Ένα σπίτι που αγαπά την υπερβολή

Μια μπουχάρα φέρνει χαρά  Facebook Twitter
0

Το σπίτι του Θέμη μυρίζει όμορφα. Το πρώτο που σου έρχεται με το που ανοίγει η πόρτα είναι μια αίσθηση φρεσκάδας. Ο Θέμης είναι πάντα ευδιάθετος, πλακατζής, σιχαίνεται τη σοβαροφάνεια και της μη μου άπτου συμπεριφορές. Το σπίτι του είναι ακριβώς όπως εκείνος, ελεύθερο και ανεπιτήδευτο. Έκπληξη πρώτη: μου δίνει να φορέσω πάνω από τα παπούτσια ποδονάρια. «Κανείς δεν μπαίνει με τα παπούτσια και τα μικρόβια απ’ τον δρόμο, jamais», λέει. Το εσωτερικό του σπιτιού είναι ένα mix ‘n’ match καλαίσθητο και αποπνέει θαλπωρή. 

«Δεν έχω τίποτα ΙΚΕΑ», λέει κατηγορηματικά. «Ούτε ένα ποτιστήρι;» ρωτάω. «Ούτε ένα ποτιστήρι», μου απαντά σαν να λέμε κάτι πολύ σοβαρό. «Δεν έχω κάτι προσωπικό με το ΙΚΕΑ. Δεν έχω κάτι με τον Σουηδό επιχειρηματία, αλλά μου αρέσει η ποιότητα, όλη μου τη ζωή αυτήν κυνηγάω. Τουλάχιστον στα αντικείμενα τη βρίσκεις πιο εύκολα, στους ανθρώπους όλο και πιο σπάνια». Το σπίτι του είναι πολύχρωμο με μια μεγάλη τοιχογραφία του αγαπημένου εικαστικού Soteur, ένα έργο με γάτες. «Ποιος είπε ότι δεν έχω κατοικίδια στο σπίτι; Ορίστε οι γάτες μου», λέει και δείχνει τον τοίχο. 

Κοίτα, μπορεί κάποιος να μπουκώσει με τόσα πράγματα και να του φανεί υπερφορτωμένο. Όμως εγώ τη θέλω την υπερβολή. Μου αρέσει το παραπάνω. Μου δημιουργεί ασφάλεια, όπου κοιτάω υπάρχει μια αναφορά σε κάτι, μια ανάμνηση.

Το μάτι μου πέφτει συνέχεια σε ξεχωριστά αντικείμενα και όλο τον ρωτάω τι είναι αυτό και τι είναι το άλλο. 

Ο καναπές του είναι Κenzo. «Όλος ο καναπές Kenzo;» ρωτάω αφελώς. «Τι ρωτάς;» μου απαντάει, «λες να ’ναι ο μισός Kenzo και ο άλλος μισός απ’ τα 120 εργοστάσια επίπλου;». Εννοούσα μήπως ήταν μόνο το ύφασμα, δικαιολογούμαι. «Δεν κάνω μισά πράγματα. Ή κάν’ το όλο ή μην κάνεις τίποτα», μου λέει και είναι σαν να μου δίνει μαθήματα ζωής. 

Μια μπουχάρα φέρνει χαρά  Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μια μπουχάρα φέρνει χαρά  Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το φωτιστικό που μου αρέσει μαθαίνω ότι είναι Marimekko. Κάνω ότι ξέρω, αλλά δεν έχω ιδέα τι είναι, θα το γκουγκλάρω μετά. Ένα άλλο ωραίο φωτιστικό, πάλι Κenzo. Το τραπέζι είναι απ’ την Ελεάνα Καραγεωργίου, η καρέκλα Bonacina απ’ το Βombyx, ένα ωραίο τραπέζι σαλονιού απ’ το Μyran και κάτι φανταστικά μαξιλάρια απ’ το Κyr Lakis, ένα μαγαζί στη Χαριλάου Τρικούπη που είναι η τελευταία του εμμονή. 

«Βλέπω, όταν μιλάς για ποιότητα το εννοείς», παρατηρώ. «Ναι, ψωνίζω από φίλους», μου λέει, «την Αγγελική και το Μάρτιν στο Myran, τον Άρη στο Bombyx. Για μένα, πίσω απ’ τα έπιπλα είναι οι άνθρωποι και το καλό τους γούστο». 

«Σου αρέσουν τα design έπιπλα;» «Ναι, αρκεί να μη νιώθω άβολα σ’ αυτά. Μου αρέσουν οι βολικές φόρμες. Στο σπίτι πρέπει να είσαι άνετα. Αν είναι και στο σπίτι σου να μη βολεύεσαι, άσ’ το να πάει στο διάολο». 

Παρατηρώ ότι έχει καλύψει όλο το σπίτι με χαλιά. 

«Ούτε αντιπρόσωπος της Μοιραράκη να ήσουν. Γιατί τόσο χαλί;» τον ρωτάω. 

Μια μπουχάρα φέρνει χαρά  Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Δεν θέλω καθόλου να βλέπω γυμνή επιφάνεια. Ξέρεις ποτέ ξεκίνησε η αγάπη μου γι’ αυτά; Όταν ο Αλεσάντρο Μικέλε άλλαξε τα μαγαζιά της Gucci και από εκεί που ήταν ψυχρά και απρόσωπα τους έστρωσε τις μπουχάρες του και αμέσως ζέστανε ο χώρος». «Ναι, αλλά ο διακοσμητής Ευάγγελος Μιχέλης λέει ότι μια μπουχάρα μπορεί να σου κάνει το σπίτι μαντάρα», του επισημαίνω. «Εγώ θα πω ότι η λέξη “μπουχάρα” ταιριάζει με τη λέξη “χαρά”, άρα μια μπουχάρα φέρνει χαρά. Όποιος νιώθει τη χαρά αντάρα και μαντάρα δικό του θέμα. Η αίσθηση του να πατάς πάνω σε ακριβά χαλιά είναι ανεκτίμητη πολυτέλεια». 

Του λέω ότι έχει πολλά αντικείμενα, τον ρωτάω αν το πνίγουν μερικές φορές. «Κοίτα, μπορεί κάποιος να μπουκώσει με τόσα πράγματα και να του φανεί υπερφορτωμένο. Όμως εγώ τη θέλω την υπερβολή. Μου αρέσει το παραπάνω. Μου δημιουργεί ασφάλεια, όπου κοιτάω υπάρχει μια αναφορά σε κάτι, μια ανάμνηση». 

Ο Θέμης έχει ένα ωραίο φυτώριο μέσα στο σπίτι απ’ το Myran με φυτά εσωτερικού χώρου. «Λατρεύω τα φυτά, δίνουν στο σπίτι μια αίσθηση εξωστρέφειας, κάτι από φύση. Νιώθεις ότι συνδέεσαι μαζί της, με το χώμα, τη βλάστηση, τις εποχές όταν τα ποτίζεις και τα φροντίζεις. Ζούμε μέσα σε τσιμεντένια κουτιά, τα φυτά είναι η απόδραση».  

Μια μπουχάρα φέρνει χαρά  Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μια μπουχάρα φέρνει χαρά  Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Λατρεύει όμως και την τέχνη. Έχει μια τοιχογραφία του Soteur, δύο έργα του Αλέξανδρου Γεωργίου, ένα πολύχρωμο του Φίλιππου Θεοδωρίδη, ένα χαρούμενο του Γιώργου Δρίτσα και άλλους που δεν συγκράτησα τα ονόματά τους. 

«Το ψυγείο Smeg με τη βρετανική σημαία γιατί το έβαλες στο σαλόνι;» τον ρωτάω. «Βαριέμαι τα συμβατικά, άλλωστε είναι κούκλα το ψυγείο, γιατί να μην το δείξω; Και είναι ευκολία: θες να κεράσεις ένα αναψυκτικό, ένα παγωμένο κρασί; Δεν χρειάζεται να τρέχεις στη κουζίνα. Αν είχα χώρο, θα έβαζα και πλυντήριο στο σαλόνι».  

«Είναι κι αυτό κούκλα;» «Όχι, αλλά είναι παράξενο να βλέπεις πλυντήριο στο σαλόνι. Σπάσε τους κανόνες και στη μόδα και παντού», εξηγεί σαν να πρόκειται για μανιφέστο. «Τι είναι για σένα το σπίτι;» 

Μια μπουχάρα φέρνει χαρά  Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μια μπουχάρα φέρνει χαρά  Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το σπίτι είναι 110 τετραγωνικά, φαίνεται μεγαλύτερο, παρατηρώ.

Όλα τα λεφτά του λέει ότι πηγαίνουν στη διακόσμηση του σπιτιού, σε τέχνη, ρούχα και αξεσουάρ. «Τα σάβανα, αγάπη μου, δεν έχουν τσέπες. Ό,τι φάμε κι ό,τι πιούμε. Δεν μπορώ τη μιζέρια. Η ζωή απαιτεί πολυτέλεια. Όπου φτάνει ο καθένας και ό,τι μπορεί. Εγώ είμαι ευγνώμων με όσα έχω και δεν ζητάω περισσότερα», σχολιάζει.  

Το αγαπημένο του δωμάτιο λέει ότι είναι το υπνοδωμάτιο γιατί στην κρεβατοκάμαρα βλέπει τα πιο γλυκά όνειρα. Του αρέσει να βλέπει ταινίες και κυρίως σύντομες σειρές. Είναι το αγχολυτικό του όταν γυρίζει κουρασμένος να βάζει κάτι να δει για να σβήσει το στρες της μέρας. Δεν τον απασχολεί η κακή ενέργεια, την εξουδετερώνει, αλλά δεν θέλει τους κακοπροαίρετους μέσα στο σπίτι του που έχουν συνέχεια κάτι να πουν και να σχολιάσουν. Κυρίως δεν αντέχει όταν του δίνουν διακοσμητικές συμβουλές χωρίς να τους το ζητήσει.  

Δυο-τρεις φίλοι είναι πάντα το μαγικό νούμερο, γιατί μετά χάνεται η επικοινωνία. Ούτε σε έξοδο του αρέσουν οι μεγάλες παρέες. Το σπίτι για τον Θέμη είναι καθαριότητα, ωραίες μυρωδιές, ωραίες μουσικές, θέλει να μπαίνει μέσα και να καθαρίζεται απ’ όλη τη βρομιά του κόσμου – ο απόλυτος χώρος του προσωπικού του εξαγνισμού. 

Μια μπουχάρα φέρνει χαρά  Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Μια μπουχάρα φέρνει χαρά  Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ζει πολλά χρόνια στη Νεάπολη Εξαρχείων. 

«Τι αγαπάς στη Νεάπολη;» τον ρωτάω. «Τους ανθρώπους, το vibe, ότι αλλάζει όμορφα η γειτονιά και εξελίσσεται με καινούργια, καλόγουστα μαγαζιά και ωραία στέκια». «Εσύ έχεις το δικό σου στέκι στη γειτονιά;» «Ναι, βέβαια, το Βayard στη Ζωοδόχου Πηγής. Όποιος θέλει με βρίσκει εκεί», λέει. 

Σαν ερωτικό κάλεσμα ακούστηκε αυτό, παρατηρώ. «Έλα να με βρεις», απαντά και γελάμε και οι δύο. 

Ο Θέμης είναι fashion advisor και παίζει τη μόδα στα δάχτυλα. Έχει το γούστο και την ικανότητα να αναβαθμίζει το στυλ με απλές, αλλά καθοριστικές κινήσεις. Είναι όμως και μέγα λαγωνικό, του αρέσει να ανακαλύπτει καινούργια μαγαζιά στην πόλη. Το «Ι’am alive» είναι ο λογαριασμός του στο Ίνσταγκραμ που παρουσιάζει ό,τι καινούργιο τού κάνει εντύπωση. Ο Θέμης αγαπάει τα ζώδια και τους αριθμούς, έτσι δίνει τη δική του ερμηνεία στα πράγματα κι αυτό χαλαρώνει τους γύρω του. Με έναν μαγικό τρόπο τον εμπιστεύονται και του ανοίγονται. 

Μια μπουχάρα φέρνει χαρά  Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Κάθε φορά που θέλω να ενημερωθώ για κάτι πραγματικά φρέσκο και με αισθητική τσεκάρω το themistata_. Κάθε φορά που θέλω να αγοράσω κάτι που να έχει πραγματικά γούστο και να ’ναι ξεχωριστό πάλι συμβουλεύομαι τον Θέμη. 

Πέρασα καλά μαζί του, όπως κάθε φορά, γιατί, απλά, με τον Θέμη δεν γίνεται να μην περάσεις καλά. «Έξω ντέρτια και καημοί» είναι το μότο του – τελικά μόνοι οι χαμογελαστοί και οι καλοπροαίρετοι θα σώσουν τον κόσμο. 

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Design / Ένα Μουσείο Παραμυθιού φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Στην πόλη της Καβάλας oγδόντα παραμύθια και αγαπημένοι ήρωες προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σ’ έναν φανταστικό κόσμο με τη χρήση απλών, καθημερινών αντικειμένων που συχνά καταλήγουν στα σκουπίδια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι που μας προτρέπει να ζήσουμε στο max/ Ένα σπίτι που φοράει με χιούμορ τον μαξιμαλισμό του

Design / «Ο μινιμαλισμός είναι πλήξη»

Κάποτε η Tina Livanos είχε καθυστερήσει σε έναν γάμο, όπου ήταν παράνυμφος, επειδή είχε βρει μια ιδιαίτερη λάμπα. Μέχρι και σήμερα ψάχνει αδιάκοπα σε αντικερί, ανοιχτές αγορές και παζάρια, προκειμένου να γεμίσει το σπίτι της με έπιπλα και μπιχλιμπίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα σπίτι σε διάλογο με τη δικαιοσύνη και την τέχνη

Design / Ένα διαμέρισμα του ’70 που απορρίπτει οτιδήποτε παλιό

Το σπίτι του Αλέξανδρου Κασσανδρινού είναι γεμάτο τέχνη, χωρίς καμία αντίκα, με έπιπλα περισσότερο βολικά παρά ντιζαϊνάτα και άπειρο φως — τόσο, που το καλοκαίρι στο καθιστικό χρειάζονται γυαλιά ηλίου για να καθίσει κανείς.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Design / Αδελφοί Αλαχούζοι: Οι πιο διάσημοι Έλληνες «εφετζήδες»

Από την «Ανατομία ενός εγκλήματος» και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέχρι τον Harry Potter και την τελευταία ταινία του Κρόνενμπεργκ, εδώ και σαράντα χρόνια ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος δημιουργούν εντυπωσιακά και τρομακτικά όντα σαν σύγχρονοι αλχημιστές, επιστρατεύοντας τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία τους.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Sotja

Οι Αθηναίοι / Sotja: «Στο ξεκίνημά μου έλεγαν "αυτό το κοριτσάκι θα μου κάνει το tattoo;"»

Όταν μπήκε στα τατουατζίδικα, ελάχιστες γυναίκες εργάζονταν εκεί. Εξασκήθηκε πάνω σε «πανκιά» και βρήκε το προσωπικό της στυλ στις horror ταινίες των ’60s. Η Αθηναία της εβδομάδας θυμάται την εποχή που τα tattoo προκαλούσαν προβλήματα στη δουλειά και κακεντρεχή σχόλια στον δρόμο - και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει ακριβώς τελειώσει.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο

Γειτονιές της Ελλάδας / Δύο νέοι αρχιτέκτονες ανακατασκεύασαν τη στέγη ενός σχολείου στα Τζουμέρκα

Το Μπουλούκι, ένα περιοδεύον εργαστήριο για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, βάζει το δικό του -σημαντικό- λιθαράκι στη διατήρηση της μνήμης και της ζωής στην ορεινή Ήπειρο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Design / Hotel Experience: Πώς η πρώτη διοργάνωση για το μέλλον του τουρισμού υπό το πρίσμα της εμπειρίας πέτυχε ρεκόρ επισκεπτών

Η διοργάνωση του Hotel Experience που πραγματοποιήθηκε 5-6 Οκτωβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής καθώς πάνω από 4.000 επισκέπτες βίωσαν από κοντά την εμπειρία
THE LIFO TEAM