Η Κομισιόν καλείται να διερευνήσει τις φερόμενες απόπειρες της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ιταλίας να μετατρέψει το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα RAI σε «μεγάφωνο» των κυβερνώντων κομμάτων πριν από τις ευρωεκλογές. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας RAI αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να παραχωρεί στους υπουργούς και υφυπουργούς απεριόριστο χρόνο ομιλίας στα προγράμματά του όταν αναφέρονται σε θεσμικά θέματα.
Η έκκληση από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα έρχεται μετά την έγκριση από την Επιτροπή Εποπτείας της RAI του ιταλικού κοινοβουλίου ενός μέτρου που επιτρέπει στο RAI News -το ειδησεογραφικό κανάλι του ιταλικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα- την πλήρη μετάδοση πολιτικών συγκεντρώσεων χωρίς καμία δημοσιογραφική διαμεσολάβηση κατά την προεκλογική περίοδο ενόψει ευρωεκλογών του Ιουνίου.
Η Agcom, ο εποπτικός φορέας επικοινωνίας, απέρριψε την προσπάθεια των ακροδεξιών Αλεφών της Ιταλίας της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, της Λέγκας του Ματεό Σαλβίνι και του μικρότερου εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού «Εμείς οι Μετριοπαθείς» (Noi Moderati), να επιτραπεί στους υπουργούς απεριόριστος τηλεοπτικός χρόνος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για να συζητήσουν τη «θεσμική και κυβερνητική τους δραστηριότητα». Ωστόσο, θα εξακολουθήσουν να έχουν το δικαίωμα να το κάνουν κατά τη διάρκεια περιορισμένων χρονικών διαστημάτων που οι επικριτές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για προεκλογική εκστρατεία.
«Η Μελόνι θέλει να μετατρέψει τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης σε κανάλια απεριόριστης προπαγάνδας για τα κυβερνώντα κόμματα» δήλωσε στον Guardian ο Bas Eickhout, ευρωβουλευτής και υποψήφιος για τις ευρωεκλογές με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα. «Ο ελεύθερος και ανεξάρτητος Τύπος αποτελεί προϋπόθεση για δίκαιες και ελεύθερες εκλογές. Αυτές οι παρεμβάσεις από την κυβέρνηση Μελόνι, στην οποία συμμετέχει ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υπονομεύουν την ελευθερία του Τύπου και τη δίκαιη εκλογική διαδικασία» πρόσθεσε ο Bas Eickhout.
«Τα μέσα ενημέρωσης είναι ο θεματοφύλακας της δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η Μελόνι προσπαθεί να τα μετατρέψει σε μεγάφωνο για την κυβέρνησή της. Στεκόμαστε στο πλευρό των δημοσιογράφων στην Ιταλία και σε όλη την Ευρώπη που αγωνίζονται με θάρρος για την ελευθερία του Τύπου και την αλήθεια» δήλωσε η Terry Reintke, επίσης ευρωβουλευτής και υποψήφια με τους Ευρωπαίους Πράσινους.
Οι κανονισμοί par condicio της Agcom -ή αλλιώς «ίσοι όροι ανταγωνισμού»- για την επικοινωνία μέσω των ΜΜΕ κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών συνήθως ακολουθούνται τόσο από τα ιδιωτικά όσο και από τα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα, αν και η Επιτροπή Εποπτείας του ιταλικού κοινοβουλίου για τη Rai έχει τη δυνατότητα να κάνει αλλαγές, τις οποίες η αρχή μπορεί στη συνέχεια να εγκρίνει ή όχι.
«Για πρώτη φορά, υπάρχουν δύο διαφορετικά καθεστώτα για τα δημόσια και τα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα», δήλωσε η Ελίζα Τζιόμι, επίτροπος της Agcom, η οποία ήταν το μόνο άτομο στο διοικητικό συμβούλιο που ψήφισε κατά όλων των τροποποιήσεων που έκανε η κοινοβουλευτική επιτροπή. «Για τους τηλεθεατές της RAI, θα είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφήσουν τι είναι επικοινωνία της κυβερνητικής δραστηριότητας και τι είναι προεκλογική εκστρατεία», σημείωσε.
Σε μια άνευ προηγουμένου ενέργεια, οι παρουσιαστές ειδήσεων στα τρία κύρια τηλεοπτικά κανάλια της RAI διάβασαν την περασμένη εβδομάδα μια δήλωση της Ένωσης Δημοσιογράφων, Usigrai, που καταδίκαζε τη διοίκηση Μελόνι επειδή «μετέτρεψε τη Rai σε κυβερνητικό μεγάφωνο».
Ο Daniele Macheda, πρόεδρος της Usigrai, επέκρινε την Agcom για την έγκριση του κανόνα που επιτρέπει την πλήρη μετάδοση των πολιτικών συγκεντρώσεων από τη Rai. «Ανεξάρτητα από το ποια κομματική συγκέντρωση είναι, είναι λάθος. Οι ζωντανές συγκεντρώσεις, ειδικά εκείνες που δεν έχουν καμία συμβολή από δημοσιογράφους ή σχολιαστές, είναι για το YouTube και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όχι για υπηρεσία δημόσιας ενημέρωσης. Θα μπορούσατε να φανταστείτε το BBC να κάνει κάτι τέτοιο;» είπε χαρακτηριστικά.
Από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Οκτώβριο του 2022, η κυβέρνηση Μελόνι έχει κατηγορηθεί ότι ασκεί όλο και περισσότερο εξουσία στον Τύπο. Μέλος των Αδελφών της Ιταλίας πρότεινε την περασμένη εβδομάδα την αυστηροποίηση των ποινών για τη δυσφήμιση, συμπεριλαμβανομένων ποινών φυλάκισης δύο έως τριών ετών.
Με πληροφορίες από Guardian