ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
18.9.2022 | 20:21

Όσα

Και να είναι τα προβλήματα μου τώρα πού είμαι στο χωριό, βγαίνω και κοιτώ ψηλά τον έναστρο ουρανό! Κοιτώντας τα αμέτρητα αστέρια τα προβλήματα μου μοιάζουν μηδαμινά. Αυτή τη στιγμή είμαι σε ενα υψωματακι, το χωριό μου είναι λίγο ορεινο και έτσι έχω θέα όλα τα γειτονικά χωριά αλλά κ κάτω μακριά στον κάμπο την πόλη. Τα πρώτα αστέρια έχουν βγεί κ η ατμόσφαιρα είναι πεντακάθαρη. Αναπνέω τον καθαρό δροσερό αέρα στην ησυχία του χωριού. Είναι απο αυτές τις στιγμές που απλά αναρωτιέσαι, χρειάζομαι τίποτα περισσότερο στη ζωή από αυτό το συναίσθημα; Στα απλά κρύβεται όλη η μαγεία, εσύ με τον εαυτό σου σε εναρμόνιση με την φύση, εκεί που πραγματικά ανήκουμε!
24
 
 
 
 
σχόλια

Συμφωνώ μαζί σου για αυτές τις στιγμές κοντά στη φύση που απλά κλείνεις τα μάτια και απλά βρίσκεις τον εαυτό σου, απλά λιτά κι απέριττα
Όπως είχε πει κι ο μεγάλος ζωγράφος από το Βίντσι της Φλωρεντίας: "η απόλυτη κομψότητα βρίσκεται στην απλότητα"

@Λιτή

Βρίσκεις και κοπριές από τα γίδια που μόλις πέρασαν στον δρόμο. :)
Δεν νομίζω, κατά την γνώμη μου έστω, το ρητό του Ντα Βίντσι να αντιπροσωπεύει το ποστ. Εξάλλου άλλες έννοιες είχαν η κομψότητα και απλότητα τότε. Βέβαια το λέω με το σκεπτικό ότι ένας νέος θα προτιμήσει να ζήσει μόνιμα στην πόλη παρά στο χωριό.
Αν ήσουν σε χωριό μόνιμα θα ήθελες να φύγεις άρων άρων. Για λίγες μέρες ναι, ως εκεί. Εκτός αν είσαι γέρος/γριά και θες να περάσεις τα τελευταία σου χρόνια στα πάτρια εκεί που μεγάλωσες πχ.
My2Cents.
----------------
@20.9.2022 | 08:25
Φίλτατε-η η απλότητα που ανέφερε ο τεράστιος Ντα Βίντσι είναι διαφορετική από τον τρόπο που την αντιλαμβάνεται ένας μέσος σύγχρονος άνθρωπος. Ναι, ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει με την δική του οπτική γωνία, αλλά εγώ εξαρχής στάθηκα στην ζωή στο χωριό. Αυτό έθιξα και είπα την γνώμη μου. Η δεύτερη ανάγνωση που αναφέρεις αφορά και την αρνητική πλευρά του χωριού/φύσης, κάτι που δεν ειπώθηκε διότι μερικοί-ες βιάστηκαν να κατηγορήσουν και να αρχίσουν την...ρητορεία.
Η ηλικιακή προσκόλληση που αναφέρεις είναι άκυρη διότι δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα.

The dude
Το σκεπτικό του ζωγράφου ήταν ότι τα πιο απλά είναι συνήθως και τα πιο όμορφα.
Τώρα το τι σκεφτόταν ακριβώς ο Ντα Βίντσι τότε ή με ποια αφορμή το είπε, δεν το έχω διαβάσει κάπου.
Το σχόλιο μου ήταν γενικό αναφορικά με τις αναζωογόνητικες ιδιότητες που μπορεί να έχει η φύση στον σύγχρονο άνθρωπο (δε μίλησα συγκεκριμένα για τη ζωή στο χωριο, έχω ζήσει ένα χρόνο και ξέρω τις δυσκολίες) αλλα και ειδικό παίρνοντας αφορμή από τη σύνδεση που έκανε ο/η εξομολογούμενος/η με τη φύση και τη μαγεία της. Δυστυχώς δεν έχουμε καταλάβει οι σύγχρονοι άνθρωποι πως η ζωή μας είναι άμεσα συνυφασμένη με τη φύση, προέκταση της είμαστε.
Τέλος, και στη Βασιλίσσης Σοφίας ή την Τσιμισκή μπορείς να δεις τα περιττώματα αδέσποτων ζωων στο πεζοδρόμιο ενώ κανεις τη βόλτα σου στα μαγαζιά ή ο,τι άλλο . Δε θεωρώ ότι υπάρχει κάποια σύνδεση με τη σχετική αναφορά σου
🙂

Δεν διαφωνώ σε τίποτα από όσα αναφέρεις. Μόνο μια συμβολή θα γράψω στην τελευταία σου παράγραφο. Το πρόβλημα με τα αδέσποτα δυστυχώς δεν είναι μόνο στη Θεσσαλονίκη, είναι γενικό σε πολλές πόλεις. Έζησα σε μια πόλη που είχε μεγάλο πρόβλημα από αδέσποτα, σε σημείο να έχουν δημιουργηθεί αγέλες και να επιτίθενται σε πολίτες. Παρ' όλα αυτά, να περιγράψω και μια τρυφερή κατά τη γνώμη μου εικόνα που είχα
όσο διάστημα έζησα εκεί, υπήρχαν κάποια σκυλάκια που έμπαιναν μέσα στο πανεπιστήμιο, κυρίως το χειμώνα, και όπως μπορούσε ο καθένας μας τα φρόντιζε. Αλλά ας κλείσω εδώ αυτό το θέμα για να μην ξεφύγω από την ουσία.

Ναι φίλε / φίλη εξομολογουμενε θα συμφωνήσω. Αδέσποτα (θα) υπάρχουν παντού και είναι και λίγο δείγμα μιας καθαρής κοινωνίας/ πόλης το πώς θα συντηρείται σε μια αντίστοιχη κατάσταση.
Την καλημέρα μου :)

@Λιτή

Επίσης τα πιο απλά μπορεί να είναι και τα πιο βαρετά. Μιλάμε για σύγχρονες κοινωνίες εν έτη 2022, όχι για το 1500 μχ. Και σαν σύγχρονοι άνθρωποι που λες έχουμε προσαρμοστεί και ανάλογα.
Στο ξαναλέω, για μερικές μέρες ναι είναι εφικτό να μείνεις χωριό, αλλά για μόνιμα, ειδικά αν είσαι νέος, είναι προς αποφυγήν. (Τόσοι νέοι φεύγουν από τα χωριά).
Η φύση έχει την ομορφιά της, αλλά αν δεν τα έχεις καλά με τον εαυτό σου (γενικά μιλάω), δεν θα βρεις γαλήνη πουθενά.
----------
@Λιτή

Στα λόγια μου έρχεσαι...Αν ήσουν μόνη δεν θα πήγαινες χωριό, εξού και τα λεγόμενα μου πριν περί έλλειψης νέων και κοινωνικοποίησης στο χωριό.
Και πως ακριβώς θα άνοιγες καφετέρια, με τι κεφάλαιο? Κάνοντας αγροτικές δουλειές οι οποίες έχουν πέσει? Τόσο εύκολο νομίζεις είναι.
Εκτός αν μιλάς για περίπτωση ατόμου με εκατοντάδες στρέμματα γης κλπ. Αλλά αυτό είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας.
Στα λέω γιατί γνωρίζω μερικά πράγματα περί αγροτικών δουλειών. Το γεγονός ότι πολλοί νέοι έχουν φύγει από τα χωριά για ένα καλύτερο μέλλον, είναι γεγονός.

@the dude
Άνετα θα άφηνα τη Σαλόνικα ( όπου υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που διαμένω τα τελευταία 8 χρόνια) για να χωθώ στη ζεστασιά ενός χωριού ακόμα κι αν χρειαζόταν να κάνω κάποια αγροτική εργασία ή να ανοίξω ένα καφενεδάκι που να παίζει τις μουσικές του κόσμου, για τα προς το ευ ζην. Μόνη προϋπόθεση ναι: να μην ήμουν μόνη . Και πίστεψέ με μια χαρά θα τα βολευαμε και τις αποδράσεις μας θα κάναμε όποτε θέλαμε στη μεγάλη πόλη. Και καθόλου βαρετά δε θα ήταν. βρίσκεις τρόπους να σπας τη βαρεμάρα. Νιώθω πως πιο πλήρης θα ήμουν έτσι . Και δεν κλαιγόμαστε όσοι υποστηριζουμε έναν τέτοιο τρόπο ζωής.
Και μη μου πεις πως μιλάω εκ του ασφαλούς γιατί όπως είπα κι όπως κι άλλοι χρήστες της στήλης έχουν μοιραστεί, έχουμε ζήσει και στο χωριό ( κάποιοι χρήστες της στήλης ακόμα ζούνε μακριά από την πόλη)
Την καλησπέρα μου :)

@Λιτή

Σεβαστό, αλλά θεωρώ είσαι η εξαίρεση, διότι η πλειοψηφία των νέων δεν θα επιλέξει την απομόνωση του χωριού. Εσύ η ίδια το λες ότι θα πας σαν απόδραση και στην πόλη.
Και φυσικά απαραίτητη προυπόθεση να μην είσαι μόνη όπως αναφέρεις καθώς και να έχεις το κεφάλαιο να ανοίξεις ένα μαγαζί/καφέ.
Ένας νέος μπορεί να μην σύντροφο, στο χωριό είναι δυσκολότερο να βρει σε σχέση με την πόλη. Όπως και το να βγάλεις λεφτά για να ανοίξεις μαγαζί.
Εγώ προσωπικά προτιμώ μια ήσυχη πόλη χωρίς βαβούρα. Και φυσικά εδώ και κει αποδράσεις στην φύση.

Την καλημέρα μου. :)

Όταν διάβασα το άνετα να ανοίξω ένα καφενεδάκι που να παίζει τις μουσικές του κόσμου, μου ήρθανε στο μυαλό οι σκέψεις που έκανα όταν σπούδαζα (στο προπτυχιακό μου), να ανοίξω ένα βιβλιοπωλείο που ο σκελετός του κτιρίου θα ήταν όλος από ξύλο. Με γύρισες αρκετά χρόνια πίσω.

Με το πέρασμα των αιώνων πολλά πράγματα αλλάζουν ωστόσο, κάποια στοιχεία παραμένουν σταθερά. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πως αντιλαμβάνεσαι το παραπάνω αλλά η απλότητα για παράδειγμα, μπορεί να ερμηνευθεί και από την οπτική της φιλοσοφίας, της θρησκείας ή του τρόπου ζωής. Πολλά πράγματα δεν έχουν μόνο μια ανάγνωση, υπάρχει και μια δεύτερη. Θα το γράψω σε ένα γενικό πλαίσιο, δεν αφορά εσένα προσωπικά dude, αλλά η προσκόλληση στο ηλικιακό θέμα, μετά από ένα σημείο δεν είναι κάτι καλό.

Η ζωή στο χωρίο είναι τέλεια, ειδικά για νέους.΄Έχεις πάρα πολλά πράγματα να κάνεις, όπως άρμεγμα κατσίκας και ένα σωρό άλλες αγροτικές δουλειές. Tsk tsk tsk
Για διασκέδαση πας στο καφενείο της πλατείας παίζοντας τάβλι με τα γερόντια καθώς θα σε ρωτάνε τίνος είσαι εσύ, αν παντρεύτηκες (ειδικά αν είσαι γυναίκα) και λοιπά κουτσομπολιά από την γερόντια που θα σε κοιτάνε με μισό μάτι.
Wifi θα κάνεις τάμα για να βρεις οπότε fb κλπ ξέχνατο.

Περιμένω να διαβάσω σχόλια περί καθαρού αέρα, φύσης και άλλα ψευτορητορικές ατάκες λες και βρήκατε το νόημα της ζωής και το χωριό είναι η λύση.
Θα είχατε σκυλοβαρεθεί την ζωή σας και με κάθε ευκαιρία θα πηγαίνατε βόλτα στην πόλη.
Και όχι, το άλλο άκρο - όπως μια πόλη γεμάτη βαβούρα και άγχος - δεν είναι το ιδανικό, αλλά τουλάχιστον εκεί έχεις επιλογές στα πάντα. (Αν και προτιμώ μια μικρότερη πόλη)
λολ
-----------
@Mrs

Το μικρό σπίτι στο λιβάδι θυμήθηκα. :P
-----------
@Nefeligeretis

Μπουμπούκο άρχισες την..(ψευτο) ρητορεία πάλι. Όσο και να το αρνείσαι, η ζωή στο χωριό δεν είναι ιδανική επιλογή για τους νέους. Γι'αυτό οι περισσότεροι με την πρώτη ευκαιρία φεύγουν. Μένουν πίσω όσοι δεν έχουν άλλη επιλογή.

Χαχαχα..ξέρεις τι ωραίο είναι να ταΐζεις τα κατσικάκια με το μπιμπερό; Χάνεις.
Εντάξει την υπόλοιπη μέρα μπορείς να κάνεις ποδήλατο χωρίς να φοβάσαι μην σε παρασύρει κανένας γκαζακιας, να κάνεις ηλιοθεραπεία γυμνός, να ακούσεις μουσική τέρμα χωρίς να ανησυχείς για τους γείτονες, να φροντίζεις τα κ λουλούδια σου και να μαζεύεις τα λαχανικά σου να παίζεις με τα σκυλιά/γατια/σκιουρακια σου και το βραδυ να κάθεσαι αγκαλιά με το αμόρε σου. Τον χειμώνα δεν έχει πολλά να κάνεις στο χωριό είναι η αλήθεια.

Γειά σου από το χωριό τζουτζούκο! Από την πρώτη μας "γνωριμία" έως σήμερα από το ίδιο μέρος σου γράφω και μάντεψε... έχει και wi-fi που λέτε και στο χωριό σου. Επίσης, το πρωί δεν αναγκάζομαι να πιω γάλα κατσίκας που μόλις έχω αρμέξει γιατί έχει φτάσει και σε μας εδώ ο φρέντο. Επιπλέον, οι άνθρωποι δε χρειάζεται να καταπιάνονται με τις αγροτικές εργασίες αν δεν τους αρέσει γιατί υπάρχουν και δουλειές γραφείου. Φοβερό;
Για κακή σου τύχη- εκτός των άλλων- δε με ρωτάνε τίνος είσαι εσύ γιατί ξέρουν τίνος είμαι, σε αντίθεση με την απρόσωπη πόλη που υποστηρίζεις με χαρά.
Προσπάθησε να το αποδεχτείς ότι με κάθε ευκαιρία θα πήγαινες βόλτα στην εξοχή αντί να μας λες για ψευτορητορικές(φαντάζομαι για να τις αναγνωρίζεις, ξέρεις καλά πως να τις χρησιμοποιείς).

Ο εξομολογουμενος δεν μενει σε χωριο. Εκ του ασφαλους τα λεει αυτα. Σιγα που θα εμενε. Ειναι ωραια η βρωμικη χαοτικη πολη. Ειναι ενδυναμωτικο το αγχος να παρκαρεις και να βρεις ταιρι και δουλεια...
Στο βουνο; Αλιμονο!!

@19.9.2022 | 05:30

Από τα καφενεία και τα κατσίκια (χωρίς παρεξήγηση), προτιμώ τις επιλογές που μου προσφέρει μια πόλη. Και όχι, προσωπικά δεν θα ήθελα κάπου με βαβούρα και...αγχωτικό παρκάρισμα, αλλά κάπου πιο χαλαρά.
------------------
@Nassos symbantorious

Και στα 30-40 τι θα αλλάξει? Και τότε ίσως θες αυτά που αναφέρεις διότι ακόμα νέος είσαι. Ναι μεν θες ηρεμία και σε κουράζουν τα πολλά πολλά, αλλά θεωρώ ότι η απομόνωση στο χωριό δεν είναι η λύση. Διότι καλή η ηρεμία, αλλά στο χωριό δεν έχεις επιλογές ούτε έχεις προοπτική για τίποτα πέραν τις αγροτικές δουλειές οι οποίες έχουν πάρει την κατηφόρα κιόλας. Εκεί πας αν δεν έχεις άλλες επιλογές για να μείνεις αλλού (πχ έχουν σπίτι οι γονείς) ή για λίγες μέρες χαλάρωσης κυρίως. Η ηρεμία που αναφέρεις (καθώς και η γαλήνη) θεωρώ είναι κυρίως μέσα σου. Αν δεν την έχεις βρεις ήδη, δεν θα την βρεις πουθενά.

Κανένας νέος δεν θέλει το χωριό γιατί σε αυτή την ηλικία θέλεις δράση, θέλεις συντρόφους, θέλεις να κυνηγήσεις το άπιαστο, δουλειές κτλπ. Όμως σαν πατήσεις τα πρώτα άντα και τα δεύτερα κυρίως αντιλαμβάνεσαι πως η ζωή δεν είναι έτσι όπως την φανταζοσουν και ότι τα πολλά πολλά μόνο σε κουράζουν και έτσι αποζητάς την ηρεμία κ κάτι το γνήσιο, έτσι γυρνάς στο χωριό

Έχουμε τόσ@ που μας γράφουν εδώ ότι είναι μόν@, δεν έχουν κουράγιο να συνεχίσουν, ότι τ@ έχει πάρει η κάτω βόλτα κ.ο.κ.
Επιτέλους, εσύ αναφέρεις τη λύση για όλα αυτά! Στη φύση ανήκουμε, εκεί ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας και εκεί δε νιώθουμε ούτε μόν@, ούτε απελπισμέν@. Μάθαμε να κοιτάμε οθόνες αντί για ουρανούς, να αναπνέουμε καυσαέριο αντί για καθαρό αέρα, να ζούμε στη βαβούρα αντί στην ησυχία και να τρέχουμε να τα προλάβουμε όλα μες τη μέρα τη στιγμή που η φύση μας δείχνει το δρόμο για το πόσο αβίαστα πρέπει να γίνονται όλα...
Τους "αγνωνιστικούς" μου χαιρετισμούς στον/ην εξ. από ένα παραθαλάσσιο μέρος που μου δίνει ακριβώς την ίδια αίσθηση τις τελευταίες μέρες.

Scroll to top icon