Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα διοργάνωσε συζήτηση σχετικά με το επίκαιρο και πολύ σημαντικό θέμα της "Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης".
Για τις προκλήσεις της Διάσκεψης αντάλλαξαν τις απόψεις τους ο Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Δημήτρης Καιρίδης, Α΄ Αντιπρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων. Άλλωστε, και οι δύο συνομιλητές συμμετέχουν στην Ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.
Τη συζήτηση συντόνισε από το Σεράφειο η δημοσιογράφος Αλεξία Κουλούρη ενώ η εκδήλωση αποτέλεσε μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο της επιμορφωτικής ημερίδας για τους καθηγητές που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα "Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".
Από την πλευρά του ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι «κρατά μικρό καλάθι ως προς την κατάληξη που θα έχει αυτή η σημαντική διαδικασία δημοκρατικού διαλόγου. Μέχρι στιγμής, οι πολίτες και ειδικά οι νέοι μετέχουν ενθουσιωδώς για μια καλύτερη και δραστήρια Ευρώπη σε θέματα ανισοτήτων, κλιματικής αλλαγής και κράτους δικαίου. Στην Κομισιόν, όμως, βλέπουν τη Διάσκεψη ως μια γραφειοκρατική διαδικασία ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης παραμένει συντηρητικό απέναντι σε αυτή χωρίς να επιθυμούν να αναλάβουν δεσμεύσεις».
Επίσης, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι όπως έχει δείξει και το Ευρωβαρόμετρο επείγουν οι αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν και σημείωσε ότι αυτή τη φορά οι πολίτες πρέπει να διαδραματίσουν τον βασικό ρόλο στη συζήτηση για το μέλλον της».
Στη συνέχεια παίρνοντας τον λόγο ο κ. Καιρίδης υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν οι κατάλληλες πολιτικές συνθήκες για κάτι φιλόδοξο και τολμηρό. Δεν διακρίνω μια συναίνεση, κατά συνέπεια μιλάμε για μια ενδιαφέρουσα άσκηση δημοκρατικής ανανέωσης χωρίς όμως να μπορεί να καταλήξει σε αλλαγή συνθηκών». Στην τοποθέτησή του ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε το μεταμοντέρνο στοιχείο που διακρίνει τη Διάσκεψη και έθιξε το ζήτημα της επιλογής των πολιτών που συμμετείχαν στις ομάδες της Ολομέλειας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ακανθώδες θέμα του μεταναστευτικού περιγράφοντας την εμπειρία του από τις εργασίες της Δεύτερης Ολομέλειας της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης στην οποία είχε αναλάβει την προεδρία της ομάδας εργασίας για τη μετανάστευση, από κοινού με τον βουλευτή της Ιταλικής Γερουσίας, Αλεσάντρο Αλφιέρι (Alessandro Alfieri). Υπενθύμισε, επίσης, ότι πρόκειται για μια ιδέα του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, έχεις τις δυσκολίες στην εφαρμογή της, εμπεριέχει μια ανησυχία για τη θεσμοποιημένη κοινοβουλευτική δημοκρατία ενώ δεν υπάρχει το υπόβαθρο για κάτι φιλόδοξο».
Τέλος, η δημοσιογράφος Αλεξία Κουλούρη έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη συμβολή του ΕΚ στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, τις δικλείδες ασφαλείας ως προς την υλοποίηση όλων εκείνων που θα αποφασιστούν, για το αν μπορούν οι νέοι να γίνουν επιταχυντές εξελίξεων ενώ η συζήτηση ολοκληρώθηκε όταν ζήτησε τη γνώμη των δύο ομιλητών για τη γαλλική προεδρία και το κατά πόσο μπορεί να δώσει μια ώθηση στη Διάσκεψη ενόψει των γαλλικών εκλογών.
Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση εδώ