Οι Jane Doe μας μιλάνε για τη μουσική τους και την πόλη

Facebook Twitter
0

Οι Jane Doe εμφανίζονται απόψε στη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ Support Your Local Heroes μαζί με τον Kid Galax.

Τα live της προηγούμενης εβδομάδας ήταν πολύ ωραία παρότι ο καιρός δεν επέτρεψε να γίνουν στον προαύλιο χώρο, αλλά στο φουαγιέ του Δημαρχείου. Οπότε και απόψε θα πραγματοποιηθούν και τα δύο live ανεξαρτήτως καιρού, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης στις 21:00, με ελεύθερη είσοδο.

Τους ζήτησα να μας πούνε λίγα πράγματα για τη μουσική τους και την πόλη.

Πείτε μας λίγα λόγια για το συγκρότημά σας. Πότε δημιουργήθηκε; Πώς θα περιγράφατε τη μουσική σας;

Οι Jane Doe δημιουργήθηκαν το 2007, έχουμε μια ιστορία αλλαγής μελών που θα μπορούσε κάλλιστα να γεμίσει ένα βιβλίο, ολοκληρώσαμε την πρώτη μας δουλειά το 2008 ("Heaven for dogs") και την ανεβάσαμε στο Internet για να την κατεβάσει όποιος θέλει πριν κυκλοφορήσει στην τυπική μορφή του CD (και για να ευλογήσουμε τα γένια μας, το κάναμε πριν τους Radiohead... έπαρση off). Τα τελευταία 4 χρόνια δουλεύουμε τον δεύτερο δίσκο που θα ονομάζεται "The enormous head of king Splendid", κάνουμε σποραδικά live και ζούμε ευτυχισμένοι.
Η μουσική μας είναι ένα πάντρεμα διαμετρικά αντίθετων ακουσμάτων: από Dylan και Sigur Ros σε Pealr Jam και Ramones και από Rush και Arcade Fire, σε παραδοσιακά τραγούδια κάθε τόπου και Beatles. Κλέβουμε καλά... δεν αντιγράφουμε.


Με ποιο τρόπο έχει επηρεάσει η πόλη τη μουσική σας μέχρι σήμερα;
Δυστυχώς με τον αρνητικό. Δε νομίζω ότι φταίει η Θεσσαλονίκη. Κάθε πόλη από κάποια στιγμή και μετά είναι σαν φυλακή. Δεν είμαστε φτιαγμένοι για να μένουμε σε ένα σημείο, έχουμε ανάγκη να πηγαίνουμε παρακάτω και αντί για αυτό διαλέγουμε ένα σπιτάκι, μια πόλη, μια χώρα... βγάζουμε ρίζες σε ένα σημείο και μετά τα πόδια ακολουθεί το μυαλό. Η Θεσσαλονίκη είναι όμορφη πόλη αν την δεις σαν επισκέπτης, αν την δεις από ψηλά. Την αγαπήσαμε, τη μισήσαμε, τώρα απλά συνυπάρχουμε.  


Πείτε μας ένα τραγούδι (δικό σας ή άλλου καλλιτέχνη) που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως soundtrack της πόλης.
Στον πρώτο μας δίσκο υπάρχει ένα τραγούδι που λέγεται "My name was always Water" και αυτήν ακριβώς την απόδραση για την οποία σου μίλησα στην προηγούμενη ερώτηση πραγματεύεται. Ένα τέρας που όσο και να προσπαθήσεις να το αποφύγεις καταλήγεις στο στόμα του.

"I open doors to travel south

But all I made was few steps inside his mouth…"


Ποια είναι η αγαπημένη σας διαδρομή στην Θεσσαλονίκη; Αν μπορούσατε να εξαφανίσετε ένα κτήριο ή ένα μνημείο ποιο θα ήταν αυτό;
Δεν είναι διαδρομή. Είναι συγκεκριμένο σημείο. Κάτω από την πορτάρα, εκεί που είναι η εξέδρα για τους τουρίστες για να κοιτάνε ολόκληρη την πόλη, υπάρχει η οδός Μαύρης Πέτρας (no kiddin')... το ιδανικό σημείο για να δεις μοναχός σου τη Θεσσαλονίκη σε όλο της το μεγαλείο, είναι το νούμερο 13. Πιο δεξιά, πάνω στα τείχη, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, μαζεύονται παρέες, ζευγαράκια, τραγουδάνε, πίνουν και συζητάνε.
Θα εξαφάνιζα ευχαρίστως το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έχουν κάνει τόσο κακό σε αυτό τον τόπο όλα όσα το έχουν βάλει να συμβολίζει.


Υπάρχει κάποιο συγκρότημα ή μουσικός από τη Θεσσαλονίκη που σας αρέσει και θα μας προτείνατε να ακούσουμε δουλειά του;

Μόνο ένα; Θα σου έκανα ένα καλό compilation με Baildsa, Funky Monkey, 2L8, Viper Vikings, Μεσιέ Μινιμάλ, Los Tromos (κι ας είναι στον πάγο) και άλλα τόσα και άλλα τόσα...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ