Πολιτικές ζυμώσεις και αχαλίνωτο σέξ!

Πολιτικές ζυμώσεις και αχαλίνωτο σέξ! Facebook Twitter
4

 



Σαν γνήσιος απόφοιτος της Λεοντείου (οδού Σίνα παρακαλώ)  δηλώνω απερίφραστα φίλος της Γαλλίας και φυσικά των εκάστοτε προέδρων της. Με ιδιαίτερη θλίψη βλέπω αναρτήσεις στο Facebook που παριστούν τον Γάλλο Πρόεδρο στην γνωστή πόζα του Μεγάλου Ναπολέοντα με το χέρι βαθειά χωμένο στο αμπέχονο –που φυσικά και οι πιο μικροί γνωρίζουν πλέον τι κρατούσε…- αλλά βέβαια στην banal εποχή μας το χέρι έχει κατέβει πολύ πιο κάτω, γιατί είμαστε κουτοί και θέλουμε να μας τα εξηγούν όλα ακριβώς. Οποία decadence mon Dieux!

Εν πάση περιπτώσει το αντιπαρέρχομαι το θέμα, όχι βεβαίως χωρίς κάποια απογοήτευση. Αισθάνομαι όμως βαθειά ανάγκη να υπερασπιστώ το σύνολο της ιστορίας αυτής με τον PresidentHollande.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι εκάστοτε Αρχηγοί κρατών, συχνά πυκνά, ταξιδεύουν σ’ εκείνα τα κράτη, όπου εκκρεμούν μεγάλες εμπορικές συμφωνίες, ώστε με το «ειδικό βάρος» που τους περιβάλλει να ολοκληρώσουν το deal.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ακόμη πιο συχνά, οι συμφωνίες αυτές περιλαμβάνουν πολεμικό εξοπλισμό. Ολόκληρες βαρειές βιομηχανίες αγωνιούν για το μέλλον τους και πιέζουν, με διακριτικό πάντα τρόπο, τους εκάστοτε President ή Kanzler για την προώθηση των συμφερόντων τους.


Εμφανίστηκε λοιπόν και ένας Πρόεδρος που αντί να προωθεί Mirages και τα συναφή, προωθεί, με τον πιο διακριτικό αλλά απόλυτα επιτυχημένο τρόπο, πιο ειρηνικές, εξίσου όμως σημαντικές γαλλικές βιομηχανίες. Haute Couture, Lingerie, Perfumes, Haute Cuisine και γενικά ότι πιο φινετσάτο διαθέτει η Culture  Francaise  συμπεριλαμβανομένης και της Τουριστικής Βιομηχανίας, είναι οι μεγάλοι ωφελούμενοι από όλη αυτή την ιστορία.

Μόνο ένας εξπέρ των Δημοσίων Σχέσεων θα μπορούσε να αποτιμήσει τα οφέλη για την μοναδική αυτή χώρα από τα καμώματα του Προέδρου της. Σε τελική ανάλυση αναρωτιέμαι γιατί δεν τον έχουν ακόμη προτείνει για Νόμπελ Ειρήνης; Tragic!


Ακόμη βέβαια πιο Tragic που όλοι μας ξερογλειφόμαστε για την ερωμένη και σπεύσαμε να ξεχάσουμε την επίσημη σύζυγο. Την τόσο διακριτική, που με τον τρόπο της κι’ αυτή στέκεται στο ύψος των αναγκαστικών περιστάσεων, αναδεικνύοντας το μεγαλείο της γαλλικής φινέτσας.


Με συγχωρείτε που μοιράζομαι μαζί σας τέτοιες παράξενες σκέψεις, αλλά μου ήρθαν αυτόματα στο νου, όταν μου έπεσε στα χέρια μια μικρή ιστορία της Παλιάς –μα πάντα επίκαιρης- Αθήνας που θα ήθελα να διαβάσετε και σείς.

Ο γνωστός λογοτέχνης Παύλος Νιρβάνας διηγείται στο «ΕΞΕΛΣΙΟΡ» του 1932 τα παθήματα ενός μπερμπάντη πολιτικού εκείνης της ωραίας εποχής:

«Ενθυμούμαι την τραγικήν περιπέτειαν κάποιου φίλου μου, ο οποίος προ ολίγων ετών, εις ημέρας πολιτικής ζυμώσεως, επλήρωσε πολύ ακριβά τα ζυμωτικά.

Ο φίλος μου δεν επολιτεύετο. Μόλις όμως η πολιτική ζύμη είχεν αρχίσει να φουσκώνη κατώρθωσε να πείση την γυναίκα του ότι πρέπει κι’ αυτός να πολιτευθή.

Ο λόγος ήτο διά να το σκάζη ελευθέρως κάθε βράδυ από την συζυγικήν εστίαν, ευρισκομένην εις γειτονικόν προάστειον, και να έρχεται εις τας Αθήνας, όπου και διενυκτέρευε, πολλές φορές με την πρόφασιν πάντοτε ότι η παρουσία του ήτο απαραίτητη εις τα νυκτερινά συμβούλια και διαβούλια του κόμματος.

-Πάλι θα μας φύγης καϋμένε, του έλεγε στερεοτύπως κάθε βράδυ η δυστυχισμένη η γυναίκα του.

-Τι να κάνω γυναίκα; Πολιτική ζύμωσις βλέπεις. Μπορώ να λείψω; Και το έσκαζε.

Επί τέλους η γυναίκα του άρχισε να τον υποπτεύεται και κάποιο βράδυ παραλαβούσα κάποιον συγγενή της, τον παρηκολούθησε κρυφά. Αι υποψίαι της δεν διεψεύσθησαν. Τον είδε να εισέρχεται είς ένα ισόγειον της οδού Ψαρομηλίγκου, το οποίον δεν είχε καθόλου την όψιν πολιτικού κέντρου. Οπωσδήποτε απεφάσισε να εξακριβώση τα πράγματα σταματήσασα εις μίαν σκοτεινήν γωνίαν του απέναντι πεζοδρομίου. Έξαφνα από το φωτισμένον παράθυρον του ισογείου διέκρινε την σιλουέτταν του συζύγου της να «ζυμώνη» μίαν άλλην γυναικείαν σιλουέτταν. Ζύμωσις δηλαδή πάντοτε,  αλλά όχι πολιτική.

Τρομερά σκηνή επηκολούθησεν αναστατώσασα την συνοικίαν. Σε λιγάκι οι αραιοί νυκτερινοί διαβάται έβλεπαν ένα άνδρα με σκυφτό κεφάλι να πηγαίνη εμπρός και μίαν γυναίκα με ύφος μαινάδος να τον καταδιώκη. Και άκουσαν επαναλαμβανομένας με λυγμούς τας εξής ακατανοήτους γι’ αυτούς φράσεις:

-Αυτή λοιπόν ήτανε η ζύμωσις παληάνθρωπε!  Ζύμωσις αι; Μα βέβαια ζύμωσις! Δίκηο έχεις τέρας. Ζύμωσις…

Ο ατυχής φίλος μου ακούει έκτοτε πολιτικήν ζύμωσιν και τρέμει!»


Καταλαβαίνετε βέβαια αγαπητοί φίλοι ότι το περιρρέον σύνθημα εκείνης της εποχής: «Μαζί με την Γαλλία για άλλα μεγαλεία» κάθε άλλο παρά σε μεγαλεία γαλαντόμας συμπεριφοράς παραπέμπει. Μάλλον σε συμπεριφορά Ψωροκώσταινας…

Και εξηγούμαι: στη μία περίπτωση έχουμε την μαινάδα-ατθίδα να κυνηγά ωρυόμενη τον αμαρτήσαντα στους δρόμους της Αθήνας, στην άλλη, την μοντέρνα εκδοχή του «στραβοπατήματος», έχουμε μια πραγματική κυρία που κερδίζει αμέσως την συμπάθεια μας, δίνοντας μας μαθήματα ψυχικής ανωτερότητας.

Αυτά λοιπόν συνέβαιναν κάποτε στο κλεινόν άστυ, αυτά συμβαίνουν σήμερα εις Παρισίους. Εσείς τι συμπεράσματα βγάζετε;

 

Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου λέμε Καλό Μήνα και στην Παλιά Αθήνα που θα μας περιμένει ανανεωμένη !

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Καλημέρα κε Σιταρά,συγχαρητήρια για τη στήλη σας. Δεν θα ήθελα να χαλάσω την ωραία ατμόσφαιρα και τα ωραία αστεία, αλλά δεν είναι λίγο άδικο να συγκρίνετε τις επιλογές μιας ευρωπαίας γυναίκας του 1932 με αυτές που έχει μια του 2014; Αν έχανε το σύζυγό της ποια θα ήταν η θέση της στην τότε κοινωνία; Δεν φτάνει που της έλεγε ψέματα και της ήταν άπιστος, έπρεπε να τον δεχτεί και πάλι πίσω κολώνα του σπιτιού της! Ποιός τρόπος θα ήταν για εσάς ο ενδεδειγμένος ώστε να εκφράσει και εκείνη το θυμό της;
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Οι θέσεις σας κάθε άλλο παρά την ατμόσφαιρα χαλάνε, πιάνουν δε σίγουρα την ουσία. Το όλο άρθρο "συγκρίνει" δυό ανόμοιες καταστάσεις αφού οι εποχές είναι εντελώς διαφορετικές. Σήμερα είμαστε πιο ανεκτικοί αλλά και ανέκαθεν σαν Έλληνες είμασταν πιο παρορμητικοί από άλλους πιο cool λαούς. Σε κάθε περίπτωση κάθε λαός με τη χάρη του. Σε κάθε περίπτωση όμως η εικόνα της μαινάδος στους δρόμους ακόμη και για εκείνην την εποχή μου προξενεί μεγάλο δέος. Φυσικά το ίδιο δέος θα είχα αν εκείνος έπιανε στα πράσσα εκείνη και την κυνηγούσε στούς δρόμους. Έχω διαβάσει σε παλιές εφημερίδες πολλές τέτοιες παρόμοιες ιστορίες και από τις δυό μεριές και τα βρίσκω όλα αυτά πολύ ¨τραβηγμένα' Να έχετε μιά καλή εβδομάδα!