Πάρκο Μαθησιακού Παιχνιδιού
Επτά θεματικά πάρκα που θα αναβαθμίσουν το περιβάλλον αναδεικνύοντας την οικολογική ιστορία της πόλης και της φυσικής κληρονομιάς θα δημιουργήσει ο δήμος της Θεσσαλονίκης μέχρι τα τέλη του χρόνου.
Οι παρεμβάσεις σε επιλεγμένους αναξιοποίητους χώρους και σε γειτονιές θα γίνουν στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου), σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Γεωπονικής Σχολής και το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με υπεύθυνο τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής Τοπίου Ιωάννη Α. Τσαλικίδη. Η κατασκευή των πάρκων που βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης και θα χρηματοδοτηθεί από το Πράσινο Ταμείο θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής στην πόλη, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας ζωής και Ελεύθερων χώρων Κώστας Ζέρβας.
Το μεγαλύτερο πάρκο, συνολικής έκτασης 6.000 τ.μ., είναι το Πάρκο Βιοποικιλότητας, που θα δημιουργηθεί στο Πεδίον του Αρεως, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Ο χώρος θα διαμορφωθεί ώστε να έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και στοχεύει στην εξοικείωση πολιτών και μαθητών με τη βιοποικιλότητα και τα διαφορετικά επίπεδά της, όπως και με την ταυτότητα των φυτών της χώρας και των οικοσυστημάτων της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Θα δημιουργηθούν τρεις μεγάλες διαδρομές περιήγησης που θα σχετίζονται με τις τρεις διαστάσεις της βιοποικιλότητας, κατά μήκος των οποίων θα παρουσιάζονται περισσότερα από 180 ιθαγενή είδη της Ελλάδας σε 20 διαφορετικές ενότητες.
Στην Ανω Πόλη, κοντά στην Πορτάρα, θα δημιουργηθεί το Πάρκο Χρηστικών Φυτών. Θα περιλαμβάνει φυτά αρτυματικά και για αφεψήματα, φαρμακευτικά φυτά, φυτά με χρήσεις στην αρωματοποιία και βαφικά, ενώ θα γίνεται παράθεση των ειδών με κατάλληλη σήμανση, όπου θα επισημαίνονται τα βοτανικά χαρακτηριστικά τους και οι χρήσεις τους από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Πάρκο Γης, Αέρα και Νερού
Στο Πάρκο Γης, Αέρα και Νερού στη συμβολή των οδών Λαγκαδά, Αγίου Δημητρίου και Νέστορος θα αναδειχθούν τα τρία στοιχεία της φύσης. Θα υπάρχουν επίσης φυτά από ιθαγενή είδη, ενώ η άρδευση θα γίνεται με ανακυκλούμενο νερό. Νότια από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου θα δημιουργηθεί το Πάρκο των Αναμνήσεων, που θα περιλαμβάνει υπαίθρια «δωμάτια», τα οποία παραπέμπουν με λιτό και ευρηματικό τρόπο στις κηποτεχνικές τάσεις περιόδων από την ιστορία της πόλης.
Παιχνίδι και καινοτομία. Εναν υπαίθριο χώρο εναλλακτικού παιχνιδιού και μάθησης θα φτιάξει ο δήμος στην Τριανδρία. Το Πάρκο Μαθησιακού Παιχνιδιού θα κατασκευαστεί με δάπεδα ειδικών προδιαγραφών, φυσικών υλικών και αυτοφυών φυτικών ειδών με χρωματική ποικιλομορφία, υφές και σχήματα.
Πάρκο Πράσινης Καινοτομίας
Ενας ιδιαίτερος εικαστικά χώρος αναψυχής θα διαμορφωθεί και στη συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Κων. Καραμανλή. Το Πάρκο Πράσινης Καινοτομίας θα έχει βιοκλιματικό στέγαστρο με γυάλινες περσίδες, και φωτιστικές μονάδες LED έμμεσου φωτισμού, ενώ θα διαθέτει πράσινο κάθετο τοίχο από αναρριχητικά φυτά.
Το έβδομο πάρκο θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Χαριλάου. Αποκαλείται Συμμετοχικό Πάρκο Εικαστικών Φυτεύσεων και στόχος του είναι η δημιουργία μιας εικαστικής σύνθεσης από τους ίδιους τους πολίτες. Σχολεία, σωματεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις και εθελοντές θα κληθούν να φυτέψουν 85 είδη ανθοφόρων θάμνων, στον χώρο που θα έχει μονοπάτια χαραγμένα με χρωματιστό χαλίκι.
Πάρκο των Αναμνήσεων
σχόλια