ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
14.12.2021 | 00:23

Απελπισία

Αν είσαι ξύλο απελέκητο δεν σε σώζουν τα σπουδαιότερα πανεπιστήμια και τα καλύτερα μεταπτυχιακά.Από που να το πιάσει κανείς; Από την σπουδαία επιστήμονα που μας έλεγε ότι ο ιος δεν κολλάει όταν βρίσκεσαι μέσα σε εκκλησία; Από την άλλη που καλύτερα να μασάει παρά να μιλάει γιατί ούτε αυτό δεν έμαθε στο ΑΠΘ; Αμέτρητα παραδείγματα, στο τέλος θα ντρεπόμαστε να λέμε ότι σπουδάσαμε γιατί θα συμπεραίνουν ότι είμαστε μπούφοι.Ήρθαν τα πάνω κάτω, παλιότερα λέγανε ξύλο απελέκητο τους αγράμματους. Έχουμε βρεθεί με πρωτοκλασάτους πτυχιούχους για φαγητό και αηδιάσαμε με τους τρόπους τους. Η αδερφή ενός φίλου κοσμογυρισμένη με σπουδές σε Λονδίνο και Αμερική συμβουλεύει όσες γυναίκες έχουν προβλήματα στον γάμο να μη χωρίζουν γιατί "η γυναίκα κρατάει το σπίτι". Και άλλες πολλές απίστευτες περιπτώσεις, ίσως οι παλιότεροι πιστεύανε ότι η μόρφωση αλλάζει τον άνθρωπο. Σήμερα που όλοι έχουν ένα πτυχίο και ένας στους δυο ένα ή περισσότερα μεταπτυχιακά φαίνεται το χάλι μας. Όπως παλιότερα που λίγοι είχαν την δυνατότητα να ταξιδεύουν και ο κόσμος πίστευε ότι τα ταξίδα καλλιεργούν την ψυχή και ανοίγουν το μυαλό. Ο άλλος 63 χρονών διδάσκει σε ανώτατη σχολή και ξερνάνε οι φοιτήτριες με τα καμώματά του. Πάμε κατά διαόλου και δεν μπορούμε πλέον με όσα ζούμε να ελπίζουμε ότι η μόρφωση θα αλλάξει τον κόσμο. Ο άνθρωπος γεννιέται δεν γίνεται, τελεία και παύλα.
12
 
 
 
 
σχόλια

Η μόρφωση δεν αποβάλλει αυτόματα τις αρνητικές ποιότητες χαρακτήρα ούτε αποϊδεολογικοποιεί τον άνθρωπο. Και η ψευδοεπιστήμονας Ελένη Αντωνιάδου μια χαρά είχε επίσημη μόρφωση (είχε ξεκινήσει και το PhD της), και ο Μένγκελε ήταν μορφωμένος στο είδος του και τόσοι άλλοι. Εγώ θα έλεγα ότι το μυαλο γίνεται, δεν γεννιέται. Αλλά θέλει πολλή συνειδητή προσπάθεια να το αλλάξει κανείς προς το καλύτερο, δεν φτάνουν μόνο τα συγγράμματα και η απόκτηση πτυχίου για νη μεταμόρφωση (κι αμέσως κάνει εντύπωση η λέξη, "μετά μόρφωση"). Κι επίσης, ο καθένας που αποκτά μόρφωση, δεν σημαίνει ότι αυτομάτως αποσκοπεί στην καλλιέργεια του ήθους και του πνεύματός του, εννοείται, αλλά το κάνει πρωτίστως για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένου σκοπού, π.χ. επαγγελματική άνοδο, οπότε χρήμα και, ενδεχομένως, απόκτηση μιας θέσης εξουσίας. Ο καθαρά ρομαντικός ακαδημαϊσμός δεν υφίσταται, ακόμα κι αν κάποιος βάζει προτεραιότητα την απόκτηση γνώσεων στις σπουδές του. Και, για να κλείσω εδώ, γιατί ανοίγει ένα θέμα μεγάλο, θα πω μόνο ότι, προσωπικά τουλάχιστον, ποτέ δεν μου μπήκε στο μυαλό να βάλω στο ίδιο καζάνι όλους τους πτυχιούχους. Για μένα, ο άνθρωπος απαξιώνει το πτυχίο όταν αποδεικνύεται μπούφος, όχι το αντίθετο, δηλαδή δεν απαξιώνει η κατοχή πτυχίου κανέναν επειδή "τόσοι άλλοι έχουν μεταπτυχιακά, και ορίστε, δεν ξέρουν τι τους γίνεται." Συνέχισε να κυνηγάς τη μόρφωση και την καλλιέργεια και κοίτα να περιστοιχίζεσαι όσο γίνεται από ανθρώπους ανάλογου πνευματικού (παρά μορφωτικού) επιπέδου, που θα σε πηγαίνουν μπροστά πάντα.

Προς εξομολογουμενη: και εσενα ποιος σου ειπε οτι η στειρα απομνημονευση πληροφοριων προς αποκτηση πτυχιων , συνδεεται με την διαμορφωση μιας αξιολογης προσωπικοτητας???
Ισα ισα που ολοι αυτοι που τρεχουν ολη μερα για να αποκτησουν χαρτιά, εχουν τοσο λιγο χρονο για ποιοτικη σκεψη που ασ'το..
Εχουν τοσο λιγη ορεξη να σκεφτούν ετσι εξαντλημενοι που στον χρονο που του μενει το ριχνουν σε μη ποιοτικες ενασχολησεις οπως πχ μπαρακια, χαζοσειρες, ριαλιτυ κλπ με αποττλεσμα να αποβλακωνονται χειροτερα.

Μου φαίνεται, χωρίς παρεξήγηση ότι η μόρφωση σου είναι λιγο επιφανειακή γιατί δεν σέβεσαι τη διαφορετικοτητα. Η βαθύτερη μόρφωση είναι ο ανθρωπισμος, στην τελική αφού εσένα δεν σε βλάπτει κάποιος προσωπικά από όλους αυτούς που περιγράφεις, απλώς ζήσε και άσε τους άλλους να ζήσουν. Αλλιώς ασκεί απλως κοινωνική κριτική η κοινό κουτσομπολιο.

Κοιτα δεν ειναι οτι η Εξ δεν τους αφηνει και να ζησουν ...!
Τις σκεψεις της εκφραζει η κοπελα.

Και ναι το κουτσομπολιο ειναι ωρρρρρρραίο!!!!!

Σωστά, αρκετοί μπερδεύουν την μόρφωση με την καλλιέργεια και την παιδεία που είναι έννοιες τελείως άσχετες με τις ακαδημαϊκές σπουδές.

´Ισως εξομ. θα έπρεπε να αναρωτηθείς γιατί όλοι αυτοί που λένε όλες αυτές τις ανοησίες βρίσκονται στις θέσεις που βρίσκονται και κάτω από ποιες συνθήκες έγινε η επιλογή τους.

Δεν ήταν επιστημονική η παραπάνω ανάρτηση. Μια απλή διαπίστωση είναι απο τον περίγυρο του εξομολογητή, βασικά ανούσια χωρίς επιχειρήματα και με μπερδεμένα πιασάρικα κλισέ του τύπου "τι είναι ο άνθρωπος και που πάει η κοινωνία μας" κλπ κλπ. .

@ Αγγελική
Ασφαλώς και δεν ήταν επιστημονική η ανάρτηση.
Όμως η τελευταία πρόταση έρχεται σε αντίθεση με την επιστήμη και γι αυτό την χαραχτηρίζω αντιεπιστημονική. Μας λέει δηλαδή ότι η συμπεριφορά, οι κοινωνικές/πολιτικές κτλ. απόψεις ενός ατόμου καθορίζονται από τη γέννηση, από το DNA και δεν διαμορφώνονται από το κοινωνικό περιβάλλον που μεγαλώνει κανείς (οικογένεια, σχολείο, πανεπιστήμιο, δουλειά, φίλοι, ερωτικοί σύντροφοι)

Scroll to top icon