Films volume 1.

Facebook Twitter
0

Lady Snowblood του Toshiya Fujita, 1973, Iαπωνία 97'

Ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται. Και ο Tarantino όταν σκηνοθετούσε το δίπτυχο του Kill Bill! δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τον κανόνα. Αυτή η ταινία τον εντυπωσίασε σε μεγάλο βαθμό, άσχετα με το αν το δίπτυχο του εμποτίστηκε με στοιχεία των (κινέζικων) στούντιο ταινιών καράτε Shaw, τη ματιά που είχε για τον αμερικάνικο Νότο ο Wes Craven και την ενδελεχή, ανούσια φλυαρία που διακρίνει το σκηνοθετικό του στυλ.

Αρκετά όμως με το Kill Bill!, εδώ μιλάμε για την ταινία-νονά του. Μια ιστορία εκδίκησης, επιβαλλόμενης από το βουδιστικό πεπρωμένο που ακολουθεί (η έστω ακολουθούσε) τους Ιάπωνες. Η Sayo Kashima, έγκλειστη σε μια φυλακή, με τις τελευταίες της πνοές κατά τη διάρκεια της γέννας, ζητά από τις συγκρατούμενες της να μεγαλώσουν την κόρη της, Yuki, ώστε να εκδικηθεί το θάνατο αυτής και του πατέρα της, αποκαλώντας την παιδί από την κόλαση, καθώς γεννήθηκε ως καρπός μίσους.

Η Yuki εκπαιδεύεται από τον ιερέα Dokai στις πολεμικές τέχνες με τις πιο σκληρές μεθόδους. Όταν ενηλικιώνεται, ξεκινά την αναζήτηση των κακοποιών που της στέρησαν τους γονείς της. Στο δρόμο της για την εύρεση τους θα βρει συμμάχους, όπως τον Ryurei Ashio, ρεπόρτερ και εκδότη μιας εφημερίδας, που θα την στηρίξει στη προσπάθεια της να αποδώσει δικαιοσύνη.

Η ταινία χωρίζεται σε κεφάλαια, ένα εισαγωγικό, που εξιστορεί τη γέννηση της Yuki, και άλλα 4, ένα για κάθε κακοποιό. Οι πανέμορφα χορογραφημένες μάχες και το αίμα που ρέει άφθονο, αλλά όχι σε γελοίο βαθμό, είναι πολύ κοντινά στο πνεύμα των γιαπωνέζικων κόμιξ manga (άλλωστε η ταινία είναι κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου manga, αν και αρκετά συντομευμένη και αλλαγμένη σε σύγκριση με αυτό).

Πλούσια σε ιστορικά στοιχεία, ταυτόχρονα, η ταινία δίνει το λαϊκό επαναστατικό πνεύμα που επικρατεί στην Ιαπωνία την περίοδο Meiji(1868-1912) λόγω της αλλαγής της κυβέρνησης και των δυναστευτικών μέτρων της και τις άθλιες συνθήκες ζωής των κατώτερων τάξεων, τόσο στην επαρχία όσο και στα κέντρα των πόλεων. Τέλος, έντονη είναι η αποτύπωση της φθίνουσας ηθικής που περιβάλλει την έννοια της τιμής όπως αυτή είναι αντιληπτή από τους Ιάπωνες, σε όφελος των προσωπικών συμφερόντων και της σκοτεινής πλευράς των επιθυμιών.

Το τραγούδι Flower of Carnage (γνωστό και ως Κρασάκι του Τσού στους απανταχού youtube-ικούς), σας λέει κάτι? Kill Bill? Αμ δε... Είναι το κεντρικό τραγούδι που τραγουδά η πρωταγωνίστρια Meiko Kaji και χρησιμοποίησε ο Tarantino για να αποτίσει φόρο τιμής σε αυτό το χαμένο διαμάντι.

Η ταινία υπάρχει σε όλα τα ενημερωμένα videoclubs απ' τη New Star Productions. Δείτε την, ανεπιφύλακτα. Κοτζάμ Tarantino την προσκύνησε, εσείς γιατί όχι?

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ