Εγκρίθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, νόμος σχετικά με την αποκατάσταση της φύσης, ένα μέρος των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του περιβάλλοντος.
Στον απόηχο των αγροτικών κινητοποιήσεων η ψηφοφορία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε σήμερα, με 329 ευρωβουλευτές να ψηφίζουν υπέρ του νόμου, 275 κατά και υπήρξαν και 24 αποχές. Ανάμεσα στα αιτήματα των αγροτών υπενθυμίζεται πως είναι και οι «πράσινες πολιτικές» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που όπως υποστηρίζουν έχουν ως αποτέλεσμα υπερβολικές γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης αποτελεί μεγάλο κομμάτι της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και απαιτεί από τις χώρες να εισαγάγουν μέτρα αποκατάστασης της φύσης στο ένα πέμπτο του εδάφους και της θάλασσάς τους μέχρι το 2030. Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, ανέφερε από τη μεριά του πως «η πολιτική είναι η απτή συμβολή στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, πολύτιμων οικοσυστημάτων, υγιών εδαφών και νερών, πρώτα και κύρια για τους αγρότες μας».
Ο νέος αυτός νόμος για το περιβάλλον αποσκοπεί στην ανατροπή της εξασθένισης των φυσικών ενδιαιτημάτων της Ευρώπης, των οποίων το 81% κατατάσσεται στην κατηγορία εκείνων που δεν είναι σε καλή κατάσταση και περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους, για παράδειγμα την αποκατάσταση ελών έτσι ώστε να μπορούν να απορροφούν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Σύμφωνα ωστόσο με τις πληροφορίες, η τελική εκδοχή είναι πολύ πιο αδύναμη από τα αρχικά σχέδια για τον νόμο. Αφότου προτάθηκε το 2022, συνάντησε σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις. Κεντροδεξιοί ευρωβουλευτές προσπάθησαν να το αποσύρουν και κέρδισαν τελικά ορισμένες αλλαγές προκειμένου αποδυναμώνοντας ορισμένα τμήματά του, όπως η εισαγωγή περισσότερων δέντρων, λιμνών και άλλων χαρακτηριστικών βιοποικιλότητας στη γεωργική έκταση.
Για να τεθεί ωστόσο σε ισχύ ο νόμος, θα πρέπει τώρα να λάβει την τελική έγκριση των 27 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έγκριση αυτή είναι συνήθως τυπική διαδικασία και αναμένεται να αποφύγει τη μοίρα άλλων πράσινων πολιτικών τις οποίες απέσυρε η Ευρωπαϊκή Ένωση για να καθησυχάσει τους αγρότες. Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα τον Φεβρουάριο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέσυρε έναν προτεινόμενο νόμο για τη μείωση των παρασιτοκτόνων και καθυστέρησε την υποχρέωση των αγροτών να θέτουν περισσότερη γη σε αγρανάπαυση, χωρίς να σταματήσει την αγανάκτηση των αγροτών.
Από την μεριά τους οι οργανωτές των κινητοποιήσεων λένε πως το πρόβλημα δεν είναι οι πράσινες πολιτικές, αλλά θέλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράσει για να περιορίσει τις φθηνές εισαγωγές τροφίμων.