ADVERTORIAL
Στο βιβλίο της με τίτλο «Από τη Μοσχόπολη στο Μίσκολτς της Ουγγαρίας: Η ιστορική διάσταση μιας μυθικής αφήγησης», η Κωνσταντίνα Δ. Καρακώστα έρχεται να επαναπροσεγγίσει και να ανασυνθέσει την εικόνα που παραδοσιακά έχουμε σχηματίσει για τη Μοσχόπολη και τον βλαχόφωνο Ελληνισμό. Μέσω πρωτογενούς αρχειακής έρευνας, παρουσιάζει τις συνθήκες ζωής των κατοίκων της, οι οποίοι αποτελούσαν τυπικό δείγμα της ελληνικής διασποράς την περίοδο του 18ου και 19ου αιώνα, «παραβλέποντας τα μυθεύματα και τους θρύλους του παρελθόντος».
Διαβάζουμε για την ακμή που γνώρισε η Μοσχόπολη, η οποία έλαβε τις διαστάσεις ενός «ουτοπικού ονείρου» και, στα μάτια των Βλάχων της εποχής, ήταν ένα όραμα, ένα ιδεατό κέντρο. Πρόκειται για ένα έργο που αφορά τόσο το κοινό με επιστημονικό ενδιαφέρον, όσο και τον απλό αναγνώστη, αφού παρουσιάζει πώς οι Μοσχοπολίτες πέρασαν από τους εμπορικούς σταθμούς και τις διατοπικές αγορές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από τις εμποροπανηγύρεις και τις εμπορικές πόλεις της βαλκανικής και, σε κάποιες περιπτώσεις, της διαμετακομιστικής ενδοχώρας για να καταλήξουν στην πολλά υποσχόμενη κεντρική Ευρώπη - στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην πόλη Μίσκολτς, στα σύνορα της σημερινής βορειοανατολικής Ουγγαρίας.
Η συγγραφέας αναδεικνύει το μέγεθος του οικονομικού πλουτισμού και την επέκταση των επιχειρηματικών κινήσεων των Βλάχων, αλλά και τους όρους της κοινωνικής τους ένταξης. Εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η οικονομική ευμάρεια που γνώρισαν πολλοί από εκείνους, τους έκανε να ξεχωρίσουν κοινωνικά και πολιτισμικά, ενώ τους ανέδειξε σε πρότυπα για το σύνολο της κοινωνίας. Και βλέπουμε πώς οι Μοσχοπολίτες έμποροι, παρά τους περιορισμούς και τις αντιδράσεις των ντόπιων, κατάφεραν όχι απλώς να διεισδύσουν στην οικονομική ζωή του Μίσκολτς, αλλά να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο σ' αυτήν.
Το έργο «Από τη Μοσχόπολη στο Μίσκολτς της Ουγγαρίας» της Κωνσταντίνας Δ. Καρακώστα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση. Ανακαλύψτε περισσότερα εδώ.