Μια ομάδα φοιτητών από το Royal College of Art στο Λονδίνο έφτιαξαν μάσκες οι οποίες θα δίνουν σ' αυτόν που τις φοράει τη δυνατότητα να προσαρμόσει την ακοή και την όρασή του με τον ίδιο τρόπο που θα προσάρμοζε τις ρυθμίσεις στην τηλεόρασή του.
Ο εξοπλισμός ονομάζεται Eidos και αναπτύχθηκε με σκοπό να εμπλουτίσει την αισθητική αντίληψη, επιλέγοντας συγκεκριμένους ήχους ή εικόνες από το περιβάλλον του χρήστη και μετά προσθέτοντας τα ειδικά εφέ με σκοπό να εμπλουτίσει τα σημαντικότερα από αυτά.
«Έχουμε ανακαλύψει ότι ενώ ήδη αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο ως ένα σύνολο πληροφοριών που αλληλοκαλύπτονται, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να απομονώσουμε αρχικά και ύστερα να ενδυναμώσουμε αυτές που εμείς θέλουμε» δήλωσαν οι σχεδιαστές.
H πρώτη συσκευή είναι μια μάσκα που εφαρμόζει πάνω από το στόμα και τα αυτιά ώστε να επιτρέπει στον χρήστη να ακούει επιλεκτικά. Ένα μικρόφωνο λαμβάνει τον ήχο, ο οποίος επεξεργάζεται από λογισμικό ώστε να εξουδετερωθεί ο θόρυβος από το περιβάλλον.
Έπειτα μεταδίδεται στον ακροατή μέσω ακουστικών και ένα κεντρικό εξάρτημα για το στόμα, το οποίο μεταφέρει τον απομονωμένο ήχο κατευθείαν στο εσωτερικό του αυτιού μέσω δονήσεων. «Αυτό δημιουργεί μια μοναδική αίσθηση ότι ακούς κάποιον να μιλάει σαν να είναι μέσα στο κεφάλι σου!», λένε οι σχεδιαστές.
H δεύτερη συσκευή εφαρμόζει πάνω από τα μάτια και εφαρμόζει τα ειδικά εφέ. Μια κάμερα καταγράφει τις εικόνες και τις στέλνει σε υπολογιστή όπου ένα ειδικά φτιαγμένο για το Eidos λογισμικό τις επεξεργάζεται και εντοπίζει και στη συνέχεια φτιάχνει τα διάφορα στρώματα υπερκαλυπτόμενης κίνησης.
Μετά τις αναπαράγει για το χρήστη μέσα στη μάσκα του, επιτρέποντάς του να δει σχήματα και ίχνη κίνησης που θα ήταν αόρατα σε γυμνό μάτι.
Πιθανές χρήσεις για τα φανταστικά εξαρτήματα συμπεριλαμβάνουν τα σπορ, επιτρέποντας στους αθλητές να εξασκηθούν στην τεχνική τους σε πραγματικό χρόνο, και τις τέχνες που έχουν να κάνουν με το θέατρο, όπου τα εφέ που συνήθως περιορίζονται στο βίντεο, θα μπορούν να γίνουν πιο διαδραστικά στις ζωντανές παραστάσεις.
Ο εξοπλισμός που αφορά στον ήχο θα επιτρέπει για παράδειγμα στους θεατές μιας συναυλίας να επιλέγουν να τονίσουν συγκεκριμένα όργανα από την ορχήστρα.
Δύο πρωτότυπα που έχουν σχεδιαστεί, με έντονες γωνίες και διάτρητες επιφάνειες, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε έκθεση του Royal College of Art στην αρχή της χρονιάς. «Θέλουμε το τελικό προϊόν μας να αποτελεί μια ένωση του ψηφιακού με το οργανικό ανθρώπινο σώμα», δηλώνει η ομάδα Eidos, που περιλαμβάνει τους Tim Bouckley, Millie Clive-Smith, Mi Eun Kim και Yuta Sugawara.
[via]
Design /
σχόλια