Ο Περίπατος Πολιτισμού της 9ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου

Facebook Twitter
0

Την Πέμπτη ξεκινάει η 9η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Τα πέντε δυνατά σημεία της έκθεσης τα διαβάσατε εδώ, ολόκληρο το -πλούσιο- πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε εδώ.
Αξίζει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στον Περίπατο Πολιτισμού και οργανώνονται με τη βοήθεια του Δήμου Θεσσαλονίκης που έχει ως σκοπό να "διευρύνει τους ορίζοντες της μεγάλης γιορτής του βιβλίου, εξαπλώνει τις δράσεις σε όλη την πόλη και αναδεικνύει τους συγγραφείς, τους ποιητές και την πολυσυλλεκτική της ταυτότητα, γιορτάζοντας παράλληλα τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της."


Οι τέσσερις δράσεις που μου φάνηκαν πιο ενδιαφέρουσες είναι:

Τα κτίσματα και οι συγγραφείς, διάρκεια 21/5-24/6

Η δράση ξεκινάει λίγες ημέρες πριν την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου και διαρκεί περίπου ένα μήνα. Πρόκειται για έναν ποιητικό και  λογοτεχνικό  περίπατο στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σε μια διαδρομή, που ξεκινάει από τα περίπτερα της Έκθεσης και με τη βοήθεια ενός χάρτη που θα μοιράζεται δωρεάν στην είσοδο, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μία πρωτότυπη και λογοτεχνική περιδιάβαση στην πόλη, να ανακαλύψουν τους συγγραφείς της Θεσσαλονίκης του 20ου αιώνα και να διαβάσουν ποιήματα ή αποσπάσματα πεζογραφημάτων, που θα αναρτηθούν σε μεγάλα banners, έξω από ιστορικά και νεοκλασικά κτίρια, όπως η Δημοτική Πινακοθήκη, το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Κτίριο της  ΧΑΝΘ, η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, το Λιμάνι και το Αεροδρόμιο. Τα κείμενα των banners ανήκουν στους: Γιώργο Χειμωνά, Μανόλη Αναγνωστάκη, Νίκο - Αλέξη Ασλάνογλου, Ζωή Καρέλλη, Γιώργο Βαφόπουλο, Γιώργο Ιωάννου, Νίκο -Γαβριήλ Πεντζίκη, Κλείτο Κύρου, Νίκο  Μπακόλα, Στέλιο Ξεφλούδα, Κωστή Μοσκώφ, Τάκη Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Πάνου. Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Σαιξπηρικόν».


Θεματική Έκθεση: «Αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη -  Focus: 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της» - Περίπτερο 13 ΔΕΘ, διάρκεια 24-27/5

Μία διεξοδική παρουσίαση της ιστορίας και του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερο βάρος στην απελευθέρωσή της κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Θα πραγματοποιηθούν έκθεση βιβλίων της σχετικής ιστοριογραφίας, φωτογραφική έκθεση με σπάνια ντοκουμέντα, προβολές οπτικοακουστικού υλικού και παρουσιάσεις βιβλίων.

Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη – Αποκαλυπτήρια: «Ο τοίχος των Θεσσαλονικέων Λογοτεχνών», Παρασκευή 25/5 στις 19:00

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης τιμά τους λογοτέχνες της πόλης. Με αφορμή μία ιδέα του δημοσιογράφου και συγγραφέα Ηλία Κουτσούκου, δημιουργεί τον «Τοίχο των Θεσσαλονικέων Λογοτεχνών». Σε καλαίσθητες πλάκες θα χαραχτούν στίχοι από γνωστούς εκλιπόντες λογοτέχνες της πόλης. Οι πλάκες θα αναρτηθούν στην πρόσοψη της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Οι πρώτοι ποιητές,  θα είναι ο Γιώργος Βαφόπουλος, η Ζωή Καρέλλη και ο Μανόλης Αναγνωστάκης.

«Οι Δρόμοι και οι Συγγραφείς» - Αύλιος Χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Παρασκευή 25/5 στις 22:00

Ποιητές και πεζογράφοι της νεότερης γενιάς,  που ζουν και δημιουργούν στη Θεσσαλονίκη, γράφουν και παρουσιάζουν ποιήματα και κείμενά τους, εμπνευσμένα  από γνωστούς δρόμους της πόλης. 15 συγγραφείς – 15 κείμενα – 15 προσωπικές αφηγήσεις δημιουργούν ένα σύγχρονο λογοτεχνικό ιστό. Παράλληλα, το μουσικό συγκρότημα «Τρίο Τζαζ» αυτοσχεδιάζει πάνω στο λόγο των συγγραφέων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το κοινό θα μπορεί να επισκεφτεί με ελεύθερη είσοδο την περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Αρχαιοκαπηλία τέλος».

Συμμετέχουν οι συγγραφείς:  Γιώργος Αλισάνογλου, Αναστασία Γκίτση, Σταύρος Ζαφειρίου, Θωμάς Ιωάννου, Δώρα Κασκάλη, Δήμητρα Κατιώνη, Μαίρη Κλιγκάτση, Χλόη Κουτσουμπέλη, Έλσα Κορνέτη, Δημήτρης Λεοντζάκος, Κώστας Παπαθανασίου, Τάσος Ρήτος, Δημήτρης Τανούδης, Γεωργία Τρούλη. Συντονιστής: Γιώργος Γιαννόπουλος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ