Ποιες είναι οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει σήμερα η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία; Ποιος ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Γιατί οι νέοι απέχουν από τις δημοκρατικές διαδικασίες; Ποια η συμβολή της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης; Αυτά ήταν μερικά από τα ακανθώδη ζητήματα που τέθηκαν στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών σε μια συζήτηση που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Το κεντρικό θέμα του πάνελ είχε τον τίτλο "Η Κατάσταση της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας σήμερα" και σε αυτό συμμετείχαν ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Markus Ferber καθώς και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης ενώ συντονιστής της συζήτησης ήταν ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης.
Στην εναρκτήρια ερώτηση του ο κ. Τσουτσοπλίδης αναφέρθηκε στο «Ευρωκοινοβούλιο ως το άμεσα εκλεγμένο όργανο της ΕΕ που προάγει την κοινοβουλευτική δημοκρατία». Μάλιστα, ο Γερμανός ευρωβουλευτής τόνισε ότι δεν υπάρχει καλύτερο πολίτευμα από τη Δημοκρατία και ανέτρεξε στο παράδειγμα της Πολιτείας του Πλάτωνα ενώ επιχείρησε και μια σύγκριση με την Κομμουνιστική Κίνα υπογραμμίζοντας το πόσο σημαντικοί είναι οι παράγοντες της λογοδοσίας και της διαφάνειας. Από την πλευρά του ο κ. Κόκκαλης επισήμανε ότι θα μπορούσε «η Ευρωπαϊκή Ένωση να στραφεί σε ένα ομοσπονδιακό μοντέλο όπως αυτό εφαρμόζεται στις ΗΠΑ».
Στη συνέχεια ο κ. Τσουτσοπλίδης έθεσε το θέμα των παγκόσμιων προβλημάτων τα οποία απαιτούν οικουμενικές λύσεις. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ απάντησε ότι «πιστεύω στους παγκόσμιους πολύεπίπεδους οργανισμούς» και έδωσε ως ενδεικτικό παράδειγμα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Και πρόσθεσε: «Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι δημοκρατίες βρίσκονται σε υποχώρηση και μάλιστα το βλέπουμε και στα σύνορα μας. Επομένως, χρειάζεται να επαναδιατυπώσουμε κάποια πράγματα και να φροντίσουμε την άμεση εφαρμογή τους σε θέματα όπως το κράτος δικαίου ή η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Μοναδικός σκοπό μας είναι να μη μείνεις κανείς πίσω. Και η μετάβαση που απαιτείται να γίνει πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη».
Ο κ. Ferber δεν παρέλειψε να πει ότι «η Ε.Ε. παραμένει ακόμη ελκυστική. Ωστόσο, βρίσκεται αντιμέτωπη συνεχώς με νέες προκλήσεις όπως για παράδειγμα ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Κανείς δεν περίμενε λίγο καιρό πριν ότι η ειρήνη δεν θα ήταν δεδομένη. Επίσης, έχουμε να διαχειριστούμε ένα νέο κόσμο που αποτελείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαμορφώνεται από τους αλγόριθμους. Στην εποχή μας όσο πιο ηχηρός είσαι τόσο περισσότερο προβάλλεσαι. Και εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που πολλοί μας θεωρούν βαρετούς, χρειάζεται να έρθουμε πιο κοντά στα νέα δεδομένα. Είναι ευθύνη δική μας κι όχι των πολιτών το να μην μας θεωρούν βαρετούς», σημείωσε.
Μεταξύ άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αλλά και πώς οι νέοι θα επιστρέψουν ως συμμέτοχοι στις δημοκρατικές διαδικασίες. Στο σημείο αυτό ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης υπογράμμισε ότι «το μέλλον της δημοκρατίας είναι οι νέοι αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο απομακρύνονται από τις ευρωεκλογές».
Ο Γερμανός ευρωβουλευτής υποστήριξε ότι «η συμμετοχή είναι σημαντική. Ωστόσο, στο Ηνωμένο Βασίλειο οι νέοι ήταν εκείνοι που ξεσηκώθηκαν λέγοντας ότι δεν θέλουμε να καταστραφεί το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Οι νέοι, λοιπόν, θα είναι αυτοί που και σήμερα θα αντιδράσουν σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή». Ο κ. Κόκκαλης έκανε λόγο για μια «υπαρξιακή απειλή της νέας γενιάς και πρωτοβουλίες όπως η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αποτελούν μια τεράστια και ιστορική ευκαιρία προκειμένου να συμβάλουν στη διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος».
Μετά το τέλος της συζήτησης ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, μίλησε στη LIFO. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία στις μέρες μας αντιμετωπίζει πολυάριθμες προκλήσεις και απειλές. Για τον λόγο αυτό το ΕΚ έχει ως αποστολή του την υποστήριξη και τον εκσυγχρονισμό της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και γι’ αυτό θεώρησε ότι έπρεπε να διευρύνουμε την ατζέντα συζητώντας φλέγοντα θέματα όπως η κατάσταση της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Ζούμε σε μια εποχή που ο κόσμος αλλάζει ραγδαία. Επομένως, χρειάζεται η δημοκρατία να αναπροσαρμόζεται προς όφελος των πολιτών και να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε νέους τρόπους συμμετοχής. Διότι, παρά το γεγονός ότι οι πολίτες εκφράζουν αρκετά συχνά τις πολιτικές τους ανησυχίες, δεν προσέρχονται στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Νομίζω ότι σήμερα οι απαντήσεις που δόθηκαν από τους δύο ευρωβουλευτές, τον κ. Κόκκαλη και τον κ. Ferber, αποτελούν το έναυσμα για μια συζήτηση που χρειάζεται να ξεκινήσει στους ευρωπαϊκούς κόλπους στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προβληματισμού».
Όσον αφορά για τη συμβολή της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης ο κ. Τσουτσοπλίδης δήλωσε στη LIFO: «Πρόκειται, αναντίρρητα, για μια ιστορική ευκαιρία και ένα γεγονός υψηλής συμβολικής σημασίας. Ειδικότερα, θα έλεγα ότι αποτελεί ίσως ένα από τα μεγαλύτερα συμμετοχικά πειράματα Δημοκρατίας που έχουν πραγματοποιηθεί. Αναμένουμε τα αποτελέσματα και περιμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε τους πολίτες, το όραμα τους καθώς και την άποψη τους. Ήδη έχουν κατατεθεί πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις και ιδέες αλλά το ζητούμενο για μας είναι πώς αυτές θα μετατραπούν σε πολιτικό αποτέλεσμα προκειμένου να έχουν ένα πρακτικό αντίκρισμα».
Να θυμίσουμε ότι παράλληλα στους χώρους διεξαγωγής του Φόρουμ έχει μεταφερθεί και η έκθεση "40 χρόνια σε 40 λέξεις και ... ένα γραμματόσημο" για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να περιηγηθούν στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας.