Τα κινηματογραφικά φεστιβάλ και events του φθινοπώρου

Τα κινηματογραφικά φεστιβάλ και events του φθινοπώρου Facebook Twitter
Ανάμεσα στις ταινίες που θα δούμε φέτος βρίσκονται το απολαυστικό «May December» του Τοντ Χέινς με την Τζούλιαν Μουρ και τη Νάταλι Πόρτμαν.
0

Πέρα από τις ταινίες που θα κυκλοφορήσουν σε «κανονική» διανομή στις αίθουσες, τα κινηματογραφικά φεστιβάλ και events συνιστούν ένα όχι παράλληλο, μα συντρέχον κύκλωμα διανομής, εντός του οποίου μια ταινία μπορεί σε μία και μόνο προβολή της να κόψει περισσότερα εισιτήρια απ’ όσα σε όλη της τη διαδρομή στις αίθουσες.

Όπως κάθε Σεπτέμβρη, το «εναρκτήριο λάκτισμα» της σεζόν αναλαμβάνει να δώσει το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Αθηνών «Νύχτες Πρεμιέρας», μια συνήθεια που έχει γίνει λατρεία εδώ και 29 χρόνια. Μεγάλες πρεμιέρες, ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, άγνωστοι κινηματογραφικοί θησαυροί, αφιερώματα – φέτος θα απολαύσετε ένα ακόμα πιο… στενού σινεφιλικού ενδιαφέροντος Q&A με εκλεκτούς καλεσμένους και πάρτι που θα ξεσηκώσουν τους Αθηναίους σινεφίλ από τις 27 Σεπτεμβρίου ως τις 9 Οκτωβρίου.

Ανάμεσα στις ταινίες που θα δούμε φέτος βρίσκονται το απολαυστικό «May December» του Τοντ Χέινς με την Τζούλιαν Μουρ και τη Νάταλι Πόρτμαν, το συγκινητικό «Past Lives» που κάποιοι θα λατρέψετε, το «Strange Way of Life» του Πέδρο Αλμοδόβαρ, το «Dream Scenario» με τον Νίκολας Κέιτζ, η απρόσμενη Χρυσή Άρκτος του περασμένου Φεστιβάλ Βερολίνου «Οn the Adamant», καθώς και δυο φιλμ που ξεχώρισαν στο «Ένα κάποιο βλέμμα» των Καννών, το γυρισμένο στα Μάλια «How to have sex», που θα συζητηθεί πολύ, και το ασιατικό διαμάντι «Only the river flows».

Τα κινηματογραφικά φεστιβάλ και events του φθινοπώρου Facebook Twitter
Το «How to have sex» που γυρίστηκε στα Μάλια.

Μερικές εβδομάδες μετά θα πάρει τη σκυτάλη το έτερο μεγάλο εγχώριο φεστιβάλ, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με ένα επιβλητικό, όπως πάντα, πρόγραμμα που αναγκάζει τους πιο ψυχαναγκαστικούς θεατές από εμάς να παίρνουμε δύσκολες αποφάσεις σε καθημερινή βάση. Από τις 2 μέχρι τις 12 Νοεμβρίου θα σουλατσάρουμε στα ρομαντικότερα σημεία της πόλης, θα παρακολουθήσουμε τις σημαντικότερες ταινίες της ετήσιας εγχώριας παραγωγής, θα δούμε, μεταξύ άλλων, ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Νίκο Περάκη, τον σκηνοθέτη που, όπως έλεγε και το tagline μιας μεγάλης του επιτυχίας, μετέτρεψε την εθνική μας τραγωδία σε κωμωδία, αλλά και ένα ογκώδες, στοιχειωτικό αφιέρωμα με τίτλο «Φαντάσματα», που στοχάζεται πάνω στην έννοια του φαντάσματος, περιλαμβάνοντας βασικούς αλλά και απρόσμενους τίτλους, από το «Pulse» του Κιγιόσι Κουροσάβα ως τους «Κυνηγούς» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Τέλος, να σημειωθεί ότι φέτος διευρύνονται με περισσότερες χώρες τόσο το τμήμα «Meet the neighbors», όσο και το «Ματιές στα Βαλκάνια», το οποίο κάθε χρόνο θα έχει διαφορετική θεματική, με τη φετινή να φέρει τον τίτλο «Reflection of Topos».

Άρπα Κόλλα Facebook Twitter
«Άρπα Κόλλα» του Νίκου Περάκη.

Επιστρέφοντας στην πρωτεύουσα, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί και πάλι σε νευραλγικό σινεφίλ στέκι, έχει προγραμματίσει ήδη άκρως ενδιαφέρουσες δράσεις για τους επόμενους μήνες. Στις 12-15 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, επιστρέφει με το «Με τα μάτια ανοιχτά» και ένα αφιέρωμα στον Λευτέρη Ξανθόπουλο. Το διάστημα 19-25 Οκτωβρίου το «Μade in Italy», σε συνδιοργάνωση με την Πρεσβεία της Ιταλίας και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, θα μας συστήσει μια σειρά από φρέσκες παραγωγές της γειτονικής Ιταλίας, μιας κινηματογραφίας που (ανεξήγητα) δεν προτιμάται από την εγχώρια διανομή όσο στο παρελθόν και «χάνονται» έτσι ταινίες ικανές να προσελκύσουν ευρύ κοινό.

Το Φεστιβάλ Δράμας, στις 26 με 29 Οκτωβρίου, κατηφορίζει στο Γκάζι, φέρνοντας μαζί του την αφρόκρεμα της μικρομηκάδικης παραγωγής που, όπως κάθε χρόνο, προβάλλεται στις αρχές Σεπτέμβρη. Τέλος, 7-13 Δεκεμβρίου η Ταινιοθήκη ετοιμάζει, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, μια μεγάλη ρετροσπεκτίβα στην Άνγκελα Σάνελεκ, από τις υπολογίσιμες φωνές του arthouse σινεμά εδώ και χρόνια. Θα προβληθεί και η τελευταία της ταινία, το «Music», με τον Αργύρη Ξάφη και τη Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, που γυρίστηκε στην Ελλάδα και έλαβε Αργυρή Άρκτο Σεναρίου στο περασμένο Φεστιβάλ Βερολίνου ‒ η Γερμανίδα σκηνοθέτις θα παραχωρήσει masterclass στο κοινό. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω δράση αποτελεί προφεστιβαλική εκδήλωση του Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας.

Music Facebook Twitter
«Music» της Άνγκελα Σάνελεκ.

Στο πεδίο των ειδικών προβολών αξίζει να σημειώσουμε ότι το Midnight Express, μετά από έναν επιτυχημένο θερινό κύκλο στη Ριβιέρα, θα συνεχίσει τις προβολές και μέσα στον χειμώνα, σε περισσότερες αίθουσες, με ταινία έναρξης το «Rambo: The first blood» του Τεντ Κότσεφ. Τέλος, μετά τη sold-out προβολή του «Lost in translation», η σελίδα Ο Χρήστος Δεν Μένει πια Εδώ θα συνεχίσει τις event-προβολές στο τέλος κάθε μήνα στον κινηματογράφο Δαναό, με το «Mommy» του Ντολάν και το «(500) Days of Summer» και το αλμοδοβαρικό «Todo Sobre Mi Madre» να έχουν «κλειδώσει» για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

«Mommy» του Ντολάν Facebook Twitter
«Mommy» του Ντολάν.
Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

EVIL DOES NOT EXIST

Ανταπόκριση από τη Βενετία / Evil does not exist: Ο σπουδαίος Ρ. Χαμαγκούτσι κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στη Βενετία

Η παραβολή του Ιάπωνα σκηνοθέτη για το περιβάλλον ήταν η καλύτερη ταινία μετά το «Poor Things» του Golden Lion King, Γιώργου Λάνθιμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Daily / The White Lotus: Spa και διαλογισμός μετά φόνου στον τρίτο κύκλο της «καυτής» σειράς

Σ’ ένα πολυτελές θέρετρο στην Ταϊλάνδη μεταφέρεται ο νέος κύκλος της επιτυχημένης σειράς που μόλις ξεκίνησε, φανερώνοντας κάποια σημεία κόπωσης, παρά το πάντα εντυπωσιακό στήσιμό της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η μυθώδης Μαριόν Κοτιγιάρ είναι η βασίλισσα του χιονιού στο εικαστικά υποβλητικό, παγωμένο Ice Tower της Λουσίλ Χατζιχαλίλοβιτς

Berlinale 75 / «Τhe Ice Tower»: Η μυθώδης Μαριόν Κοτιγιάρ είναι η βασίλισσα του χιονιού

Η Λουσίλ Χατζιχαλίλοβιτς σπάει αθόρυβα την ψευδαίσθηση του παραμυθιού, δημιουργώντας μια τεράστια, παγωμένη φιλμική επιφάνεια με στραφταλιστές αντανακλάσεις και κενή ψυχή, όπως ακριβώς είναι στην ουσία της η snow queen.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
Γιάννης Μπακογιαννόπουλος

Οι Αθηναίοι / Γιάννης Μπακογιαννόπουλος: «Η δημοσιότητα που έχω είναι μεγαλύτερη από την αξία μου»

Τη δεκαετία του '50 έβγαλε το πιο φτηνό εισιτήριο, βρέθηκε στο Παρίσι και κοιμόταν στο πάτωμα, προκειμένου να γνωρίσει το «μαγικό σύμπαν» του κινηματογράφου. Ο Βούλγαρης τον φωνάζει ακόμα «δάσκαλο», ενώ κάποτε του έλεγαν ότι οι κριτικές του έμοιαζαν να απευθύνονται μόνο στους φίλους του. Όμως εκείνος παρέμεινε πιστός στον δικό του δρόμο. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
10 όχι και τόσο προβλέψιμες ερωτικές ιστορίες για streaming

Οθόνες / 10 όχι και τόσο προβλέψιμες ερωτικές ιστορίες για streaming

Ξεψαχνίσαμε τον κατάλογο που προσφέρουν οι πλατφόρμες streaming και σας παρουσιάζουμε δέκα ταινίες κατάλληλες για την πιο αγαπησιάρικη μέρα του χρόνου, ώστε να μη χρειαστεί να καταφύγετε ξανά στις συνηθισμένες επιλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ