ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
30.5.2021 | 10:50

Μουσική στην πολυκατοικία

Ζούμε σε πολυκατοικία με το αγόρι μου. Δουλεύει εδώ και εξυπηρετεί και κάποιους γνωστούς. Γενικά είναι ένα καλό παιδί, τίμιο, εργατικό και δεν πειράζει κανέναν αν δεν τον πειράξουν φυσικά. Έχει κάτι μακρινούς συγγενείς εδώ που μένουν πιο πάνω. Δουλεύει σκληρά και κάποιες φορές θέλει να ακούσει τη μουσική του στη διαπασών και εγώ μαζί του φυσικά. Αυτό κακό δεν είναι, στην πολυκατοικία αυτή μένουν αυτοί οι συγγενείς (60+ - 70+) χωρίς προβλήματα υγείας και μια άλλη 60+ . Χθες από τις 5μιση βάλαμε μουσική (που παύει να είναι η ώρα κοινής ησυχίας) και η θειτσα του βγήκε στο παράθυρο από πάνω και με ρώτησε αν είμαι μόνη μου(το έκανε για να τσεκαρει αν είμαι μόνη για να μου πει προφανώς να χαμηλώσω τη μουσική) και πετάχτηκε το αγόρι μου και της είπε ότι είναι μαζί μου και της μίλησε απότομα. Έχει προηγηθεί και άλλη φορά κάτι τέτοιο και απλά τους κόβει τον αέρα. Όταν πήγε 9 η ώρα πετάχτηκε η άλλη γριά και μας επεσήμανε ότι πήγε 9 και πρέπει να κλείσουμε τη μουσική. Τότε το αγόρι μου της απάντησε άκομψα. Δε μου άρεσε που το έκανε αλλά δε μπορώ να πω ότι είχε και άδικο. Η ώρα κοινής ησυχίας το καλοκαίρι είναι από τις 11 όχι από τις 9. Ο λόγος που τους μίλησε άσχημα είναι για να τους βάλει όρια ώστε να μη μας ζαλίζουν. Γενικά δεν ενοχλούμε ούτε βάζουμε συχνά μουσική, όμως όταν το κάνουμε θέλουμε να το ευχαριστηθουμε. Τι φταίμε εμείς που είναι γεροπαραξενοι γρουσουζηδες;
13
 
 
 
 
σχόλια

Γράφεις…”Στο σπίτι σας δε μπορεί κανείς να σας κάνει κουμάντο”.

Αυτό ξέρεις λειτουργεί αμφίδρομα.

Δεν μπορείς να μπουκάρεις με το έτσι θέλω στο σπίτι του άλλου με την ηχορύπανση σου γιατί του κάνεις κουμάντο.

Υπάρχει η έκφραση που λέει πως…”η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία των άλλων ”.

Δεν έχετε μόνο εσείς δικαιώματα. Ή... δεν έχετε μονάχα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.

Και προσέξτε το λίγο αυτό με τους γεροπαράξενους και τις γριές γιατί υπάρχει και η άλλη έκφραση που λέει πως…”εκεί που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θα ‘ρθεις”. Αν έτσι συμπεριφέρεστε σήμερα, διαμορφώνετε την κοινωνία και τους τρόπους που θα λειτουργεί στο μέλλον και μέσα στην οποία θα ζήσετε μια μέρα οι ίδιοι. Με λίγα λόγια όταν θα είσαι πλέον γριά και θα χρειάζεσαι την ηρεμία σου θα έχεις ένα αυθαδέστατο πιτσιρίκι να σου παίρνει όλη μέρα τ’ αφτιά.

Μπορεί καμιά μέρα να στουκάρετε και σε κανέναν πιο τρελό και να γίνετε πρωτοσέλιδο. Ο κόσμος είναι στα όρια του και πολύ ταλαιπωρημένος από σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Δεν ξέρεις... μπορεί να πέσεις σε κανέναν που θα του πυροδοτήσεις το “κλικ” και θα αποφασίσει να κάνει “ηρωική έξοδο”.

Εγώ είχα πρόσφατα έναν τέτοιο εξυπνάκια ακριβώς από κάτω μου που και μουσική έβαζε στη διαπασόν για ώρες αδιαφορώντας για τους άλλους, και μία ψησταριά κρεμούσε κάθε τρεις και λίγο έξω από τα κάγκελα του μπαλκονιού του σαν ζαρντινιέρα με αποτέλεσμα να μου ντουμανιάζει ολόκληρο το σπίτι. Προσπάθησα να τον προσεγγίσω πολιτισμένα και αντέδρασε περίπου όπως εσύ σε αυτό το σχόλιο. Με αυθάδεια και καμία διάθεση συνεργασίας. Μου είπε χαρακτηριστικά “μπες μέσα και κλείσε πόρτες και παράθυρα”. Με το έτσι θέλω δηλαδή να με φυλακίσει μέσα στο ίδιο μου το σπίτι κι εγώ να μην μπορώ να απολαύσω τη βεράντα που πληρώνω. Βούτηξα το λάστιχο και του έσβησα την ψησταριά και του έβαλα να ακούει black και death metal για έναν μήνα σερί. Προγραμματισμένο από τον υπολογιστή να παίζει στη διαπασόν... “μονάχα στις ώρες που δεν είναι κοινής ησυχίας”. Είχα βάλει και μια κάμερα ώστε αν σπάσει καμιά πόρτα να φροντίσω να το καταγράψω online κι εγώ στο μεταξύ είχα φύγει και ήμουν στο πατρικό μου…

Η δική μου προσέγγιση όμως θεωρώ πως είναι ήπια, άλλος μπορεί να βουτήξει και καμία καραμπίνα και να έχουμε τραγωδίες. Αυτά γίνονται κάθε μέρα κάπου στον κόσμο γι' αυτό συμμαζευτείτε κι αρχίστε να σέβεστε λιγάκι και τους άλλους…

Γιατί να επιβάλεις σε κάποιον να ακούσει την μουσική που αρέσει σε εσένα; Είναι εγωιστικό. Την στιγμή μάλιστα που ο άλλος είναι στον προσωπικό του χώρο και ίσος και αυτός να θέλει να ακούσει την μουσική που του αρέσει, να διαβάσει ένα βιβλίο, να δει τηλεόραση κτλ. και ακούγοντας την μουσική σας δεν μπορεί να κάνει τίποτα από αυτά για αρκετές ώρες. Είναι καθαρά θέμα ενσυναίσθησης και όχι κοινής ησυχίας. Και το καλό παιδί, τίμιο εργατικό τι σχέση έχει με τα υπόλοιπα; Μήπως το αναφέρεις για να αισθανθείς καλύτερα με το σκηνικό γιατί βαθειά μέσα σου κάταλαβαινεις οτι όλο αυτό είναι λάθος; Καλοπροαίρετα στο λέω.

Δηλ απο τις 5:30 μεχρι τις 11 ειχατε τη μουσικη στη διαπασων και περιμενεις υπιστηριξη; πως θα σου φαινοταν καποιος να παιζει πιανο 6 ωρες και να πρεπει να τον ακους?ή να παιζουν μπαλα τα παιδια εξω απο το σπιτι σου 6 ωρες?Οι αλλοι ανθρωποι που δουλευουν δηλ και σχολανε στις 18:00 αντι να ηρεμουν πρεπει να ακουνε τι γινεται στο σπιτι του αλλου 2 οροφους πιο πανω μονο και μονο επειδη ειναι "ωρες κοινης ησυχίας"?
Αν θελετε να ακουτε μουσικη να παρετε ακουστικα και να τα βαζεται οσο δυνατα θελετε.
Ωραια τα χομπι στο βαθμο που δεν ενοχλουν ομως;

Οπότε θα θεωρούμαι και για σένα γεροπαράξενη ετών 35 που έχω θέμα και. θέλω γενικά ησυχία. Δεν πηγαίνει έτσι όπως το λες. Υπάρχουν χρονικά όρια κοινής ησυχίας αλλά και πάλι δεν σημαίνει πως θα βάζεις και τερματικά τη μουσική που ακούς και θα γίνεσαι ενοχλητική. Προσωπικά αν και ακούω ροκιές ή και πιο βαριά μουσική δεν τη βάζω στη διαπασών, αλλά τόσο όσο την ευχαριστιέμαι ώστε να μην ενοχλώ και τους γύρω μου. Εξάλλου όταν ανεβάζεις την ένταση της μουσικής, εκτός του ότι προκαλείς ηχορύπανση, χαλά και η ποιότητα του ήχου ειδικά όταν δεν έχεις και τα καλύτερα μηχανήματα και έτσι αντί μουσικής ακούγεται κάτι εκκωφαντικό, δυσάρεστο και ενοχλητικό.

Το ότι υπάρχει μία σχετική ελευθερία κινήσεων εκτός ωρών κοινής ησυχίας δε σημαίνει ότι μπορούμε αδιάκριτα να κάνουμε οτιδήποτε θέλουμε προκαλώντας χωρίς σοβαρό λόγο αναστάτωση στους γείτονές μας, πόσο μάλλον όταν κατοικούμε σε μία πολυκατοικία όπου τα σπίτια είναι κυριολεκτικά το ένα κολλητά στο άλλο, και υπάρχει ένα ιδιαίτερο καθεστώς συμβιώσεως. Εκτός από τα ηλικιωμένα άτομα όπου εμμονικά αναφέρεις, υπάρχουν επίσης μαθητές και φοιτητές όπου μελετούν, οικογενειάρχες, άνθρωποι σκληρά εργαζόμενοι που επιζητούν ανάπαυση στο σπίτι τους, ακόμα και άρρωστοι. Ο καθένας μας δικαιούται έναν στοιχειώδη σεβασμό σε κάθε περίπτωση. Όσον αφορά τους χαρακτηρισμούς θείτσα, γεροπαράξενοι κλπ. θα τους χαρακτήριζα καθαρά ρατσιστικούς και αγενέστατους, χωρίς καμία υπόσταση. Εσύ και το αγόρι σου έχετε έλλειψη στοιχειώδους παιδείας και αγωγής και λυπάμαι πραγματικά τους ανθρώπους που σας έχουν γείτονες. Μη σου τύχει!

Είμαι η Εξ. Να πω σε όλους ότι δε βάζουμε συχνά τη μουσική, επίσης όταν τη βάζουμε δεν είναι στη διαπασών, χθες μόνο. Όταν κάποιος γενικά δεν ενοχλεί και τα διαμερίσματα που μένουν αυτοί είναι δύο ορόφους πιο πάνω (άρα δεν ακούγεται στην ίδια ένταση με το να είσαι στον ίδιο όροφο) το θεωρώ απαράδεκτο να βγαίνουν στις 7 το απόγευμα και στις 9 να κάνουν παράπονα. Στον όροφο που μένουμε εμείς και στον από πάνω δε μενει κανείς άλλος και η παρατήρηση μας έγινε από δύο ορόφους πιο πάνω. Ώρες ξαναλέω που δεν είναι κοινής ησυχίας και που άπειρες φορές έχουν μείνει άυπνοι στο παρελθόν από συναυλίες εδώ κοντά που κράτησαν μέχρι ξημερώματα,δεν είδα όμως να κάνουν παρατήρηση.

Εξομολογούμενη ,σου μιλάει ο πλέον μουσικόφιλος με τεράστια συλλογή και σπάνιες μουσικαρες από δεκαετία 70/80.
Ασπαζομαι 100% την ανάγκη να ακούτε τη μουσική σας στη διαπασών...(ποσο μάλλον όταν μερικα κομμάτια απλα δεν ακουγοντε χαμηλόφωνα..!)

Όμως πως το βλέπω εγώ.
(Άσε τις ώρες κοινης ησυχίας.)
Το να "ακουγιεσε"πέρα από ενοχλητικό για κάποιους ,ειναι και λίγο "γυφτιά".
Γενικά δεν είναι ωραιο να ακουγιεσε...
Σκέψου επίσης ότι μια κομματάρα για εσένα ,για τον άλλον που ακούει ακούσια... μπορει να είναι ένα "μπλιμπλικι"...
Το λέω γιατί σαν λαος είμαστε λίγο εξωστρεφείς και μας αρέσει γενικά να μας "ακουνε"και να μας "θαυμάζουνε"(τρομάρα μας)για τα κομμάτια που ακούμε...
Όλοι έχουμε πέσει σε αυτή τη παγιδα...πρέπει να το παραδεχτούμε...
(βλέπε επίσης τους καγκουρες με τα αμαξια που περνάνε έξω από τις καφετέριες διαπασών...)
ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΗΜΟ.ΕΙΝΑΙ ΓΥΦΤΙΑ.

Το καλύτερο είναι όταν ακούς,να σφραγίζεις πορτες και παράθυρα και να μη δίνεις κανένα δικαίωμα.
Αν τώρα παρόλα αυτά κάποιον γείτονα τον ενοχλεί η "βοή" που μπορεί να ακουγιετε έστω και λίγο.
Πες του:
Να κλείσει και λίγο τ'αυτια του...αν ηθέλε την απολυτη ησυχία ας πήγαινε σε κάνα βουνο να ζήσει,οχι σε πολη και πολυκατοικία.
JN5

Επειδη ειναι γεροπαραξενοι και γρουσουζηδες το κάνουν αυτό. Αν είχατε πέρασε τα όρια κοινής ησυχίας θα είχαν δικαίωμα να σας πουν να σταματήσετε τη μουσική, αφού δεν τα περάσατε πολύ κανατε και μιλήσατε άκομψα. Στο σπίτι σας δε μπορεί κανείς να σας κάνει κουμάντο επειδή αυτοί δεν είναι συνηθισμένοι. Προτείνω να το κάνετε πιο συχνά για να μην τους κακοφαινεται και φυσικά μέσα στις ώρες που δεν είναι κοινής ησυχίας.

"είναι ένα καλό παιδί, τίμιο, εργατικό και δεν πειράζει κανέναν" ... αλλά όταν ανοίξει το στόμα του ... φλεγωμενοι δράκοι του game of thrones πετάνε ... Όχι πως τ δικά σου μυαλά πάνε πίσω - κ τα δικά σου 60 θα έρθουν γρήγορα ... Το δίδυμο της καφριλας .. , μ τον τρόπο του (κ σου) χάνετε κ το οποίο δίκιο μπορεί ν έχετε , μ αλλά λόγια τσογλαναρια καθαρό προϊόν ελληναδικης οικογένειας

Είναι ενοχλητικό αυτό που κάνετε. Η μουσική η δική σας γίνεται μαρτύριο για τους άλλους ανθρώπους που την ακούνε χωρίς να το θέλουν. Τις μαγκιες μαζί με τον φιλαράκο σου να τις κόψετε.

Scroll to top icon