Για δεύτερη συνεχή χρονιά η πρότυπη διοργάνωση - σημείο αναφοράς της γαστρονομίας ανοίγει τις πύλες της στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, παρουσιάζοντας ένα πλούσιο τριήμερο πρόγραμμα από 70 θεματικές εκδηλώσεις για τον πολιτισμό, την καινοτομία και τις κοινότητες της γεύσης. Εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, παρουσιάσεις, συζητήσεις και tate of the art εκπαιδευτικά εργαστήρια και σεμινάρια. Εκθέσεις παραγωγών και art de la table. Προβολές μεγάλου και μικρού μήκους ταινιών γαστρονομίας. Την ενεργή συμμετοχή τουλάχιστον 180 ειδικών και δημιουργών από τους χώρους της γαστρονομίας, της δημοσιογραφίας, του πολιτισμού και της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Και για πρώτη φορά μια τριήμερη πανδαισία γεύσεων και εμπνευσμένων προγραμμάτων γευσιγνωσίας από 21 Chefs in Residence.
1ο Διεθνές Φεστιβάλ Γαστρονομικού Κινηματογράφου Αθήνας (AICFF)
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένας διεθνής κινηματογραφικός θεσμός αφιερωμένος στο σινεμά της γεύσης, της γαστρονομίας και της κουζίνας. Με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών από 30 μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation και experimental από διάφορες χώρες όπως: Ελλάδα, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Χόνγκ Κόνγκ –Κίνα, το Athens International Culinary Film Festival παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα συγκεντρωμένο και αντιπροσωπευτικό μενού γευστικών ιστοριών από όλο τον κόσμο, το οποίο πλαισιώνεται από πρωτότυπες εκδηλώσεις γευσιγνωσίας εμπνευσμένες από έργα της μεγάλης οθόνης (Chef’s Choice), συζητήσεις για τη σχέση γαστρονομίας και σινεμά και τη συμμετοχή γνωστών δημιουργών.
Εμπνευσμένα προγράμματα γευσιγνωσίας και live cooking sessions με τη συμμετοχή του Ηλία Μαμαλάκη, της Ντίνας Νικολάου, της Μυρσίνης Λαμπράκη, του Βησσαρίωνα Παρθένη, του Δόξη Μπεκρή, του Ορέστη Ανδρεαδάκη, του Βασίλη Ζαχαράκη, του Μιχάλη Ντουνέτα, του Γιώργου Στυλιανουδάκη, του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου, του Σταμάτη Τσίλια, του Βασίλη Πορή, του Γιάννη Γαβαλά, κ.α.
Πρότυπη έκθεση με υψηλής ποιότητας τοπικών προϊόντων από όλη την Ελλάδα στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη και εκδηλώσεις δικτύωσης με τη συμμετοχή δημοσιογράφων, food bloggers, επενδυτών, food buyers κ.α.
Κυκλάδες Τιμώμενος Γαστρονομικός Προορισμός 2014
Σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, παρουσιάζεται για πρώτη φορά ένα τόσο πλούσιο και αντιπροσωπευτικό δείγμα τοπικών γεύσεων με προγράμματα chefs in residence από διάφορα νησιά των Κυκλάδων, αφιερώματα στον κυκλαδικό οίνο και αμπελώνα, την παλέτα των κυκλαδικών τυριών, τα αρωματικά φυτά και βότανα, το μέλι, τον γαστρονομικό τουρισμό και πολιτισμό των Κυκλάδων κ.α.
Και το πρώτο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας με τη συμμετοχή της Ευρωπαίας Επιτρόπου Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρίας Δαμανάκη, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιου Τσαυτάρη, της Αντιπεριφερειάρχη Ν.Αιγαίου Ελευθερίας Φτακλάκη, και σημαντικών εκπροσώπων της ελληνικής γαστρονομίας όπως ο Ηλίας Μαμαλάκης, η Νταϊάνα Κόχυλα, ο Νίκος Σαράντος, ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης, ο Γιάννης Οικονομίδης της TUV Hellas, ο Αριστοτέλης Καρβέλας Πρόεδρος του (Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.ΠΕ), ο Νίκος Κατσαρός, ο Γιάννης Ρούσσος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο Αλέξης Τσιάντης Διευθυντής του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ο Γιάννης Γουρτζελάς ιδιοκτήτης της Reason To : και διοργανωτής των Ημερών Γαστρονομίας κ.α.
Discussion panels και παρουσιάσειςγια τον πολιτισμό και την καινοτομία της γαστρονομίας με τη συμμετοχή του Δημήτρη Πιατά, του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου, της Ελένης Ψυχούλη, της Σύλβιας Κλιμάκη, της Ιωάννας Σταμούλου, της Θάλειας Τσιχλάκη, της Νίκης Μηταρέα, της Νανάς Δαρειώτη, του Χάρη Χαραλαμπίδη, του Χρήστου Σοκόλη, του Κώστα Τσίγκα, του Δημήτρη Καλαβρού των TedxAthens, της Γιούλης Επτακοίλη, του Ιωσήφ Πρωϊμάκη, της Βίκυς Βαμιεδάκη, του Γιώργου Βενιέρη, του Ηλία Αναστασιάδη, του Πάρι Σιγάλα, του Θόδωρου Λέλεκα, του Γιώργου Φλούδα, του Ματθαίου Δημόπουλου, της Γιολάντας Τότσιου, της Ελένης Μαλούπα, του Γιώργου Πίττα, της Νάντιας Σερεμετάκη, της Μαριλένας Παντάκη , της Αφροδίτης Καλομάρη, της Αγλαϊας Κρεμέζη, του Ευθύμιου Αλεξανδρή, του Δημήτρη Ρουσουνέλου, του Σέρκου Χαρουτουνιάν, της Διαμάντως Λάζαρη, του Δημήτρη Μιχαηλίδη, κ.α.
State of the art bartending & food pairing events με τη συμμετοχή της Ντένης Καλλιβωκά, του Νίκου Καραθάνου του Βασίλη Κυρίτση, του Μιχάλη Μένεγου, του Θάνου Πουρνάρους, του Σπύρου Κερκύρα, του Νίκου Μπάκουλη, του Γιάννη Αλεξόπουλου και για πρώτη φορά σε απευθείας σύνδεση με τους διεθνώς αναγνωρισμένους δημοσιογράφους των spirits, Sandrae Lawrence και Gary Sharpen γνωστούς και ως The Cocktail Lovers.
Το Σάββατο βράδυ η καθιερωμένη θεματική μουσική βραδιά κοκτέιλ: This is a bartending night by Worldclass Bartenders
Design, art de la table, food styling & photography δράσεις από διακεκριμένους δημιουργούς όπως ο Σέργιος Φωτιάδης, ο Θανάσης Μπάμπαλης, ο Κωνσταντίνος Χούρσογλου, ο Θάνος Ζακόπουλος, η Χριστίνα Σκουλούδη, οι Sereal Designers, ο chef Δημήτρης Κατριβέσης, ο φωτογράφος Σταύρος Κωστάκης ο Δημήτρης Φακίνος των Βραβείων ΕΒΓΕ και του +Design
Παράλληλες εκδηλώσεις όπως διαλέξεις, συζητήσεις και παρουσιάσεις για την σχέση της γαστρονομίας με την τέχνη και θεματικές μουσικές βραδιές ζύθου και οίνου την Παρασκευή 9 και την Κυριακή 11 Μαΐου και ειδικό coffee event από την TAF Specialty Coffee.
9, 10 και 11 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138