Στο ολοκαίνουριο ...

Facebook Twitter
0

...μουσείο της χώρας μας,

έμαθα έκπληκτος ότι απαγορεύεται η φωτογράφηση ακόμη  και χωρίς τη χρήση φλας. Ρωτώντας τον καλωδιωμένο με ακουστικά υπάλληλο, ο οποίος μου έκανε τη σχετική  παρατήρηση με ύφος λες και έκανα το πιο αποκρουστικό πράγμα στον κόσμο, μου απάντησε ότι αυτές είναι οι εντολές που είχε, χωρίς να μου δώσει καμιά άλλη εξήγηση… Αν δεν συμμορφωθείτε θα σας βγάλουμε έξω  ήταν τα τελευταία του λόγια…

Ψάχνοντας κάποιον προϊστάμενο να μου εξηγήσει γιατί δεν εφαρμόζεται αυτό που ισχύει σε όλα τα μουσεία του κόσμου δηλαδή η φωτογράφηση χωρίς φλας, βρήκα έναν συμπαθέστατο κύριο ο οποίος μου είπε ότι επειδή τις πρώτες μέρες που επιτρέψανε τη φωτογράφηση, όλοι  βγάζανε φωτογραφίες με φλας, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην απόφαση να απαγορεύσουν τελείως τις μηχανές και τις κάμερες. Μα αυτό δεν είναι σωστό ούτε και δίκαιο του λέω. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι στα μουσεία απαγορεύεται το φλας και εδώ ξαφνικά όλους κάτι τους πιάνει και το χρησιμοποιούν? Εδώ που τα λέμε στον τρίτο όροφο τι να φωτογραφήσει κανείς? Τα κενά και τα αντίγραφα? Κρίμα του λέω γιατί το κτίριο έχει πλούσιο φωνογραφικό ενδιαφέρον και  δεν μιλάω τόσο για τα εκθέματα όσο για το όλο του το στήσιμο.

Και γεμάτος απορία τον ρωτάω «Την ημέρα των εγκαινίων που άστραφταν τα φλας για να δούμε το φουστάνι της Πετραλιά, δεν υπήρχε πρόβλημα?» …ασφαλώς δεν πήρα απάντηση…Το μόνο που άκουσα στο μεγάφωνο ήταν ότι σε μισή ώρα (είχε πάει εφτάμιση)  θα κλείσει το μουσείο και πρέπει να συντομεύσουμε…

Μα είναι δυνατόν ένα τέτοιο μουσείο να λειτουργεί με καθαρά δημοσιοϋπαλληλικό ωράριο…να μην μένει ανοικτό και ως αργά την νύχτα όπου πραγματικά κανείς μπορεί να απολαύσει  τις μαγικές εικόνες του ιερού βράχου και τα φώτα της πόλης? Μα πότε επιτέλους θα βρεθεί  στην ηγεσία αυτού του ρημαδουπουργείου,  ένα μυαλό που να μπορέσει να διαχειριστεί με όραμα τον  πολιτιστικό πλούτο που διαθέτουμε? Με αυτές  τις σκέψεις βγήκαμε στο ισόγειο και καθίσαμε έξω πάνω στο γυάλινο δάπεδο.

Στις οχτώ ακριβώς πετάχτηκαν έξω  οι άνθρωποι του μουσείου, όπως τα αμολυμένα  μπουλντόκ, φωνάζοντας δυνατά  «κλείνουμε πρέπει να φύγετε» και σαν κυνηγημένοι βγήκαμε στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου χωρίς να πούμε λέξη…

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ