Οξυγόνο

Facebook Twitter
0

Στις αρχές Ιανουαρίου, στην Ολύμπου 81, άνοιξε τις πόρτες του ο πολυχώρος πολιτισμού του Μεταίχμιο, Οξυγόνο. Η παλιές εγκαταστάσεις χονδρικής πώλησης του εκδοτικού οίκου Μεταίχμιο ανακαινίστηκαν σε ένα σύγχρονο, διώροφο βιβλιοφιλικό στέκι, ακριβώς απέναντι από τη Ρωμαϊκή Αγορά, με τον πρώτο όροφο να φιλοξενεί το βιβλιοπωλείο των εκδόσεων, χωρισμένο σε δυο θεματικές γωνιές, μια για παιδιά και μια για ενήλικες αναγνώστες. Ενώ ανεβαίνοντας στο πατάρι του πολυχώρου, το οποίο προστέθηκε για τις ανάγκες του Οξυγόνου, συναντάς έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο σεμιναρίων, συζητήσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που έχει προγραμματίσει το Οξυγόνο στο άμεσο μέλλον και στο βάθος υπάρχει το μεγάλο τραπέζι που θα φιλοξενήσει τις Λέσχες Ανάγνωσης.

 

Στην Ολύμπου 81 συναντήσαμε την υπεύθυνη του πολυχώρου, Ελένη Παπαγεωργίου, η οποία μας μίλησε για την ιδέα του Οξυγόνο. "Έχοντας την εμπειρία του πολυχώρου Μεταίχμιο που λειτουργεί εδώ και 6 χρόνια στην Αθήνα, θέλαμε να φέρουμε πιο κοντά το κοινό της Θεσσαλονίκης στη λογοτεχνία. Ουσιαστικά, το Οξυγόνο έχει δύο στόχους. Από τη μια πλευρά, να λειτουργήσει ως χώρος εκδηλώσεων και μαζί με τη συμμετοχή του κόσμου στα διάφορα σεμινάρια και τις εκδηλώσεις να καταφέρει να ανοιχτεί στην πόλη και να γίνει κομμάτι της Θεσσαλονίκης. Από την άλλη πλευρά, να λειτουργήσει ως βιβλιοπωλείο, να βάλει τους ανθρώπους στη διαδικασία να ενδιαφερθούν για τα βιβλία, να τα ξεφυλλίσουν και στο τέλος να γίνουν αναγνώστες. Για παράδειγμα, εκδίδεται ένα βιβλίο για νηπιαγωγούς που προτείνει διάφορες δραστηριότητες για μέσα στην τάξη. Εμείς θα οργανώσουμε ένα workshop μαζί με τον συγγραφέα για να το εφαρμόσουμε στην πράξη μαζί με το κοινό."

 

Το Οξυγόνο είναι ο πρώτος πολυχώρος πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη που ασχολείται αμιγώς με τη λογοτεχνία, πέρα από τις παρουσιάσεις βιβλίων. "Εμείς θα λειτουργήσουμε λίγο πιο εναλλακτικά. Θα θέλαμε αν γίνεται να μην κάνουμε ούτε μια παρουσίαση βιβλίου και να κινηθούμε περισσότερο στο χώρο των συζητήσεων με συγγραφείς. Σχεδιάζουμε τώρα μια συζήτηση με θέμα τη μεταπολίτευση στη λογοτεχνία στην οποία θα συμμετέχουν οι συγγραφείς Σοφία Νικολαΐδου, Μάκης Καραγιάννης και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με συντονίστρια την επιμελήτρια τους Ελένη Mπούρα. Η εκδήλωση αυτή θα είναι καθαρά συζήτηση των συγγραφέων με το κοινό. Ή ακόμα και στον χώρο των ομαδικών αναγνώσεων, όπως θα κάνουμε τον Απρίλιο με την "Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα" της Άλκης Ζέη μαζί με τη συγγραφέα."

 

"Η Θεσσαλονίκη είχε μεν ανάγκη έναν χώρο σαν το Οξυγόνο αλλά από την άλλη μεριά η ανάγκη είναι κάτι που δημιουργείς κι εσύ ο ίδιος. Αυτό φαίνεται από την ανταπόκριση του κόσμου. Στην πρώτη παιδική εκδήλωση που έγινε το περασμένο Σάββατο γινόταν ένας πανικός από παιδιά και γονείς. Το να βάλλεις το παιδί το Σάββατο στη διαδικασία να πάει σε μια εκδήλωση αντί να το πας στον παιδότοπο, είναι θετικό. Και βλέπεις στην πράξη ότι τα παιδιά είναι ενθουσιάζονται πολύ με όλο αυτό." Τα περισσότερα Σάββατα του μήνα το Οξυγόνο διοργανώνει εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για παιδιά και γονείς μαζί με παιδικούς συγγραφείς με στόχο τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο.

 

Ακόμα, το Οξυγόνο έχει ξεκίνησε πρόγραμμα εργαστηρίων και σεμιναρίων που θα διαρκέσουν μέχρι το Μάρτιο. "Τα σεμινάρια έχουν πολύ καλή ανταπόκριση. Το σεμινάριο του υποτιτλισμού είναι το πιο δημοφιλές! Δεν έχει γίνει ποτέ αντίστοιχο σεμινάριο στη Θεσσαλονίκη."


"Το Οξυγόνο ταιριάζει στην πόλη γιατί εδώ γίνονται πολλές πολιτισμικές προσπάθειες και διοργανώσεις. Η Θεσσαλονίκη έχει τα δυο πιο ωραία φεστιβάλ στην Ελλάδα, το φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ, τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, τη Θεσσαλονίκη Αλλιώς. Το Μέγαρο Μουσικής έχει πιο σύγχρονη ματιά από αυτό της Αθήνας. Ακόμα και τα περιοδικά της πόλης, η Parallaxi, ο Εξώστης, το Φιλμ Νουάρ, έχουν τη δική τους ταυτότητα."

Το Οξυγόνο έχει πολλές φρέσκες ιδέες για το βιβλίο και τη Θεσσαλονίκη. "Για το μέλλον σχεδιάζουμε διάφορα πράγματα. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και κάνουμε διάφορες συζητήσεις για καινούργιες λέσχες ανάγνωσης. Για το νέο πρόγραμμα που θα διαρκέσει τέλη Απρίλη-Μάη-αρχές Ιούνη σχεδιάζουμε να κάνουμε κάτι πιο προχωρημένο. Θέλουμε ο Μάιος να είναι ένας πιο πειραματικός μήνας, με σεμινάρια δημιουργικής γραφής για το internet, videoart, να δουλέψουμε με βιβλία που δεν θα το κάναμε συνήθως."

Όσο για τον χώρο του Οξυγόνο θα κινηθεί και σε άλλες πολιτισμικές διαδρομές με άξονα πάντα το βιβλίο. "Τέλη Φλεβάρη θα κάνουμε την παρουσίαση μιας ταινίας μικρού μήκους που κέρδισε στο φεστιβάλ της Δράμας, τον "Τυπογράφο". Είναι μια ταινία για το τέλος του πολυτονικού και το πέρασμα στο μονοτονικό. Αργότερα σκεφτόμαστε να κάνουμε και μουσικές εκδηλώσεις ή να καθιερώσουμε προβολές ταινιών. Ίσως στο μέλλον συνεργαστούμε και με άλλους χώρους πολιτισμού της Θεσσαλονίκης."

http://www.oxygono-metaixmio.gr/

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ