Ο φόβος ήταν μεγαλύτερος του μεγέθους του χθεσινού σεισμού με επίκεντρο της Αρτέμιδα, δηλώνει στην εφημερίδα Τα Νέα, ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, κι αυτό γιατί έγινε ξημερώματα ενώ ήταν και επιφανειακός. «Αυτό άλλωστε είναι και το χαρακτηριστικό ενός σεισμού που έχει σχετικά μικρό εστιακό βάθος», λέει ο καθηγητής. «Οι περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο ενός επιφανειακού σεισμού αισθάνονται εντονότερα τη δόνηση. Στην περίπτωση ενός σεισμού με βαθύτερο εστιακό βάθος η δόνηση γίνεται λιγότερη αισθητή σε μεγαλύτερη ακτίνα αλλά οι καταστροφές που μπορεί να προκληθούν είναι μεγαλύτερες».
Παράλληλα επισημαίνεται ότι ο σεισμός αυτός που έγινε μερικά λεπτά πριν από τις 5 τα ξημερώματα χθες και είχε μέγεθος 4,3 Ρίχτερ, δεν ανησυχεί τους επιστήμονες οι οποίοι έχουν μελετήσει την κατανομή των ρηγμάτων που υπάρχουν στο λεκανοπέδιο και κρίνουν ότι η περιοχή της Ανατολικής Αττικής δεν διαθέτει την «υποδομή» για κάποιο σημαντικό γεγονός.
«Στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός δεν υπάρχουν αξιόλογα ρήγματα ικανά να δώσουν κάποιον σημαντικό σεισμό», είπε στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Δημήτρης Παπανικολάου. «Τα σημαντικά ενεργά ρήγματα βρίσκονται 20 με 30 χιλιόμετρα βορειότερα».
Η άποψη των ειδικών από τις χαρτογραφήσεις των ρηγμάτων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι ότι στην περιοχή δεν υπάρχει κανένα ρήγμα το οποίο να μπορεί να προκαλέσει σεισμό μεγαλύτερο από 6,0-6,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Αντιθέτως τέτοια ρήγματα υπάρχουν στα όρια του Λεκανοπεδίου, όπως είναι το ρήγμα στο Θριάσιο Πεδίο στα δυτικά, το ρήγμα στις Αφίδνες το οποίο μπορεί να δώσει σεισμό μεγέθους έως και 6,4 βαθμών (οριοθετεί προς Βορράν τη λεκάνη απορροής του Κηφισού ποταμού και άρα είναι το βόρειο όριο του Λεκανοπεδίου) και το ρήγμα του Διονύσου για το οποίο ακόμη δεν υπάρχουν διαθέσιμες πολλές πληροφορίες πέραν του ότι χαρακτηρίζεται από χαμηλούς ρυθμούς ολίσθησης, δηλαδή δίνει σεισμούς ανά χιλιάδες χρόνια.
σχόλια