Άρωμα Νάπολης

Αυθεντικές ναπολιτάνικες συνταγές στο λιμάνι της πόλης.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ, 29.9.2010 | 15:34

Ένα ταξίδι στη Νάπολη πριν μερικά χρόνια ήταν η αφορμή για γνωριμία με τις αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις της ιταλικής κουζίνας. Στον μικρό οικισμό San Sebastiono al Vesuvio μια παλιά «μπακαλοταβέρνα» με την ονομασία Il Mercatino και με τον ιδιοκτήτη μάγειρα Juzeppe ήταν αρκετή για να αποκαλυφθεί η γοητεία της τοπικής γαστρονομίας. Ο Juzeppe δεν πείστηκε να έρθει στο Μικρολίμανο, όμως πολλές από τις συνταγές του θα τις γευτείτε στην ολοκαίνουργια τρατορία Il Mercatino στην αγκαλιά του Μικρολίμανου. Αυτή είναι με λίγα λόγια η ιστορία που έδωσε την ιδέα στην καινούργια εστιατορική άφιξη και που στην κουζίνα τις νοστιμιές που θα απολαύσετε μαγειρεύει με κέφι ο σεφ Χάρης Σταμόπουλος.

Στην πραγματικότητα το Μικρολίμανο είναι συνδεδεμένο με θαλασσινά μεζεδάκια και ουζάκι που ταιριάζουν με το φυσικό ντεκόρ του πάνω στη θάλασσα με τα ιστιοπλοϊκά και τις ψαρόβαρκες. Από την άλλη, πάλι, τα μαγαζιά με κουζίνα από τη γειτονική μας Ιταλία αυξάνουν, μια και υπάρχει κοινό φανατικό που έλκεται από τις γεύσεις της.

Το Il Mercatino έχει διαμορφώσει τον άνετο χώρο του πάνω στη θάλασσα με το ξύλινο ντεκ και τις καρέκλες καφενείου, ενώ στη μια πλευρά έχει στηθεί ένα μπακάλικο με αύρα περασμένων δεκαετιών που δίνει τον διακοσμητικό τόνο. Κρεμασμένες αρμαθιές από κόκκινες πιπεριές, ξύλινα καφάσια με μυριστικά και τσουβάλια με όσπρια και κονσέρβες.

Γιατί, αλήθεια, καταλήγουμε σε μια τρατορία; Για να απολαύσουμε ωραία πίτσα από τον ξυλόφουρνο κι εύγευστη pasta, για να ενταχθούμε στην ατμόσφαιρά του και, κάνοντας παρέα με φίλους, να χαλαρώσουμε. Εδώ η ιδέα αυτή ευτυχεί. Το βράδυ της επίσκεψής μου είδα παρέες όλων των ηλικιών να τιμούν τα φαγητά του σεφ και να απολαμβάνουν τη θαλασσινή θέα, με το φεγγάρι να χαρίζει τη λάμψη του πάνω στα γυαλιστερά κότερα.

Στο διά ταύτα, το μενού ακολουθεί την ιταλική φιλοσοφία με τα αντιπάστι, σαλάτες, αρκετά ζυμαρικά, πολλές παραλλαγές σε πίτσα, προτάσεις σε κρεατικά και δύο πιάτα με ψάρι.

Από τα αντιπάστι προσπέρασα τη λαχταριστή ποικιλία σε μπρουσκέτες και δοκίμασα το ποιοτικό μοσχαρίσιο καρπάτσιο που ήρθε γαρνιρισμένο με την πιπεράτη τραγανή ρόκα και φλοίδες από παρμεζάνα κι έκανε ευχάριστο το γευστικό ξεκίνημα.

Η πληθωρική καρμπονάρα, αυθεντική, εύγευστη και al dente, σε στέλνει κατευθείαν στην πατρίδα της. Φτιαγμένη με κρέμα αυγού, παρμεζάνα και τραγανό μπέικον, όπως ακριβώς συνήθιζαν να την τρώνε οι Ιταλοί εργάτες των ορυχείων, που έχουν και την πατέντα της συνταγής.

Η κλασική πίτσα Μαργκερίτα ήρθε με αέρινη λεπτή ζύμη, αφράτη και νόστιμη σάλτσα ντομάτας με μοτσαρέλα, ενώ τα φύλλα του πλατύφυλλου βασιλικού προσέθεταν γευστικούς πόντους με την ευωδιά τους. Ο σεφ Χάρης Σταμόπουλος βρέθηκε στη Νάπολη και εκπαιδεύτηκε στην τέχνη της αυθεντικής ναπολιτάνικης πίτσας. Επίσης, δεν υπολειπόταν σε νοστιμιά και η ταλιάτα, που είναι κομμένη σε φέτες από σπαλομπριζόλα ψημένη στη σχάρα. Το γλυκό φινάλε έκλεψε την παράσταση με μια υπέροχη τάρτα λεμονιού, ένα αφράτο μους με αμαρέτο και μασκαρπόνε και μια κολασμένη μους σοκολάτας τζιαντούγια.

 
 
 
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Scroll to top icon