα, καθώς το σύστημα υγείας μας δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει. Μου είπε, να κάνω οικονομία και να αποθηκεύω ότι μπορώ, χωρις πανικό αλλα με γνώμονα οτι θα υπάρξει απότομη έξαρση ( εχω ευπαθή ομάδα στην οικογένεια) .Απόρησα και του λέω ,μην τα λες αυτά και μου είπε οτι και μόνο που θα έρθουν τόσοι ξένοι ,σίγουρα θα υπάρξει αναζωπύρωση στην αρχή σε τοπικό επίπεδο και έπειτα ολικό. Εγω είμαι, οικονομικό θύμα του κοροναιου καθώς ακυρώθηκε η δουλειά μού και γνωρίζω οτι οικονομικά αν επέλθει και δεύτερη φάση αδρανοποίησης της οικονομίας, θα πεινάσει πολύς κοσμάκης, μαζι και εγώ. Στην παρέα μου ,με λένε υπερβολική πού φοβάμαι ομως ήδη έχει αναπροσαρμοστει η ζωή μου οπως και πολλών και εχω και άρρωστο γονέα.
4
 
 
 
 
σχόλια
Δεν θα έχουμε έξαρση λες? Εδώ ειχαμε κρούσματα με καραντίνα, τωρα όλοι χωρις μάσκες χωρις γάντια ελεύθερα ωραία βλέπεις κινουνται λες και ειμαστε πέρυσι που δεν υπήρχε κορονοιος. Φοβάμαι οτι δεν θα μπορούμε να μαζεψουμε τα αμαζευτα. Τωρα όσο για αυτο που λες περί αποθήκευσης αφού τα σουπερ θα μείνουν ανοιχτα για λόγους ανεφοδιασμού δεν νομιζω να υπάρχει πανικός απο τωρα. Αν μπορεις να προμηθευτεις κάποια φάρμακα αν τυχόν παίρνεις γιατι και σε αυτα μήπως δημιουργηθεί ελλειψη, καλυτερα να επικοινωνησεις με το φαρμακοποιό σου. Αν δεν βρεθεί θεραπεία 100% αποτελεσματική γιατι είδαμε και όσοι θεραπεύονται και καλα, άλλα προβλήματα βγάζουν μετα και αν δεν βρεθεί εμβόλιο όπως της γρίπης να το κανουν όλοι και να νοσούν ελαφριά μεν αλλά να επιζούν ομως, θα ειμαστε σε καθεστώς εμπόλεμης ζώνης. Με την παραμικρή αύξηση ανεξέλεγκτη θα δημιουργηθεί πανικός. Ηρεμία, ψυχραιμία αποτελεσματικότητα και οργάνωση. Όσο για την ανεργία ρώτησε αν δικαιούσαι κάποιο επίδομα ανεργίας ή κάποιο βοήθημα. Υπομονή και θα περάσει.
Σε σχέση με τον τουρισμό, και με αφορμή το σχόλιο της εκλεκτής φίλης caravan, έχουμε γράψει και παλιότερα ότι η υπερμεγένθυση του τουριστικού κλάδου, χωρίς να ενθαρρυνθούν και να αναπτυχθούν κι άλλοι κλάδοι της οικονομίας ισοβαρώς, δημιούργησε μια άνευ προηγουμένου ανάγκη διαχείρισης των κινδύνων συγκέντρωσης.Η εύκολη λογική της συλλογής φόρων, "ζάλισε" τα οικονομικά επιτελεία και θεωρήθηκε περιττή η μακροχρόνια στρατηγική στόχευση. Σε μια μετρήσιμη ανάλυση καταγράφουμε τα εξής:Το 2017, η συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας έκλεισε στο 27,3 %, ενώ η συμμετοχή στην απασχόληση ξεπέρασε το 33%. Ταυτοχρόνως οι εισπράξεις από τον τουρισμό φθάσαν( για το 2017) το 80% του εμπορικού μας ισοζυγίου!!!Παρά το γεγονός ότι η αξία του τουριστικού κλάδου είναι δεδομένη, ωστόσο δε δόθηκε η προσοχή στο γεγονός της διόγκωσης του και στο ότι επιδεινώθηκε περισσότερο η ασυμμετρία στην επιβαρυμένη οικονομία και ούτε προβλέφθηκαν φαινόμενα υπερκορεσμού και υπερθέρμανσης. Αυτό είναι το κατεξοχήν λάθος που συμβαίνει σε χώρες όπου ο σχεδιασμός με ανάλυση των πιθανών κινδύνων αγνοείται, ενώ υπερέχει η όπως-όπως διόγκωση ενός κλάδου της οικονομίας δημιουργώντας τον υψηλό κίνδυνο συγκέντρωσης (concentration risk)Πάμε τώρα σε πιο σχετικό θέμα με την εξομολόγηση. Προσέξτε. Το άνοιγμα του τουρισμού, σε αυτή τη χρονική στιγμή δημιουργεί έναν κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε νέο μνημόνιο. Ο ίδιος κίνδυνος, όμως, υπάρχει και με την παύση του τουρισμού. Οπότε, πρόκειται κυριολεκτικά για στοίχημα-τζογάρισμα. Πιο απλά: Αν εξαιτίας της προσέλευσης των τουριστών προκληθεί εκ νέου υγειονομική κρίση και lockdown καλοκαιριάτικα και με τόσους ξένους στη χώρα, η οικονομική ζημιά θα είναι τόσο μεγάλη ώστε δύσκολα θα την αντέξει η οικονομία, τα δημόσια οικονομικά και το τραπεζικό σύστημα. Στην καλύτερη περίπτωση θα μιλάμε για μνημόνιο.Στον αντίποδα:Αν ο τουρισμός δεν ανοίξει ώστε να συνεισφέρει κάτι στο ΑΕΠ, στο εμπορικό ισοζύγιο και τα φορολογικά έσοδα και έλθει νέο lockdown το φθινόπωρο, οι οικονομικές συνέπειες θα είναι το ίδιο μεγάλες και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να τις αντέξει η οικονομία, τα δημόσια οικονομικά και το τραπεζικό σύστημα. και σε αυτή την περίπτωση θα μιλάμε για μνημόνιο.Συμπέρασμα: Το άνοιγμα του τουρισμού, αποτελεί leverage στον ήδη υψηλό κίνδυνο συγκέντρωσης, με τον τουρισμό να κοντεύει το 30% του ΑΕΠ !!! Τι πρέπει να γίνει; Πολύ ορθά οι προσπάθειες της πολιτείας στοχεύουν στον άμεσο εντοπισμό κρουσμάτων και στη βέλτιστη υγειονομική διαχείριση ώστε να μετριάσουν τους υψηλούς κινδύνους.Εύχομαι-αν και δύσκολο- να το πετύχουν. Πρέπει κι εμείς να βοηθήσουμε σε αυτή την προσπάθεια και να είμαστε συνεπείς και προσεκτικοί στην τήρηση των υγειονομικών οδηγιών γιατί είναι κρίμα να χαθούν μεροκάματα και να μένει κόσμος άνεργος. Είναι συλλογική η προσπάθεια.
Λογικά και προβλεπόμενα είναι αυτά περί δεύτερου κύματος. Προφανώς και θα αναζωπυρωθεί από τους τουρίστες, αφού κολλάει από ασυμπτωματικούς. Όμως ο τουρισμός δεν μπορούσε να μην ανοιπξαι αφού είναι 25% του ΑΕΠ. Έχουν αποφασίσει ότι θα προβαίνουν πλέον σε τοπικά lockdown όπου ενσκύπτουν κρούσματα επιβεβαιωνένα, κι όχι καθολικό, μιας κι αφενός υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία και φαρμακοτεχνική υποστήριξη στους ασθενείς, κι αφετέρου η οικονομία δεν θα μπορούσε να σνταπεξέλθει σε δεύτερη κρίση τόσο σύντομα. Αλλά είμαστε και καλύτερα προετοιμασμένοι πλέον. Σκέψου λοιπόν με λογική και προνόησε.
Scroll to top icon