ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
20.7.2020 | 22:56

'Ετσι?

Έχω κουραστεί να διαβάζω ελιτίστικες απόψεις απο ανθρώπους που νομίζουν οτι είναι κάποιοι. Για την ακρίβεια εχω κουραστεί να διαβάζω απόψεις οι οποίες αναφέρονται σε σχολές και πως αυτές καθορίζουν την αξία και το επίπεδο ενος ανθρώπου. Νομίζω πως απλα εθελοτυφλούμε αν πιστεύουμε πως η αξία του καθενός μας κρίνεται απο κάποιες εισαγωγικές εξετάσεις που δώσαμε στα 17 μας. Είναι αστείο να νίωθουμε ανώτεροι γιατί ξέρουμε σωστή γραμματική και συντακτικό ή γιατι είχαμε την τύχη να σπουδάσουμε σε μια Ανώτατη Σχολή. Γιατί περι τύχης προκείτε μην γελιέστε. Οχι τόσο τύχη στις εξετάσεις καθεαυτές, αλλα τύχη στο να μεγαλώσουμε σε μια οικογένεια η οποία είχε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει τα φροντιστήρια και ολα τα εξωσχολικά μαθήματα μας για να πετύχουμε. Μια οικογένεια που οσο πιο καταρτησμένη ήταν η ίδια τοσο περισσότερες και οι πιθανότητες να βρεθούμε και εμείς σε μια απο τις πολυπόθηκες αυτές σχολές. Γιατι ενας γονιός αν δεν ξέρει να γράφει και να διαβάζει, αν δεν ξέρει μαθηματικα πως θα σε βοηθίσει στα μαθηματά σου,πως θα λύσει τις απορίες σου,πως θα ελέγξει αν οσα γράφεις είναι σωστα? Πως θα βρείς βιβλία στην βιβλιοθήκη σου να διαβάσεις για να αναπτυξεις κριτική σκέψη, λεξιλόγιο, γραμματική ? Αν δεν έχει χρήματα να σε στείλει σε ενα φροντιστήριο πώς θα ανταγωνιστείς παιδιά που κάνουν εξωσχολικά μαθήματα απο τα 10 τους, πως θα εχεις εναν άνθρωπο να σου λύσει μια απορία στα 'ορια,στις ταλαντώσεις, στα Λατινικά? Ας σοβαρευτούμε λοιπόν, οι Πανελλήνιες δεν είναι εξέταση IQ της Mensa είναι ενα σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων με πολλές παθογένιες και ξεκάθαρους ταξικούς διαχωρισμούς. Οπότε οχι τίποτα δεν κρίνεται απο το σε πια σχολή πέρασε ο καθένας ή αν εχει σπουδάσει κάτι ή όχι. Επιτέλους ας κοιτάξουμε τι κάνουμε στο σήμερα σαν ενήλικοι άνθρωποι και ας σταματήσουμε να τρέφουμε τις ανασφάλιες μας με κάτι που πέτυχε κάποτε ο 17 χρονος ανήλικος εαυτός μας.Υ.γ Εχουν υπάρξει πολλά παιδιά που τα καταφέραν και χωρίς φροντιστήρια, παιδιά που είχαν και έχουν άστρο. Αλλα είμαι σίγουρη οτι αυτα τα παιδία δεν θα ηταν ποτε τοσο ανασφαλή για να θεωρήσουν οτι είναι κάτι ανώτερο απο ολους τους άλλους ανθρώπους γυρω τους γιατι πέρασαν στο Πανεπιστήμιο.Αυτή ειναί μια "μικρή" σκέψη για "μικρούς" ανθρώπους.
6
 
 
 
 
σχόλια
Η ''αξία'' ενός ανθρώπου δεν κρίνεται μόνο από τη σχολή φοίτησής του, κρίνεται όμως και από αυτήν. Προφανώς και ζούμε σε μία κοινωνία ανισοτήτων, ο οικονομικά ισχυρός έχει άλλη άνεση να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες του. Από εκεί και πέρα, δε σημαίνει πως όποιο παιδί προέρχεται από ευκατάστατη οικογένεια θα έχει και αίσιο τέλος σε όλα, ούτε το αντίθετο .
Να το παω παρακατω? Καποιοι πολλες φορες χρησιμοποιούμε ακόμα το επάγγελμα κάποιου ως το πρότυπο του χαρακτήρα που θα έπρεπε να έχει. Υπάρχουν καθηγητές πανεπιστημίου που είναι γίδια και οικοδόμοι που είναι άνθρωποι. Πιστέψτε με. Και 100 χρόνια σπουδών δεν εγγυώνται έναν ακέραιο χαρακτήρα. Το χαρτί, το πτυχιο δεν σε κάνει άνθρωπο. Δε σημαίνει και τη μετέπειτα σου επιτυχία στη ζωη σε ότι κι αν ειναι αυτο, με οτι κι αν ασχοληθεις επειτα. Μεσολαβούν και φυσικά προσμετρώνται πολλά.
Κοίτα, καταρχάς συμφωνώ ότι επουδενι η αξία ενός ανθρώπου δεν κρίνεται από τα αποτελέσματα των πανελληνίων και γενικότερα τη σχολή στην οποία σπούδασε. Κατά τα άλλα νομίζω ότι υπερβάλλεις! Δεν μπορείς να λες ότι είναι καθαρά θέμα τύχης, γιατί δεν είναι! Ναι, πράγματι η οικογένεια ενός ανθρώπου επηρεάζει την πορεία του. Άλλες ευκολίες έχει ένα παιδί που προέρχεται από μια ευκαταστατη οικογένεια, με μορφωμένους γονείς. Από εκεί και πέρα όμως το να τα αποδίδεις όλα στην τύχη μου βγάζει μοιρολατρία και παθητικοτητα! Αν εξαιρέσεις τις περιπτώσεις παιδιών που για παράδειγμα χρειαζόταν να δουλεύουν για την οικογένεια τους, όλοι οι υπόλοιποι έχουν τη δυνατότητα να περάσουν σε όποια σχολή θέλουν. Πιο δύσκολα απ'ότι ένα παιδί ευκαταστατης οικογένειας; Ναι! Μπορούν όμως! Και, όχι, δε μιλάω εκ του ασφαλούς. Οι γονείς μου δε με διάβασαν ποτέ, δε μου έλυσαν ποτέ ούτε μισή απορία και για να περάσω στη σχολή που πέρασα δεν ξοδέψαν ούτε μισό ευρώ.
Ψιλοάσχετο αλλά έχω φιλαράκι που δουλεύει με πτυχίο τει με βάση το 9 σε μεγάλη εταιρεία με διπλάσιο μισθό απο τους συναδελφους του - απόφοιτοι πολυτεχνείου με master. Ο λόγος φυσικά είναι ότι διαθέτει μεγάλη εμπειρία και πολλές γνώσεις στο αντικείμενο του. Το πτυχίο είναι για να βρείς την 1η δουλειά μετά μετράει μόνο η εμπειρία.
Καμία τύχη. Το παιδί που θέλει να διαβάσει, θα βρει τον τρόπο. Θα προσέχει στο σχολείο, θα συμβουλεύεται τους καθηγητές του, θα διαβάζει μόνο του στο σπίτι, θα μαζέψει λεφτά και θα αγοράσει βοηθήματα/βιβλία, θα ψαχτεί στο ίντερνετ κι άλλα τόσα. Το παιδί που δεν γουστάρει να διαβάσει, και γονείς ακαδημαϊκούς να έχει, και 200 φροντιστήρια και ιδιαίτερα να κάνει, και τους πιο καλούς καθηγητές να του φέρουν, δεν πρόκειται να διαβάσει και να μαθει ποτέ. Όποιος θέλει να μορφωθεί, βρίσκει άπειρους τρόπους. Όποιος φιλοδοξεί να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο, θα στρωθεί να διαβάσει και θα μπει. Τέρμα. Το σύστημα, είτε σας αρέσει, είτε όχι, είναι δικαιοτατο. Αυτός που διαβάσει, θα γράψει, και κατ'επεκταση θα επιτύχει. Δεν είναι δύσκολο να αριστεύσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις. Το δύσκολο είναι να βρεις την αυτοπειθαρχία να διαβάζεις άπειρες ωρες. Οποίος απέτυχε, απέτυχε επειδή δεν διαβασε. Δεν του άξιζε να περάσει, αν δεν διάβασε, για ευνόητους λόγους. Όποιος θέλει Ανώτατη Εκπαίδευση θα βρει την διάθεση και την όρεξη να στρωθεί μια χαρά. Για ποιον λόγο να μην θεωρείται κάτι σπουδαίο η αριστεία ή επιτυχία σε μια σχολή; Να τα εξισωνουμε όλα, για να νιώθουν καλά και να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Μάλιστα.
Είναι τελείως λανθασμένη η άποψή σου να γράφεις ότι σπουδάζουν κυρίως παιδιά πλουσίων και μορφωμένων γονιών. Παιδιά που προέρχονται από τέτοιες οικογένειες, καταλήγουν συνήθως σε ιδιωτικά κολέγια στο εξωτερικό, επειδή ήταν κάκιστοι μαθητές στο σχολείο. Δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ να διαβάσουν σοβαρά, επειδή γνώριζαν ότι έχουν λεφτά.Αντιθέτως, παιδιά από λαϊκά στρώματα βάζουν τα δυνατά τους να σπουδάσουν, για να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τη μιζέρια. Τίποτε δεν είναι ωστόσο απόλυτο.
Scroll to top icon