ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Δεν μου άρεσε που έκλεισε η ΕΡΤ

Facebook Twitter
26

Ως τηλεθεατής δεν μου άρεσε που έκλεισε η ΕΡΤ. Ήταν ένα είδος καταφυγίου σε αρκετές περιπτώσεις μέσα στους βομβαρδισμούς ανοησίας της ιδιωτικής τηλεόρασης. Ο «Εξάντας» και το «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» ήταν εκπομπές που τιμούσαν την έννοια της δημοσιογραφίας. Χαιρόμουν πραγματικά να βλέπω αυτές τις δυο εκπομπές τόσο για την θεματολογία τους όσο και για τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η παρουσίαση των θεμάτων. Λιτά, χωρίς φανφάρες και δημοσιογραφική αυτοπροβολή. Εκπομπές ουσίας χωρίς να είναι βαρετές. Εκπομπές που τίμησαν την έννοια της δημοσιογραφίας σε μια χώρα που έχει μετατρέψει το επάγγελμα σε νούμερο τσίρκου. Χορεύουν οι αρκούδες της ιδιωτικής ανάλογα με τα συμφέροντα που τους χτυπούν το ντέφι. Δεν ξέρω αν γίνομαι αντιληπτός.

Σταμάτησα επίσης να ρίχνω μπινελίκια πάνω από το λογαριασμό της ΔΕΗ. Έγινε ξαφνικά, μια μέρα που ο Κώστας Βαξεβάνης, ένας δημοσιογράφος(και) της Κρατικής Τηλεόρασης τίμησε την έννοια της δημοσιογραφίας και έβγαλε φόρα-παρτίδα την Λίστα Λαγκάρντ. Από τότε μου έφυγε ο θυμός. «Χαλάλι το παραπάνω από την στιγμή που υπάρχει έστω και ένας που τιμά την έννοια της δημοσιογραφίας». Πείτε με υπερβολικό αλλά εμένα μου δημιούργησε ένα αίσθημα ανακούφισης. «Δεν πειράζει που είναι ένας. Ας είναι μόνο ένας. Δεν φτάνει αλλά τουλάχιστον υπάρχει ΕΝΑΣ»σκεφτόμουν. Την Εποχή που όλα καταρρέουν προσπαθείς να πιαστείς από κάπου. Από το αχνό φως στην άκρη του σκοτεινού τούνελ.

Τελευταία αν και δεν έβλεπα συχνά το δελτίο της συμπάθησα την Στάη. Δύο οι λόγοι. Αρχικά γιατί αρνήθηκε να κάνει μαύρη διαφήμιση εφημερίδας και αργότερα γιατί υπήρξε από τους λίγους παρουσιαστές που τα έβαλε ξεκάθαρα με την Χρυσή Αυγή. Που απάντησε με θάρρος στις επιθέσεις που δέχτηκε από αυτό το καρκίνωμα της δημοκρατίας μας. Το στομάχι μου ανακατεύεται κάθε φορά που οι βουλευτές της Χ.Α είναι καλεσμένοι στην ιδιωτική τηλεόραση. Είναι υπεύθυνη η ιδιωτική τηλεόραση για την δημιουργία της ποπ εικόνας της ΧΑ. Έκανε σταρ το κάθε τίποτα της κοινωνίας.

Επίσης, μπορεί να κλείσει η ΕΡΤ αλλά για τους μεγαλύτερους από εμάς θα είναι πάντα συνδεδεμένη με τις τηλεοπτικές αναμνήσεις μας. Ειδικά η ΕΤ3 ήταν πάντα ένα κανάλι, αυτό που λέμε «κοντά στους νέους». Στάθηκε άφοβα και ακομπλεξάριστα μπροστά στην νεανική κουλτούρα. Κανένα κανάλι της ιδιωτικής τηλεόρασης δεν κατάφερε ακόμα και όταν το χρήμα έτρεχε να πλησιάσει τους νέους όσο η ΕΤ3.

Τέλος, να σας αποκαλύψω και τον λόγο που γράφω αυτό το κείμενο. Είναι ένας φόβος. Ο φόβος ότι καλά στοιχεία της Κρατικής Τηλεόρασης που περιέγραψα παραπάνω δεν θα διατηρηθούν στο καινούριο κανάλι που θα εκπέμψει στη θέση του. Ελπίζω να κάνω λάθος…

Υ. Γ

 

Αν πονάει χέρι καλύτερα να μην κόψει χέρι αλλά να θεραπεύσει χέρι. Το τελευταίο είναι το δύσκολο.

26

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ