Αnadolu: Η απάντηση για όσους ψάχνουν αυθεντικές τουρκικές και κουρδικές συνταγές
Ιτσλί κιοφτέ, πατσάνγκα με φρέσκο παστουρμά και ντομάτα για τις ώρες που η ψυχή τραβά κάτι πιο λιγωτικό
Ταξίδι στην Ανατολή σε πάει η κουζίνα του εστιατορίου «Anadolu» με παραδοσιακές τουρκικές και κουρδικές συνταγές. Καλεσμένοι φίλων που έχουν δοκιμάσει και εκτιμήσει τα πιάτα του, βρέθηκα ένα βράδυ στα τραπεζάκια που είναι απλωμένα στο πεζοδρόμιο δίπλα στον κήπο του Πεδίου του Άρεως. Ο κατάλογος είναι μεγάλος, με ποικιλία κρύων και ζεστών ορεκτικών, σαλάτες, κυρίως πιάτα και συνοδευτικά πιλάφια, κουσκούς και φρέσκες τηγανητές πατάτες. Οι μυρωδιές των πιάτων, λιγωτικές.
Η καλοφτιαγμένη, μέτρια πικάντικη εζμέ με ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, κρεμμύδι, μπόλικο λεμόνι και πικάντικα μπαχαρικά (€3) έκανε ευχάριστα και δροσερά την έναρξη. Από τα ζεστά ορεκτικά ακολούθησε το πατσάνγκα (€7), όπου ο ποιοτικός παστουρμάς με φέτες ντομάτας, πιπεριά και κασέρι τυλίγονται σε φύλλο κρούστας και τηγανίζονται όμορφα. Τιμήσαμε τα ιτσλί κιοφτέ (€7), κεφτεδάκια πλιγουριού με γέμιση κιμά και καρύδι που συνοδεύονται με γιαούρτι και σάλτσα ντομάτας. Θα τα χαιρόμουν περισσότερο αν ήταν τραγανά. Το πιάτο που σε κάνει να θέλεις να επιστρέφεις στο Anadolu είναι το περντέ πιλαβί (€7,50), όπου κομματάκια κοτόπουλου σμίγουν με ρύζι, αμύγδαλο, κουκουνάρι, σταφίδες και πινελιές από ήπιο κίτρινο τυρί τυλίγονται σε φύλλο Βηρυτού και ψήνονται αριστοτεχνικά στον φούρνο. Το φύλλο είναι εντυπωσιακά τραγανό και δένει όμορφα με την απολαυστική γέμιση. Το Άντανα κεμπάπ (€7,50) φτιάχνεται με μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά που ζυμώνεται με λίγο σκόρδο, μαϊντανό, πιπεριά και περνάει στη σούβλα για να μπει στην πυρά. Θα το απολαμβάναμε αν δεν είχε ξεφύγει στο ψήσιμο και δεν ήταν στεγνό. Μας αποζημίωσε το κιουνεφέ (€6,50) που ήρθε όμορφα σιροπιασμένο, γεμιστό με γλυκό ανάλατο τυρί μαστιχωτό.
Anadolu, Μπούσγου 2, Αθήνα, 210 6431990