υπαρχουν και δημοσια ιεκ αν θελεις
Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...
υπαρχουν και δημοσια ιεκ αν θελεις
Κοριτσι μου σε καταλαβαινω. Και εγω απο Χανια ειμαι. Αν θες μπορεις να γραφτεις του χρονου στο ιεκ χανιων ειναι δωρεαν και εχει διαφορες ειδικοτητες. Ξερω οτι εχουμε 2 στα χανια και ειναι δωρεαν. Νομιζω πως η μια δεχεται εγγραφες και τον Ιανουαριο αλλα δεν ειμαι σιγουρη. Ψαξε το αν θες. Αλλιως μπορεις και στο εσπερινο, εχει πολλες ειδικοτητες ολο και καποια θα σου αρεσει. Μπορεις να κανεις την πρακτικη σου μετα αφου παρεις το πτυχιο σου και να αποκτησεις προυπηρεσια (εισαι και μικρη ηλικιακα, εχεις πλεονεκτημα) Οπως ειπε και πιο κατω αλλος σχολιαστης μπορεις να δωσεις πανελληνιες να περασεις ρεθυμνο και να μενεις στην εστια λογο χαμηλου οικογενειακου εισοδηματος. Τσεκαρε και τα προγραμματα του δημου μας και του οαεδ εχω βρει (λιγες φορες βεβαια) ωραια χρηματοδοτουμενα προγραμματα. Εγω προσωπικα διαβαζα μονη μου αγγλικα και ετσι πηρα πιστοποιηση. Ειναι δυσκολος ο χειμωνας στην πολη μας σε καταλαβαινω απολυτα. Ελπιζω το καλοκαιρι να φτιαξουν τα πραγματα.
Θεέ μου
κάτι τέτοια ποστ με κάνουν να σιχαίνομαι το σάπιο κράτος στο οποίο ζούμε.
Είναι κρίμα πραγματικά να υπάρχουν τόσο νέα και να μην υπάρχουν υποδομές σε αυτήν την χώρα για να τους βοηθήσουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους.
Δουλειές απλές και ζητάνε προυπηρεσία, από μια νέα κοπέλα που μόλις τελείωσε το σχολείο. Άσε που επιπλέον αν δεν έχεις κάποιο μέσο τρως άκυρο.
Η συμβουλή μου είναι να το παλέψεις με νύχια και με δόντια όσο μπορείς. Μάθε αγγλικά από το ίντερνετ το κατα δύναμην, Προσπάθησε να αναζητ΄λας δουλειά, ότι δουλειά και να είναι, Μην το βάλεις κάτω.
Τέτοια ποστ αξίζουν προσοχής. Αυτοί είναι σοβαροί προβληματισμοί. Όχι κάτι μαντράχαλοι-ες που κάνουν ποστ του στυλ ''δεν μου κάνει likes στο fb ο πρώην''.
Καλή δύναμη κορίτσι μου, πραγματικά σου εύχομαι τα καλύτερα.
Αχ... ΤΕΙ Χανίων με προοπτικές απασχόλησης σε επάγγελμα που θα έχει ζήτηση (ηλεκτρονικών μηχανικών). Αν δεν είχα καμία άλλη διέξοδο, ειλικρινά σου λέω, εκεί θα πήγαινα στη θέση σου. Εκτός αν δεν το έχεις με τις θετικές και τεχνικές επιστήμες, οπότε σκούρα τα πράγματα. Τι γίνεται με το θέμα των τουριστικών; Το καλοκαίρι πάντα ζητούν προσωπικό τα ξενοδοχεία και πολλές φορές δεν έχουν πολύ υψηλές απαιτήσεις. Μακάρι να βρεις κάτι στο οποίο να είσαι καλή και να σου αποφέρει κέρδη και καλύτερες προοπτικές ρε συ... Σίγουρα τα οικονομικά προβλήματα περιορίζουν κατά πολύ, αλλά δες το κι από τη θετική πλευρά: από το να έχαναν οι δικοί χρήματα επιδοτώντας σου ασχολίες οι οποίες μπορεί να μην σ' ενδιέφεραν και να μην τις ανέπτυσσες (π.χ. ξένες γλώσσες ή κάποια σχολή σ' άλλη πόλη), έτσι θα πιεστείς να βρεις ή και ν' αναπτύξεις κάποια ταλέντα που δεν ήξερες ότι έχεις. Συνήθως οι πιο ταλαντούχοι αναδεικνύονται μεταξύ όσων δεν είχαν οικονομικά στρωμένη ζωή.
Καταρχάς ξεκίνα να μαθαίνεις αγγλικά. Το πτυχίο μπορεί να έρθει σε 1μιση χρόνο από τώρα, αλλά αν τουλάχιστον ξέρεις κάτι και με δεδομένο ότι είσαι Κρήτη ίσως δεν είναι τόσο δύσκολο να βρεις δουλειά για την επόμενη τουριστική σεζόν δηλαδή από Απρίλιο...Και ναι, αγγλικά μπορείς να μάθεις χωρίς φροντιστήριο, χωρίς καθηγητές, από το ίντερνετ ή από βιβλία. Ψάξε. (Δεν υποστηρίζω ότι είναι το ίδιο, ούτε ότι οι καθηγητές αγγλικών είναι άχρηστοι. Αλλά είναι εφικτό εφόσον υπάρχει χρόνος.)
Επίσης στο Ρέθυμνο έχει τόσες σχολές που είναι και θεωρητικές, δεν χρειάζεται καν καθημερινή παρακολούθηση. Σκέψου το για του χρόνου ή του παραχρόνου.
Αν είσαι εμφανίσιμη μπορείς να δουλέψεις σε μπαράκι. Έχει καλά λεφτά. Επίσης υπάρχουν ιεκ που μπορείς να μάθεις και να πάρεις πτυχίο αισθητικής νυχιών, επίσης προσοδοφόρα δουλειά. Ήξερα κοπέλα με οικονομικό υπόβαθρο εφάμιλλο με το δικό σου, η οποία πήγε στο ιεκ που προανέφερα, τα έφερε από δω τα έφερε από κει και τώρα ετοιμάζεται να ανοίξει το δικό της νυχαδικο. Το να ξέρεις αγγλικά στην εποχή μας δεν θεωρείται προσόν, καθώς μιλούν οι πάντες. Καλό είναι να μάθεις για σένα αλλά ως προς την εύρεση εργασίας, ως προσόν από μόνο του δεν θα σε βοηθήσει σε κάτι. Όταν έχεις την δυνατότητα καλύτερα μάθε Αραβικά, κινέζικα η και ρώσικα, ζορικες γλώσσες μεν, σου ανοίγουν πολλές πόρτες δε, ειδικά τα αραβικά.
Μη λέτε ό,τι να 'ναι...
Τα αγγλικά είναι απαραίτητα και προϋπόθεση για τη μεγάλη πλειοψηφία των θέσεων εργασίας. Ειδικά αφού είναι Κρήτη και μπορεί να καταλήξει να δουλέψει στα τουριστικά.
Δεν θα βοηθήσει και τόσο το να ξέρει κάποιος αγγλικά απλούστατα επειδή ξέρουν σχεδόν όλοι!
Με το να μην ξέρει όμως κάποιος αγγλικά αυτόματα αποκλείεται από μια μεγάλη γκάμα θέσεων εργασίας...
Τα αραβικά και τα κινέζικα που λες είναι ένα επιπλέον πολύ καλό προσόν, αλλά επειδή είναι και αρκετά δύσκολα θέλει να αφιερώσεις χρόνο και χρήμα για να τα μάθεις σε καλό επίπεδο.
Και πάντα αφού μάθεις αγγλικά. Όχι αντί για τα αγγλικά.
Λύκε τα πάντα είναι σχετικά στη ζωή. Η κοπέλα αναφέρει ότι έχει βιοποριστικο πρόβλημα. Είναι εφικτό να μάθει 2 γλώσσες; Μάλλον όχι. Αν καταφέρει να εξοικονόμησει κάποια χρήματα, τι είναι προτιμότερο να μάθει αγγλικά ή αραβικά; Ιδανικά και τα 2, αλλά από την στιγμή που δεν υπάρχει η δυνατότητα, τι είναι προτιμότερο; Ποιος θα βρει ευκολότερα δουλειά; Κάποιος που μιλάει μόνο αγγλικά ή κάποιος που μιλάει μόνο αραβικά; Η απάντηση είναι αυτονόητη. Οι εποχές είναι δύσκολες, ένας νέος άνθρωπος πρέπει να έχει ευελιξία. Η αγορά είναι τίγκα με ανθρώπους φουλ στα τυπικά προσόντα, πτυχία, μεταπτυχιακα, γλώσσες και οι περισσότεροι δουλεύουν σε δουλειές κατώτερες των προσδοκιων τους, για 500 ευρώ. Αυτό σε τι συμπέρασμα οδηγεί; ότι υπάρχει γενικότερα ένας κορεσμός, οπότε ένα νέο παιδί καλύτερα να επενδύει σε λιγότερα τυπικά προσόντα, τα οποία όμως θα τον καθιστούν αναγκαίο στην αγορά εργασίας. Τώρα το ποια είναι αυτά τα προσόντα είναι μεγάλη κουβέντα. Ο καθένας πρέπει να το ψάξει και να κάνει και την ανάλογη έρευνα αγοράς. Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας που δεν μιλιεται από την ευρεία μάζα είναι σίγουρα ένα απ αυτά.
Είναι εξίσου εύκολο και απαιτεί τα ίδια χρήματα και τον ίδιο χρόνο για να μάθει κανείς αγγλικά ή αραβικά;
Να σοβαρευτούμε. Αγγλικά μπορεί να μάθει κάποιος/α ακόμα και από το ίντερνετ.
Πρώτα μαθαίνεις ελληνικά, αγγλικά και υπολογιστές (γιατί αλλιώς δεν μπορείς να ανταποκριθείς σε τίποτα) και μετά ό,τι από τα υπόλοιπα κρίνεις ότι πρέπει να μάθεις.