Χυτήριο

Τρως το καλύτερο, ίσως, ψητό γουρουνόπουλο που έχεις δοκιμάσει – και όχι μόνο στην Αθήνα.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, 11.10.2013 | 16:22

 

Τεχνική, φρεσκάδα και ειλικρίνεια στο Χυτήριο. Τρως το καλύτερο, ίσως, ψητό γουρουνόπουλο που έχεις δοκιμάσει –και όχι μόνο στην Αθήνα– και αναρωτιέσαι αν έπρεπε να ζήσουμε στα χρόνια της κρίσης για να γευτούμε και να εκτιμήσουμε φαγητό όπως αυτό που σου προσφέρει το Χυτήριο ή είχε έρθει ούτως ή άλλως το πλήρωμα του χρόνου για να βουτήξουμε χωρίς ενοχές και συμπλέγματα ανωτερότητας τα δάχτυλα σε μια απογειωτική σάλτσα κοκκινιστού. Όπως και να έχει, είναι πολύ πιθανόν μερικά χρόνια πριν να προσπερνούσαμε με συγκατάβαση μια μερίδα φρέσκων αυγών με εξαιρετικό λουκάνικο καραμανλίδικο ή ένα πιάτο κεφτεδάκια με λιαστή ντομάτα, πάπρικα και σάλτσα φέτας. Και είναι επίσης πιθανόν να μας άφηνε αδιάφορους το γεγονός ότι ένα πιάτο γεμάτο, με ποιότητα και νοστιμάδα τιμάται με μόλις 3,50 ευρώ. Τώρα, όμως, μπορούμε να το εκτιμήσουμε. Το Χυτήριο, ένα σύγχρονο μαγειρείο-εστιατόριο, είναι η πρόταση του Γιώργου Συντάκα, ενός σεφ με πολλή γνώση και εμπειρία. Ο Γιώργος σπούδασε στη Σχολή Gordon Bleu στο Παρίσι το 1992 και από τότε έχει δουλέψει σε κουζίνες μεγάλων ξενοδοχείων και εστιατορίων, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι καθηγητής στη σχολή Le Monde και private chef. Η τεχνική, λοιπόν, περισσεύει στον Γιώργο Συντάκα, το ίδιο όμως και η παράδοση, αφού ο πατέρας του είχε μια ιδιαίτερα σεβαστή παρουσία στον χώρο της αρτοποιίας. Έστησε το εστιατόριό του με μεράκι σε μια ημιβιομηχανική περιοχή στον  Άγιο Δημήτριο –εκατό μέτρα από τον σταθμό του μετρό– με σκοπό, όπως ο ίδιος λέει, να προσφέρει «πραγματικό φαγητό σε τιμές εργατικές». Και φαίνεται να επιτυγχάνει απολύτως τον στόχο του. Διαλέγει φρέσκα υλικά από λαϊκές αγορές και παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα. Ζυμώνει χειροποίητο ψωμί, ανοίγει το φύλλο για τις πίτες του, φτιάχνει ημίλιαστες ντομάτες. Ό,τι και αν δοκιμάσεις, αναδίδει φρεσκάδα και νοστιμάδα. Περνάς από μια ολόφρεσκη ελληνική σαλάτα Ceasar με πανσέτα και γραβιέρα Κρήτης (€5,50) σε καταπληκτικά χειροποίητα τσιπς (€3,20). Από χειροποίητα ραβιόλι με σπανάκι, κατίκι και σάλτσα ντομάτας βελουτέ (€6,80) σε χοιρινή τηγανιά με κρεμμύδι, πιπεριές, άσπρο κρασί και θρούμπι (€5,90). Το Χυτήριο κάνει delivery και catering, ενώ η σάλα του είναι απλή, αλλά φιλόξενη.

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βασίλης Οικονομίδης |
Scroll to top icon