Αλεξανδρινό τραπέζωμα

Εκεί που θα έτρωγε ο Λόρενς Ντάρελ.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, 6.10.2010 | 14:12

«Το κόσαρι είναι το φαγητό του φτωχού στην Αίγυπτο», διευκρίνισε ευγενικά η χαμογελαστή Κλεοπάτρα, που εδώ και έντεκα χρόνια σε υποδέχεται στον γλυκύτατο χώρο της, το εστιατόριο Αλεξάνδρεια. «Είναι ένα από τα καινούργια πιάτα που έχει προστεθεί στον κατάλογό μας και ήδη γνωρίζει σουξέ, ανέλπιστο», συμπληρώνει η ιδιοκτήτρια με καταγωγή από την Αλεξάνδρεια.

Τελικά, η κρίση γεννάει ιδέες ακόμη και στο φαγητό για πιάτα αληθινά, καθημερινά, χωρίς φιοριτούρες και πανάκριβα υλικά. Επιστροφή στις πραγματικές αξίες και στην ευδαιμονία της γεύσης μέσα από συνταγές που συντηρούν την παράδοση.

Η Αλεξάνδρεια είναι ένα μαγαζί που συνδυάζει με επιτυχία τη νόστιμη κουζίνα με το καλόγουστο κι ευχάριστο περιβάλλον και τη φιλόξενη διάθεση. Τη στιγμή που οδηγούσα για να πάω στο εστιατόριο, σκεφτόμουν επίμονα εκείνη την υπέροχη σαλάτα φατούς. Τώρα, καθισμένη στο τραπέζι, απολαμβάνω κάθε μπουκιά από την ευωδιαστή φατούς με τη μαριναρισμένη ντομάτα, το αγγούρι, την ψημένη αραβική πίτα και τον δυόσμο, που διατηρεί με επιτυχία την ίδια νοστιμιά. Σταθερή ποιότητα. Αυτό είναι και το ζητούμενο στα πιάτα των εστιατορίων. Πόσες φορές φεύγεις από ένα εστιατόριο κρατώντας στη γευστική μνήμη σου κάποιο πιάτο που σε ενθουσίασε κι όταν επιστρέφεις, μετά από καιρό, με λαχτάρα να το δοκιμάσεις μόνο απογοήτευση εισπράττεις; Η κουζίνα στην Αλεξάνδρεια δεν σε απογοητεύει. Είναι αυθεντική, κρατώντας τις γευστικές παραδόσεις της αιγυπτιακής καταγωγής της ιδιοκτήτριας.

Το διαπιστώνω στην ισορροπημένη σαλάτα μπαμπαγκανούς, που ο πουρές μελιτζάνας με το ταχίνι δένει σε ένα βελούδινης υφής σύνολο. Τα κουμπέμπα -κεφτέδες από αρνί και μοσχάρι με κουκουνάρι και σταφίδες και κρούστα από πλιγούρι- μοσχοβολάνε και έχουν ένα απαλό αλλά διόλου ντροπαλό άγγιγμα μπαχαρικών. Επιτέλους, στο τραπέζι προσγειώνεται και το πολυσυζητημένο κόσαρι που μου είχε εξάψει την περιέργεια. Πρόκειται για έναν πετυχημένο συνδυασμό από φακές, ρύζι και μακαρονάκι που στεφανώνεται από καυτερή σάλτσα ντομάτας και συνοδεύεται με τηγανητό κρεμμύδι. Ένα πιάτο που απογειώνει τη μαγεία της νοστιμιάς μέσα από την απλότητα. Για κυρίως, καλοδιαλεγμένα κρέατα μπαίνουν στη γάστρα, όπως το μοσχαράκι με τα λαχανικά και κουσκούς, ή μαρινάρονται, όπως το αρνάκι γεμιστό με ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα, ή γίνονται κεμπάπ. Το παραδειγματικό κεμπάπ κοτόπουλου που δοκίμασα ήρθε αφράτο, με τον κιμά πλασμένο με πλιγούρι. Δεν μπορώ παρά να χειροκροτήσω τον σεφ, τον Παντελή, που μαζί με τη σύζυγό του Κλεοπάτρα μάς ταξιδεύουν τόσο νόστιμα, χαρίζοντας στον ουρανίσκο γευστικές απολαύσεις με άρωμα Ανατολής. Στα πιάτα παραμονεύουν ο πολιτισμός της Αλεξάνδρειας, τα πολύβουα παζάρια της και οι αγορές των μπαχαρικών της, που ενσταλάζονται στην ευωδιαστή σάλτσα.

Πάνω στο λευκό τραπεζομάντηλο έχει πέσει μια σταγόνα από την κόκκινη σάλτσα του κόσαρι  η οικοδέσποινα με τα μαύρα βελούδινα μάτια δεν θα με μαλώσει. Χαίρεται όταν έχεις ευχαριστηθεί το σπιτικό φαγητό της.

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
ΤΣΕΚ ΒΑΓΙΑΣ στην Καλαμάτα: “Αληθινό φαΐ χωρίς δηθενιά”  

«Αληθινό φαΐ χωρίς δηθενιά» στην Καλαμάτα  

Αγλαϊα Κρεμέζη |
Scroll to top icon