Ολέθριες σχέσεις

Facebook Twitter
0

Με τον παππού μου είχαμε πολύ κακές σχέσεις. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο όταν του ήρθε να γράψει τα απομνημονεύματά του. Μου παρήγγειλε να του αγοράσω ένα καλό στυλό διαρκείας και μετά θυμήθηκε ότι χρειαζόταν κι έναν γραμματέα ακόμη μεγαλύτερης διαρκείας, γιατί δεν είχε καλή όραση λόγω καταρράκτη στο δεξί μάτι. Αυτό θα μπορούσε εύκολα να γιατρευτεί, αλλά η εγχείριση απέτυχε παταγωδώς, γιατί οι γιατροί λόγω πολλαπλών εφημεριών εγχείρισαν λάθος μάτι. Το χειρότερο ήταν ότι εγχείρησαν και λάθος πρόσωπο, τον ξάδελφο του παππού μου, που είχε ακριβώς το ίδιο όνομα και πέτρα στα νεφρά.

Η αυτοβιογραφία του παππού μου θα έδινε το μεγαλύτερο βάρος στη δεκαετία του 1940. Ο παππούς είχε εξαιρετικά καλή μνήμη. Μόνο για τον Ιανουάριο του '40 του έγραψα 300 σελίδες. Για τους υπόλοιπους 119 μήνες της ίδιας δεκαετίας του ζήτησα να βρει άλλο γραφέα κι εκείνος δεν μου ξαναμίλησε. Προσπάθησα λίγο αργότερα να τα βρω μαζί του κι εκείνος άρχισε απεργία πείνας. Τελικά του παραχώρησα κάτι ομόλογα στο όνομά του και έτσι συμφιλιωθήκαμε. Επέμεινε να καπνίσω και μια πίπα του, ντεμέκ της ειρήνης. Όταν μετά από δύο μήνες πήρα εξιτήριο από την πνευμονολογική κλινική, ξανάρχισα να του γράφω τα απομνημονεύματα, αυτή τη φορά σε μια πιο συντομευμένη μορφή – συμφωνήσαμε, για παράδειγμα, να αφαιρέσουμε 60 σελίδες που αφορούσαν τους πρόσφατους καβγάδες με τη γιαγιά (καβγάδες στα αρβανίτικα παρακαλώ, για να μην τους καταλαβαίνω και μαρτυρήσω καμιά βλακεία).

Όταν ο παππούς πέθανε πριν λίγους μήνες από μαγουλάδες, με ενημέρωσαν ότι μου άφηνε κι εμένα ως κληρονομιά μερικές λίρες. Εκείνο που δε μου διευκρίνισαν ήταν ότι οι λίρες αυτές στόλιζαν το νυφικό της θείας Καλούδας, άρα έπρεπε να κληρονομήσω ολόκληρο το νυφικό, άρα και ολόκληρη τη θεία Καλούδα που της ανήκε. Η θεία Καλούδα, ωστόσο, προσέφυγε στο δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διατήρησε εντέλει την ανεξαρτησία της, συμμάχησε με άλλες ανεξάρτητες θείες, κήρυξαν στάση πληρωμών στις λαϊκές αγορές και εθνικοποίησαν κάποιους ακάλυπτους χώρους με τσαλιά μετατρέποντάς τους σε μπαξέδες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ